15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

5 provjerenih savjeta za
rad od kuće

Neko vrijeme je zabavno. Putovanje do ureda zamijenjeno je radom iz kreveta, business odijela pidžamama. Ali, odjednom se uhvatite da dane provodite gledajući TV serije, a zatim navečer naporno odrađujete zadatke. Rad od kuće može biti sjajan, ali morate znati kako mu pristupiti. Zamolili smo svoje kolege da vam prenesu svoje savjete za home office, koji stvarno funkcioniraju. Jesu li vam neki od njih već poznati?

1. Prevarite svoj mozak da pomisli kako idete u ured

Postavite alarm u isto vrijeme kao kada ste išli na posao. Iako je pomisao primamljiva, ali nemojte ostati u pidžami i pripremite si dobar doručak. Jednostavno idite na posao, jer ako vaš mozak dobije i najmanju sumnju da bi danas mogao zabušavati, on će zabušavati.

Držim se svoje uobičajene dnevne rutine. 05:30 buđenje, vježba, tuš, šminkanje, meditacija, šetanje psa i onda u 08:00 sjedam za kompjuter.

Silvia, Brand manager

Eat the frog first thing in the morning. Ovaj moto duhovito opisuje kako, kada je pred nama težak ili neugodan zadatak, skloni smo odgoditi ga. Pritom se nepotrebno opterećujemo i cijeli dan nam je u banani. Stoga svako jutro otvorite kalendar/planer, pogledajte što vas čeka i odmah obavite najteže zadatke.

Iskoristite svaki dan. Ista beskonačna dnevna rutina može dovesti do osjećaja dosade i tuge. Ako možete, svaki dan isplanirajte nešto novo. Ponedjeljak za pozive, utorak za planiranje, u srijedu si naručite dobar ručak... Sigurno ćete smisliti još nešto.

Home office nije tvrđava samoće, stoga nemojte prestati komunicirati s kolegama. Razmislite kada je dovoljno poslati e-mail, poruku na chatu, a što je najbolje riješiti telefonskim pozivom. Dobar tim jedan je od najčešćih razloga zašto volimo biti na poslu, stoga probajte održati dobru atmosferu, čak i kada ste udaljeni.

2. Idealan radni kutak: slušalice, kablovi pod kontrolom i glava gore

Ne treba vam cijeli ured, samo manji prostor koji je potpuno vaš. Radni stol i stolica, ponekad i samo prozorska daska. Možda vam odgovara da povremeno ustanete, pa svoj posao možete prebaciti za kuhinjski šank.

Dobra stvar kod rada kod kuće je što možete personalizirati svoj kutak. Možda u uredu zbog klima uređaja cvokoćete zubima ili ne možete otvoriti prozor. Kod kuće izbor mirisa, glazbe i ukrasa je isključivo na vama.

Ako želite u nešto uložiti, neka to budu kvalitetne slušalice. Prava glazba će vas motivirati i pomoći da se usredotočite. Osim toga, nećete čuti zvukove koji bi vas mogli ometati u radu

Kupila sam gramofon i hrpu ploča i slušam glazbu cijelo vrijeme dok radim. Savršeno je vrijeme da otkrijete nove ili se prisjetite svojih omiljenih glazbenika.

Tereza, Newsletter specialist

Neka kablovi budu spremni na stolu kako biste prijenosno računalo mogli priključiti za minutu. Radi jednostavnosti, kablove možete označiti naljepnicama s nazivima: pisač, vanjska tipkovnica itd. Imajte pri ruci punjače za sve uređaje koji su vam potrebni za rad. Možete ih uredno pohraniti u prostor za pohranu ili viseći stalak za cipele. Ili spremite sve u kutiju za punjače, kako bi vaš stol izgledao uredno.

Monitor mora biti u visini vaših očiju. Ako naginjete glavu dok ga gledate, podignite ekran uz pomoć stalka ili par knjiga. Vaša vratna kralježnica bit će vam zahvalna.

3. Pripremite se za sastanke

Uvijek se spojite na poziv malo ranije, kako biste se uvjerili da vam kamera i mikrofon rade. To možete sami provjeriti, na primjer, ma Skypeu- samo kliknite na svoju profilnu sliku i odaberite Postavke > Audio i video postavke i trebali biste vidjeti pregled kamere u odjeljku Video. Kvalitetu zvuka možete testirati u svojim kontaktima pod test zvuka.

Kad imam poziv, uvijek izaberem onaj kut gdje imamo najmanje nereda i lijepo izgleda. Tako da se na kameri vide cvijeće, slike i ukrasi.

Veronika, Buyer

Pravilno osvjetljenje važno je za videopozive, stoga nemojte sjediti leđima okrenuti prozoru. Lampa sa sjenilom će vašem licu dati odgovarajuće osvjetljenje. Bijelo svjetlo će vam pomoći da se koncentrirate i poboljšate raspoloženje.

Za koncentraciju mi ​​je najviše pomogla lampa na stolu. Čak i danju...i da, mora biti lijepa!

Gabriela, Web Content

4. Uspješno izbjegnite sve zamke home office-a

Nitko vam ne govori kada što odraditi. Nitko vas ne vidi kako gledate još jednu epizodu svoje omiljene emisije na Netflixu i nitko vas ne nadgleda kako bi bio siguran da ne radite premalo ili previše. Kako odoljeti ovom slatkom iskušenju?

Ako možete, koristite internet u anonimnom načinu. Nećete moći tako lako provjeravati društvene mreže, a neće vas pratiti niti kolačići, koji vas pokušavaju nagovoriti da dovršite kupnju onih svijeća i lampica koje ste jučer ubacili u košaricu. Sakrijte mobitel i provjeravajte ga samo nekoliko puta dnevno.

Najveći problem je što i dečko i ja radimo od kuće. Živimo u stanu od 27 m² pa naizmjence dijelimo stol i sofu. Nikada nemojte raditi iz kreveta! Krevet je za spavanje, a ne za rad. Tamo smo manje produktivni i imamo veće šanse da zaspimo. Da ne spominjem bolna leđa.

Ksenia, Buyer

Posao vam mogu otežati i drugi ukućani, koji često ne razumiju da niste na odmoru. Jasno im dajte do znanja kada mogu razgovarati s vama, a kada trebate mir. I odmah podijelite kućanske poslove poput čišćenja i kuhanja. Nekim ljudima odgovara uključiti kućanske poslove u radni dan. Na primjer, odvojite 45 minuta za pisanje emailova, a zatim 5 minuta za slaganje veša.

Dečko i ja smo uselili zajedno zbog trenutne situacije. Sjajno je kad vam netko zagrije ručak ili skuha kavu. Tako da, naravno, jako uživam u kućnom uredu.

Aneta, Korisnička podrška

Radni dan morate jasno završiti. Na kraju dana zatvorite laptop i odite u šetnju ili na jogu. Ako imate samo jedno računalo neka bude spojeno na monitor i vanjsku tipkovnicu kada radite, a kada vam je u krilu koristite ga za gledanje serija i kupovinu.

5. okušajte zadržati humor i perspektivu

Možda ste samo povremeno radili od kuće, ili vam je ovo prvo iskustvo i sada otkrivate što vam nedostaje da biste uspješno obavili posao. Nemojte se bojati zamoliti svoje šefove za odgovarajuću stolicu, vanjsku tipkovnicu ili drugi monitor. Sramežljivost ostavite po strani. Ovo je nova situacija za mnoge tvrtke i zaposlenike, a možda sada zajednički postavljamo smjer kako će procesi rada izgledati u budućnosti.

Ponekad će vam dostavljač pozvoniti na vrata tijekom video poziva, ponekad će mačka prošetati tipkovnicom vašeg kolege, a ponekad vam se uopće neće dati slijediti naše savjete. To je u redu. Nemojte postavljati previše zahtjeva ni sebi, ni drugima. Stvari s vremena na vrijeme pođu po zlu i važno je znati kako se tome smijati. Slobodno priznajte da se danas još niste počešljali, podržite svoje kolege i ne zaboravite osmjeh.

Kolegama iz tima šaljem smiješne gifove ili pitam kako su danas. Ponekad nakon posla imamo poziv uz čašu vina.

Míša, Urednica časopisa

Sve za home office koji ćete obožavati