Namastite kalup za kuglof maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Mikserom umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Postupno dodajte ulje i na kraju mlijeko. Dobro promiješajte.
Ogulite jabuke i naribajte ih na sitno uz pomoć ribeža. Dodajte naribanu jabuku u smjesu od jaja.
Provjerite jeste li pravilno namastili i obložili kalup za kuglof. Nemojte koristiti maslac, on lako zagori na rubovima. Bolja je svinjska mast ili neka druga stopostotna mast. Osim brašnom, kalup za kuglof možete posuti i kokosom ili orasima.
U drugoj posudi pomiješajte sve preostale suhe sastojke. Na kraju pomiješajte suhe sastojke sa smjesom od jaja da dobijete glatku smjesu.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kuglof i stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite kuglof na 160 stupnjeva otprilike 40 do 45 minuta.
Po elastičnoj i čvrstoj konzistenciji možete znati kada je kuglof gotov. Pred kraj pečenja pokušajte zabosti drveni štapić za ražnjiće u tortu. Kada je kolač gotov, štapić ne smije biti mokar od nedovoljno pečenog tijesta i tijesto ne smije imati okus po sirovom brašnu.
Zaboravite na korištenje pečenja vrućim zrakom. Tijesto bi postalo presuho. Kuglof treba klasično peći odozgo i odozdo.
Nakon pečenja ostavite kolač da se neko vrijeme ohladi pa ga izvadite iz kalupa.
Napravite čokoladnu glazuru. Ostavite da se čokolada otopi u posudi od nehrđajućeg čelika iznad lonca s vodom, a zatim umiješajte vrhnje. Prelijte glazuru preko kuglofa i ostavite da se stegne prije posluživanja.
Nemojte dopustiti da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga okrenete, jer ga inače nećete moći izvaditi iz kalupa. Otprilike 3 minute nakon vađenja iz pećnice trebalo bi biti dovoljno. Ovo je idealno vrijeme da se tijesto odvoji od stijenki kalupa.
Fotografija: Kitchen Story