Prvi sunčani dani zovu nas na uživanje u kavi ili popodnevnom čaju i desertu na otvorenom. Stoga, postavite stol na balkon ili u vrt i isprobajte tradicionalne rumunjske recepte koje priprema Greta, na Instagramu poznata kao De mâncare.
Prestanite razmišljati i zasladite si dan sočnim kolačem s čokoladom i pistacijama ili uskrsnim kolačem s mascarponeom i suhim voćem!
Sastojci za tijesto:
• 350 g brašna (kasnije dodajte još za oblikovanje);
• 10 g suhog kvasca;
• 100 g šećera;
• 100 ml toplog mlijeka (možete koristiti i biljno mlijeko);
• 1 prstohvat soli;
• 1 žlica vanilije (esencija ili ekstrakt);
• organska narančina kora;
• 3 jaja (2 za tijesto i jedno za podmazivanje na kraju);
• 200 ml jogurta;
• 1 žlica ulja;
Sastojci za kremu:
• 400 g mascarponea;
• 4 jaja;
• 4 žlice brašna;
• sok od organske naranče;
• 100 g šećera;
• 1 žlica esencije vanilije / ekstrakta vanilije.
Za preljev:
• 50 g omiljenog sušenog voća (grožđice, brusnice, ribizle, marelice ili suhe šljive)
Tijesto:
1. U toplom mlijeku otopite šećer i kvasac, dodajte brašno pomiješano sa soli, zatim vaniliju, naribanu koricu naranče i 2 jaja i jogurt.
2. Ulijte ulje i mijesite rukom ili koristite kuhinjski robot, dok ne dobijete elastično, homogeno i malo lijepljivo tijesto.
3. Pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen
4. Zatim ga rasporedite na podlogu posipanu brašnom i izrežite na 3 jednaka dijela.
5. Od prva 2 komada tijesta pripremite podlogu. Tijesto rasporedite po dnu i zidovima okrugog kalupa za pečenje (po mogućnosti sa odvojivim stijenkama i obloženim papirom za pečenje).
Krema:
6. U zdjeli pomiješajte kremu od mascarponea, jaja, šećer, sok od naranče, brašno i esenciju vanilije. Zatim dodajte suho voće
7. Izlijte smjesu u kalup, preko tijesta.
8. Po rubovima, ukrasite trećim komadom tijesta rubovima (npr. tradicionalnom pletenicom, lišćem ili cvijećem)
9. Tijesto po površini premažite trećim dobro razmućenim jajetom.
10. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta na 170°C (na srednjoj polici zagrijane pećnice, uz uključenu ventilaciju)
11. Provjerite tijekom pečenja bez otvaranja pećnice. Na kraju napravite test čačkalicom kako biste bili sigurni da je tijesto dobro pečeno.