Menu
30 Kn za vasRegistracijaPrijava30 Kn za vasKošarica
PočetnaPočetnaInspiracija

Proljetni deserti - recepti blogerice Grete

Prvi sunčani dani zovu nas na uživanje u kavi ili popodnevnom čaju i desertu na otvorenom. Stoga, postavite stol na balkon ili u vrt i isprobajte tradicionalne rumunjske recepte koje priprema Greta, na Instagramu poznata kao De mâncare.

Prestanite razmišljati i zasladite si dan sočnim kolačem s čokoladom i pistacijama ili uskrsnim kolačem s mascarponeom i suhim voćem!

Paska s maskarponeom

8 porcija • Vrijeme pripreme 140 minuta

Sastojci za tijesto:
• 350 g brašna (kasnije dodajte još za oblikovanje);
• 10 g suhog kvasca;
• 100 g šećera;
• 100 ml toplog mlijeka (možete koristiti i biljno mlijeko);
• 1 prstohvat soli;
• 1 žlica vanilije (esencija ili ekstrakt);
• organska narančina kora;
• 3 jaja (2 za tijesto i jedno za podmazivanje na kraju);
• 200 ml jogurta;
• 1 žlica ulja;

Sastojci za kremu:
• 400 g mascarponea;
• 4 jaja;
• 4 žlice brašna;
• sok od organske naranče;
• 100 g šećera;
• 1 žlica esencije vanilije / ekstrakta vanilije.

Za preljev:
• 50 g omiljenog sušenog voća (grožđice, brusnice, ribizle, marelice ili suhe šljive)

Način pripreme:

Tijesto:
1. U toplom mlijeku otopite šećer i kvasac, dodajte brašno pomiješano sa soli, zatim vaniliju, naribanu koricu naranče i 2 jaja i jogurt.

2. Ulijte ulje i mijesite rukom ili koristite kuhinjski robot, dok ne dobijete elastično, homogeno i malo lijepljivo tijesto.

3. Pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen

4. Zatim ga rasporedite na podlogu posipanu brašnom i izrežite na 3 jednaka dijela.

5. Od prva 2 komada tijesta pripremite podlogu. Tijesto rasporedite po dnu i zidovima okrugog kalupa za pečenje (po mogućnosti sa odvojivim stijenkama i obloženim papirom za pečenje).

Krema:
6. U zdjeli pomiješajte kremu od mascarponea, jaja, šećer, sok od naranče, brašno i esenciju vanilije. Zatim dodajte suho voće

7. Izlijte smjesu u kalup, preko tijesta.

8. Po rubovima, ukrasite trećim komadom tijesta rubovima (npr. tradicionalnom pletenicom, lišćem ili cvijećem)

9. Tijesto po površini premažite trećim dobro razmućenim jajetom.

10. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta na 170°C (na srednjoj polici zagrijane pećnice, uz uključenu ventilaciju)

11. Provjerite tijekom pečenja bez otvaranja pećnice. Na kraju napravite test čačkalicom kako biste bili sigurni da je tijesto dobro pečeno.

Paska s pistacijama i čokoladom

6 porcija • Vrijeme pripreme 140 minuta

Sastojci za tijesto:
• 350 g brašna (kasnije dodati još za oblikovanje);
• 10 g suhog kvasca;
• 100 g šećera;
• 100 ml toplog mlijeka (možete koristiti i biljno mlijeko);
• 1 prstohvat soli;
• 1 žlica vanilije (esencija ili ekstrakt);
• ribana kora organske naranče;
• 3 jaja (2 za tijesto i 1 za podmazano na kraju);
• 200 ml jogurta;
• 1 žlica ulja;

Sastojci za kremu:
• 300 ml kiselog vrhnja;
• 4 jaja;
• 100 ml otopljene čokolade;
• 1 žlica brašna;
• 50 g šećera;
• 1 žlica ruma / esencije ruma

Za preljev:
• 50 g pistacija bez ljuske

Način pripreme

1. Za tijesto, slijedite prvih 5 koraka prethodnog uskršnjeg recepta s mascarponeom (vidi gore).

2. Nakon tih 5 koraka pripremite kremu, tako da u zdjeli pomiješate vrhnje, jaja, šećer, otopljenu (ne vruću) čokoladu, brašno i rum. Zatim dodajte oguljene pistacije.

3. Smjesu izlijte u kalup preko tijesta.

4. Po rubovima ukrasite kolač trećim komadom tijesta (npr. tradicionalnom pletenicom, lišćem ili cvijećem).

5. Tijesto po površini premažite trećim dobro razmućenim jajetom.

6. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta na 170°C (na srednjoj polici zagrijane pećnice, s uključenom ventilacijom).

7. Provjerite tijekom pečenja bez otvaranja pećnice. Na kraju napravite test čačkalicom kako biste bili sigurni da je tijesto dobro pečeno.