Prvi sunčani dani zovu nas na uživanje u kavi ili popodnevnom čaju i desertu na otvorenom. Stoga, postavite stol na balkon ili u vrt i isprobajte tradicionalne rumunjske recepte koje priprema Greta, na Instagramu poznata kao De mâncare.
Prestanite razmišljati i zasladite si dan sočnim kolačem s čokoladom i pistacijama ili uskrsnim kolačem s mascarponeom i suhim voćem!
Sastojci za tijesto:
• 350 g brašna (kasnije dodajte još za oblikovanje);
• 10 g suhog kvasca;
• 100 g šećera;
• 100 ml toplog mlijeka (možete koristiti i biljno mlijeko);
• 1 prstohvat soli;
• 1 žlica vanilije (esencija ili ekstrakt);
• organska narančina kora;
• 3 jaja (2 za tijesto i jedno za podmazivanje na kraju);
• 200 ml jogurta;
• 1 žlica ulja;
Sastojci za kremu:
• 400 g mascarponea;
• 4 jaja;
• 4 žlice brašna;
• sok od organske naranče;
• 100 g šećera;
• 1 žlica esencije vanilije / ekstrakta vanilije.
Za preljev:
• 50 g omiljenog sušenog voća (grožđice, brusnice, ribizle, marelice ili suhe šljive)
Tijesto:
1. U toplom mlijeku otopite šećer i kvasac, dodajte brašno pomiješano sa soli, zatim vaniliju, naribanu koricu naranče i 2 jaja i jogurt.
2. Ulijte ulje i mijesite rukom ili koristite kuhinjski robot, dok ne dobijete elastično, homogeno i malo lijepljivo tijesto.
3. Pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen
4. Zatim ga rasporedite na podlogu posipanu brašnom i izrežite na 3 jednaka dijela.
5. Od prva 2 komada tijesta pripremite podlogu. Tijesto rasporedite po dnu i zidovima okrugog kalupa za pečenje (po mogućnosti sa odvojivim stijenkama i obloženim papirom za pečenje).
Krema:
6. U zdjeli pomiješajte kremu od mascarponea, jaja, šećer, sok od naranče, brašno i esenciju vanilije. Zatim dodajte suho voće
7. Izlijte smjesu u kalup, preko tijesta.
8. Po rubovima, ukrasite trećim komadom tijesta rubovima (npr. tradicionalnom pletenicom, lišćem ili cvijećem)
9. Tijesto po površini premažite trećim dobro razmućenim jajetom.
10. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta na 170°C (na srednjoj polici zagrijane pećnice, uz uključenu ventilaciju)
11. Provjerite tijekom pečenja bez otvaranja pećnice. Na kraju napravite test čačkalicom kako biste bili sigurni da je tijesto dobro pečeno.
Sastojci za tijesto:
• 350 g brašna (kasnije dodati još za oblikovanje);
• 10 g suhog kvasca;
• 100 g šećera;
• 100 ml toplog mlijeka (možete koristiti i biljno mlijeko);
• 1 prstohvat soli;
• 1 žlica vanilije (esencija ili ekstrakt);
• ribana kora organske naranče;
• 3 jaja (2 za tijesto i 1 za podmazano na kraju);
• 200 ml jogurta;
• 1 žlica ulja;
Sastojci za kremu:
• 300 ml kiselog vrhnja;
• 4 jaja;
• 100 ml otopljene čokolade;
• 1 žlica brašna;
• 50 g šećera;
• 1 žlica ruma / esencije ruma
Za preljev:
• 50 g pistacija bez ljuske
1. Za tijesto, slijedite prvih 5 koraka prethodnog uskršnjeg recepta s mascarponeom (vidi gore).
2. Nakon tih 5 koraka pripremite kremu, tako da u zdjeli pomiješate vrhnje, jaja, šećer, otopljenu (ne vruću) čokoladu, brašno i rum. Zatim dodajte oguljene pistacije.
3. Smjesu izlijte u kalup preko tijesta.
4. Po rubovima ukrasite kolač trećim komadom tijesta (npr. tradicionalnom pletenicom, lišćem ili cvijećem).
5. Tijesto po površini premažite trećim dobro razmućenim jajetom.
6. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta na
170°C (na srednjoj polici zagrijane pećnice, s uključenom ventilacijom).
7. Provjerite tijekom pečenja bez otvaranja pećnice. Na kraju napravite test čačkalicom kako biste bili sigurni da je tijesto dobro pečeno.