Na Bonamiju ćete pronaći najširu ponudu za svoj dom.
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako uzgajati začinsko bilje

Možete li zamisliti mojito bez mente, krumpirovu palačinku bez mažurana ili caprese salatu bez bosiljka? Jednostavno ne bi bilo isto bez svježeg začinskog bilja. Bilje možete kupiti u trgovini, ali one su više za trenutnu konzumaciju i ne traju dugo. Puno je bolje uzgajati vlastito bilje, a zeleno lišće malo po malo njuškati tijekom cijele godine.

Kako uzgojiti začinsko bilje u stanu, balkonu ili vrtu, čak i ako ste potpuni početnik? Otkrit ćemo vam sve u ovom članku.

Začinsko bilje najbolje uspijeva na jakom suncu u dobro dreniranom tlu.

Kako sijati začinsko bilje

  • Razmislite o tome koliko i koje vrste bilja želite uzgajati.
  • Kupite kvalitetno sjeme, biljnu podlogu, posude ili kutije.
  • Posijte sjeme u posude i pospite ga laganim slojem medija za sadnju.
  • Supstrat odmah poškropite vodom, ali pazite da ne isperete sjeme.
  • Za zalijevanje sjemena može se koristiti boca s raspršivačem.
  • Održavajte sjeme vlažnim i toplim. Možete ih prekriti folijom za hranu.
  • Uklonite foliju čim se pojave prve klice i održavajte vlažnost zalijevanjem zemlje.
  • Kada začinsko bilje naraste, presadite ga u posude ili kutije.
  • U svibnju, nakon mraza, iznesite začinsko bilje vani.
  • Obratite pozornost na temperaturu, svjetlo i sunčevu svjetlost. Svaka biljka ima različite zahtjeve.

12 najboljih biljaka za uzgoj kod kuće iu vrtu

    1. Bosiljak - svakodnevno zalijevanje bosiljka je obavezno.
    2. Vlasac - uspijeva na pjeskovitom tlu i treba mu puno hranjivih tvari i prostora.
    3. Korijander - zahtijeva dosta topline i ravnomjerno vlažnu zemlju.
    4. Kopar - voli sunčano mjesto, presuhi, hladni i vlažni uvjeti mu ne odgovaraju.
    5. Peršin - najbolje pristaje ravno u gredicu i voli laganu sjenu.
    6. Metvica - koristi redovito zalijevanje i može podnijeti djelomičnu sjenu.
    7. Melisa - voli djelomičnu sjenu i stalno vlažno tlo.
    8. Mažuran- dajte mu toplinu i propusno tlo.
    9. Ružmarin - treba dosta svjetla i samo povremeno zalijevanje.
    10. Majčina dušica - voli sunce i ne treba ga previše zalijevati.
    11. Origano- voli suhoću i toplinu. Mrzi mraz i treba mu prostora.
    12. Ljupak (Levisticum) - voli polusjenu i dosta vlažnija staništa.

Sjeme ili sadnice?

Bilje uzgojeno iz sjemena obično je otpornije. Prethodno uzgojene sadnice pružaju veću sigurnost da će biljka uopće rasti. To se posebno odnosi na vrste koje slabije klijaju (matičnjak, kadulja, ružmarin) ili se samo vegetativno razmnožavaju (određene vrste metvice ili lavande).

Nikada ne kupujte presadnice u malim posudama u supermarketu. Oni su brzi i namijenjeni su izravnoj konzumaciji. U većini slučajeva presađivanje ili zalijevanje probioticima neće ih spasiti.

Koje bilje rasti zajedno, a koje se ne slaže

Mnogo bilja uspijeva zajedno u istoj posudi ili gredici, a neke ne odgovaraju jedna drugoj zbog razlika u rastu, širini, visini ili korijenju. Međutim, sljedećeg bilja se definitivno ne treba bojati u istoj posudi:

  • Mažuan, kopar i vlasac dobro se slažu s kamilicom
  • Ruzmarin, majčina dušica i drugo mediteransko bilje
  • Kadulja i origano
  • Matičnjak se slaže s gotovo svim biljem
  • Peršin, vlasac, kopar, ljupčac

Koje se biljke ne slažu?

  • Melisa i bosiljak
  • Korijander i komorač
  • Kamilica i menta
  • Majčina dušica i mažuran

Začinsko bilje se može saditi u posude, žardinjere ili direktno u gredicu.

Uvijek koristite čiste vrtlarske alate za održavanje ili rezanje začinskog bilja.

Gdje posaditi začinsko bilje

Kada sadite bilje, uzmite u obzir nekoliko ključnih čimbenika koji utječu na njihov rast i zdravlje. Većina biljaka voli puno sunce, a neke biljke, poput metvice ili korijandera, mogu biti u sjeni.

Također možete lako saznati točnu lokaciju bilja koristeći njihovo lišće. Mali, sivi i žilavi listovi mogu podnijeti puno sunca i topline. Veliki mesnati listovi vole vlažnu djelomičnu sjenu. Međutim, to nije pravilo, stoga je uvijek najbolje saznati koji su zahtjevi svake biljke.

Kako uzgajati začinsko bilje na balkonu

Da biste dobro uzgajali začinsko bilje na svom balkonu, trebali biste od samog početka dobro razmisliti koje ćete vrste saditi. Orijentacija vašeg balkona prema određenom kardinalnom smjeru reći će vam koje bilje će ondje uspijevati.

  • Južna strana: većina bilja ovdje će dobro uspijevati, posebno Mediteransko bilje poput origana, majčine dušice, kadulje, bosiljka i ružmarina.
  • Istok i zapad: ovdje uzgajaju biljke poput matičnjaka, metvice i stevije, koje preferiraju djelomičnu sjenu.
  • Sjeverna strana: problematična je za uzgoj začinskog bilja, ali otporne vrste poput vlasca i ljupčaca dobro će se snaći.

Jednogodišnje biljke (bosiljak, mažuran ili peršin) također su pogodniji za uzgoj začinskog bilja na balkonu. Trajnice (metvica, matičnjak ili lavanda) treba posaditi izravno u duboke posude ili posude.

Biljke treba zaštititi od podnevne vrućine. Vodite računa o temperaturi okoline. Ako padne ispod 10 stupnjeva, premjestite bilje unutra.

Živite u stanu s malim balkonom? Ni to ne mora biti prepreka. Pogledajte kako pretvoriti stvarno mali balkon u vrt s biljem:

Kako pravilno uzgajati začinsko bilje u posudi?

  • Dno posude obložite drenažnim slojem (šljunak, šljunak ili krhotine gline)
  • Zatim pokrijte drenažu posebnim supstratom od začinskog bilja, ali poslužit će i obična zemlja s pijeskom i kvalitetan kompost.
  • Zalijevati kako se supstrat ne bi isušio, ali uvijek poštivati ​​zahtjeve pojedine vrste. Kišnica ili stajaća voda idealna je kao rješenje za zalijevanje.

Uzgajate li začinsko bilje na balkonu, možete za njega napraviti praktičan stalak za palete kako biste uštedjeli dragocjeni prostor.

Uzgajate li začinsko bilje na balkonu, možete za njega napraviti praktičan stalak za palete kako biste uštedjeli dragocjeni prostor.

Kako uzgajati začinsko bilje u stanu

Da biste uspješno uzgajali začinsko bilje kod kuće izvan svog prozora, morate se pridržavati nekoliko osnovnih pravila:

  • Potrebno im je mnogo svjetla iz kojeg crpe snagu za proizvodnju aroma.
  • Idealno mjesto ljeti: prozor okrenut prema zapadu ili istoku.
  • Zimi, s druge strane, stavite začinsko bilje na prozor okrenut prema jugu kako biste imali dovoljno svjetla.
  • Ako zimi uzgajate začinsko bilje na prozorskoj dasci, pripazite na radijatore! Mjesto koje je previše toplo i suho može ubiti vaše bilje u vašem stanu.
  • Bilje u stanu ne smije patiti od suše, ali ni od zalivanja. Stoga napunite dno posude drenažom.
  • Kao i suhi supstrat, začinsko bilje mrzi suhi zrak - stoga će biti najzahvalnije za zamagljivanje vodom.

Kada uzgajate začinsko bilje na prozorskoj dasci, imajte na umu da začinsko bilje općenito ne voli propuh i temperaturne fluktuacije, idealna je temperatura okoline od 15-20°C.

Nabavite praktične naljepnice s biljem kako biste znali koja je biljka! Možete ih napraviti čak i od samostvrdnjavajućeg materijala.

Nabavite praktične naljepnice s biljem kako biste znali koja je biljka! Možete ih napraviti čak i od samostvrdnjavajućeg materijala.

Kako uzgajati začinsko bilje u vrtu

Najbolje je saditi začinsko bilje u vrtu nakon mraznih dana u svibnju. Idealan je polusjenoviti dio vrta gdje imate zasebnu gredicu za začinsko bilje. Razmislite unaprijed o cijelom konceptu i uzmite u obzir moguću visinu biljaka kako biste im nakon toga mogli lako pristupiti i udobno ih žeti.

  • U prvi plan posadite manje biljke.
  • Više začinsko bilje stavite u stražnji dio gredice (kopar, matičnjak, češnjak, origano, kadulja). Visina im je oko 80 cm.
  • Zasadite ljekovito bilje (Hypericum, lavanda, izop), na primjer, koje naraste do visine od 60 cm, uz rub gredice.
  • Na samom rubu upotrijebite začinsko bilje do 30 cm visine, poput majčine dušice.

Kako započeti gredicu s biljem

Većina kuhinjskog bilja najbolje uspijeva u propusnom tlu. U isto vrijeme, tlo ne mora biti previše vlažno. Stoga dobro prorahlite tlo lopatom i dodajte malo pijeska.

Postavite posude sa začinskim biljem u gredicu kako ste planirali. Pazite da držite dobar razmak između njih. Pomoću lopatice iskopajte rupu za svaku biljku.

Svaku biljku pažljivo izvucite iz posude. Zatim prstima malo olabavite korijensku kuglu. Na kraju ubacite korijensku balu u iskopane rupe. Zgnječite zemlju tako da ne ostanu šupljine. Zatim temeljito zalijte biljke.

Što je biljna spirala

Spiralni nasad je trodimenzionalna gredica koja se sastoji od nekoliko zona s različitim ekosustavima. Ove spirale jedna u drugu. Spirala je napravljena od kamena, ali možete je sagraditi i od drveta ili metala.

Među najvećim prednostima biljne spirale je to što kamenje djeluje kao akumulator topline, opskrbljujući biljke toplinom prikupljenom tijekom dana noću. Osim toga kamenčići i drobljeni šljunak osiguravaju brzo otjecanje kišnice jer začinsko bilje nikako ne voli nakupljenu vodu. Spirala za začinsko bilje također štedi prostor u vrtu.

Uzdignuta gredica s biljem

Uzdignute gredice nisu prikladne samo za uzgoj povrća, već i za postavljanje gredica sa začinskim biljem. Osim toga, možete posaditi viseće bilje kao što je Nasturtium. Osim toga, lakše se boriti protiv puževa puževa u povišenoj gredici.

Ova vrsta biljnog vrta idealna je za toploljubivo bilje iz mediteranskih zemalja. Tlo se dobro zagrijava i suše je nego u konvencionalnoj vrtnoj gredici.

Većina začinskog bilja sije se u proljeće, ali ima nekih začinskih biljaka koje se mogu sijati u kasno ljeto ili jesen.

Samozalijevajući lonci i žardinjere idealni su za uzgoj začinskog bilja.

Pravilna njega začinskog bilja u 5 koraka

  • Češće zalijevajte u manjim dozama umjesto 'jednom i gotovo'.
  • Zalijevajte tlo, a ne samu biljku.
  • Povremeno poprskajte bilje kako biste se riješili prašine.
  • Redovno podrežite začinsko bilje.
  • Bilje uzgojeno u posudama s vremena na vrijeme cijenit će hranjive tvari koje daje organsko gnojivo. Inače, začinsko bilje ne treba gnojivo.

Kako brati začinsko bilje

  • Bilje sakupljajte ujutro, kada je njihov sadržaj aromata najveći.
  • Kiša smanjuje aromu, stoga ne berite začinsko bilje odmah nakon kiše.
  • Uklonite mrtve i suhe dijelove biljaka kako biste potaknuli daljnji rast.
  • Uvijek koristite oštre alate.

Kako pravilno rezati začinsko bilje

U proljeće bilje ima koristi od pravilne rezidbe. Zakržljale grmove možete odrezati do trećine, a one jako bujne do polovice, ali uvijek pazite da ne zasiječete u staro drvo. Nastale rane također možda neće zacijeliti do zime, čineći bilje osjetljivijim na oštećenja od zimskog mraza.

Bilje ne treba orezivati ​​u jesen jer ćete tako oduzeti njihovu važnu zaštitu od hladnoće. Rezba u kolovozu trebala bi biti posljednja veća berba višegodišnjeg bilja. Vrijeme rezanja u kolovozu možete iskoristiti za razmnožavanje začinskog bilja - približno 10 cm dugim reznicama iz grančica treba oko osam tjedana da se ukorijene.

Kako čuvati svježe začinsko bilje

Bilje bi bilo idealno ubrati i upotrijebiti odmah. Međutim, ako vam je potrebno da ostanu svježi nekoliko dana bez gubitka okusa i arome, možete ih čuvati u hladnjaku.

Kako bi vaše začinsko bilje ostalo svježe i puno okusa što je duže moguće, važno ih je pravilno skladištiti. Ovdje su najbolje prakse za skladištenje različitih vrsta začinskog bilja kako bi se sačuvao njihov okus.

Kako pravilno čuvati začinsko bilje u hladnjaku?

  • Začinsko bilje, isprano hladnom vodom i osušeno papirnatim ručnikom, umotajte u lagano navlaženu novu salvetu. Zatim stavite biljke u plastičnu vrećicu i ostavite otvorenu kako bi mogle disati. Na ovaj način možete čuvati peršin, cilantro, bosiljak i vlasac u hladnjaku.

  • Začinsko bilje također možete staviti u staklenku svježe vode, pokrijte plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak. Mijenjajte vodu svaki dan. Bosiljak, metvica i drugo začinsko bilje s dugim peteljkama na ovaj će način dulje ostati svježe.

Kako čuvati začinsko bilje u zamrzivaču?

  • Nisu sve biljke prikladne za zamrzavanje. Bosiljak zadržava dobru aromu, ali će postati vodenast. Prikladni su primjeri kao što su kopar, peršin, vlasac, matičnjak, češnjak i korijander.

  • Začinsko bilje nasjeckajte, rasporedite po limu za pečenje ili metalnoj posudi i stavite u zamrzivač. Brže će se smrznuti i nećete imati niti jednu grudicu. Zatim ih brzo podijelite u vrećice za hranu sa zatvaračem ili ih spremite u zamrzivač u kutije za hranu. Za kuhanje, izvadite ih ravno iz zamrzivača.

  • Drugi način je zamrzavanje začinskog bilja u posudi za led preliveno tekućinom. Ponovno sitno nasjeckajte višak ljupčaca i peršina i zamrznite pokriveno temeljcem. Odlično ju je dodati u juhe!

SAVJET! Cijele listove metvice prelijte vodom u posudi za led, ostavite da se zamrzne i pohranite gotove kocke u veću vrećicu. Metvica će zadržati svoj oblik, okus i miris. Ovaj se postupak također može koristiti za očuvanje jestivog cvijeća poput ljubičica i lavande. Kockice leda izvrsne su za piće i limunade ili kao zanimljiva dekoracija pri hlađenju šampanjca.

Kako sušiti začinsko bilje?

  • Ključ dobro osušenog bilja je njegova rana berba, idealno u sunčano jutro. Tada imaju najmanje vode i najviše mirisnih eteričnih ulja.

  • Bilje možete sušiti kod kuće rašireno ili obješeno u suhom mjestu s dobrim protokom zraka, u dehidratoru ili vrlo sporo u pećnici. Biljke koje se dobro suše su ružmarin, majčina dušica, kadulja, origano, mažuran, kadulja i metvica.

Začinsko bilje možete sušiti u pećnici, u sušilici ili čak obješeno u smočnici.

Začinsko bilje možete sušiti u pećnici, u sušilici ili čak obješeno u smočnici.

Osobito bosiljak i matičnjak duže traju u čaši vode.

Osobito bosiljak i matičnjak duže traju u čaši vode.

Često postavljana pitanja

Kako se nositi sa štetočinama i bolestima?

Prednost bilja je što njihova aroma odbija većinu štetnika. Međutim, lisne uši, svilene bube i crvi mogu uzrokovati probleme. Posebni proizvodi iz vrtnog centra mogu pomoći, ali često može pomoći i talog od kave ili prirodni naparci od kamilice i koprive.

Koje se ljekovito bilje može uzgajati u vrtu?

Osim timusa i nasturtiuma, odlično je posaditi i matičnjak koji pomaže kod nesanice i stresa, paprenu metvicu koja je učinkovita kod probavnih problema ili lavandu koja ima umirujuće djelovanje i pomaže kod problema sa snom. Korisno je posaditi i ehinaceu, poznatu po jačanju imunološkog sustava, te kadulju koja je cijenjena zbog svojih protuupalnih svojstava. Ove biljke ne samo da dodaju ljepotu i miris vašem vrtu, već nude i širok raspon ljekovitih svojstava.

U čemu uzgajati začinsko bilje?

Nije samo pažljiva njega u obliku redovitog zalijevanja ono što određuje kako će vaše bilje napredovati. Odabir prave posude također igra veliku ulogu.

  • Keramičke posude vrlo su popularno rješenje za uzgoj začinskog bilja jer propuštaju zrak i pomažu regulirati vlagu u tlo. Važno je da imaju rupe za drenažu na dnu kako bi se spriječilo nakupljanje vode.
  • Plastični spremnici - lagani su i izdržljivi, ali nisu tako prozračni kao keramički. Ako odaberete plastiku, odaberite i posude s drenažnim otvorima ili žardinjere koje se same zalijevaju.
  • Drvene žardinjere - Drvo je prirodno prozračno i estetski ugodno, što je odlično za stvaranje lijepog vrta na vašem balkonu ili terasi. Provjerite je li drvo tretirano protiv truleži i nametnika.
  • Metalne posude - mogu biti vrlo dekorativne i dodati moderan izgled vašem vrtu. Međutim, metal brzo akumulira toplinu, što može uzrokovati pregrijavanje u vrućim danima.

Prilikom odabira posuda vodite računa i o tome gdje će začinsko bilje stajati. Ako ste u nedostatku prostora, možete se odlučiti i za viseće košare. Svaka biljka ima posebne zahtjeve za svjetlom i vlagom, stoga pokušajte odabrati posudu koja najbolje odgovara tim potrebama.