Možete li zamisliti mojito bez mente, krumpirovu palačinku bez mažurana ili caprese salatu bez bosiljka? Jednostavno ne bi bilo isto bez svježeg začinskog bilja. Bilje možete kupiti u trgovini, ali one su više za trenutnu konzumaciju i ne traju dugo. Puno je bolje uzgajati vlastito bilje, a zeleno lišće malo po malo njuškati tijekom cijele godine.
Kako uzgojiti začinsko bilje u stanu, balkonu ili vrtu, čak i ako ste potpuni početnik? Otkrit ćemo vam sve u ovom članku.
Začinsko bilje najbolje uspijeva na jakom suncu u dobro dreniranom tlu.
Bilje uzgojeno iz sjemena obično je otpornije. Prethodno uzgojene sadnice pružaju veću sigurnost da će biljka uopće rasti. To se posebno odnosi na vrste koje slabije klijaju (matičnjak, kadulja, ružmarin) ili se samo vegetativno razmnožavaju (određene vrste metvice ili lavande).
Nikada ne kupujte presadnice u malim posudama u supermarketu. Oni su brzi i namijenjeni su izravnoj konzumaciji. U većini slučajeva presađivanje ili zalijevanje probioticima neće ih spasiti.
Mnogo bilja uspijeva zajedno u istoj posudi ili gredici, a neke ne odgovaraju jedna drugoj zbog razlika u rastu, širini, visini ili korijenju. Međutim, sljedećeg bilja se definitivno ne treba bojati u istoj posudi:
Koje se biljke ne slažu?
Začinsko bilje se može saditi u posude, žardinjere ili direktno u gredicu.
Uvijek koristite čiste vrtlarske alate za održavanje ili rezanje začinskog bilja.
Kada sadite bilje, uzmite u obzir nekoliko ključnih čimbenika koji utječu na njihov rast i zdravlje. Većina biljaka voli puno sunce, a neke biljke, poput metvice ili korijandera, mogu biti u sjeni.
Također možete lako saznati točnu lokaciju bilja koristeći njihovo lišće. Mali, sivi i žilavi listovi mogu podnijeti puno sunca i topline. Veliki mesnati listovi vole vlažnu djelomičnu sjenu. Međutim, to nije pravilo, stoga je uvijek najbolje saznati koji su zahtjevi svake biljke.
Da biste dobro uzgajali začinsko bilje na svom balkonu, trebali biste od samog početka dobro razmisliti koje ćete vrste saditi. Orijentacija vašeg balkona prema određenom kardinalnom smjeru reći će vam koje bilje će ondje uspijevati.
Jednogodišnje biljke (bosiljak, mažuran ili peršin) također su pogodniji za uzgoj začinskog bilja na balkonu. Trajnice (metvica, matičnjak ili lavanda) treba posaditi izravno u duboke posude ili posude.
Biljke treba zaštititi od podnevne vrućine. Vodite računa o temperaturi okoline. Ako padne ispod 10 stupnjeva, premjestite bilje unutra.
Živite u stanu s malim balkonom? Ni to ne mora biti prepreka. Pogledajte kako pretvoriti stvarno mali balkon u vrt s biljem:
Uzgajate li začinsko bilje na balkonu, možete za njega napraviti praktičan stalak za palete kako biste uštedjeli dragocjeni prostor.
Da biste uspješno uzgajali začinsko bilje kod kuće izvan svog prozora, morate se pridržavati nekoliko osnovnih pravila:
Kada uzgajate začinsko bilje na prozorskoj dasci, imajte na umu da začinsko bilje općenito ne voli propuh i temperaturne fluktuacije, idealna je temperatura okoline od 15-20°C.
Nabavite praktične naljepnice s biljem kako biste znali koja je biljka! Možete ih napraviti čak i od samostvrdnjavajućeg materijala.
Najbolje je saditi začinsko bilje u vrtu nakon mraznih dana u svibnju. Idealan je polusjenoviti dio vrta gdje imate zasebnu gredicu za začinsko bilje. Razmislite unaprijed o cijelom konceptu i uzmite u obzir moguću visinu biljaka kako biste im nakon toga mogli lako pristupiti i udobno ih žeti.
Većina kuhinjskog bilja najbolje uspijeva u propusnom tlu. U isto vrijeme, tlo ne mora biti previše vlažno. Stoga dobro prorahlite tlo lopatom i dodajte malo pijeska.
Postavite posude sa začinskim biljem u gredicu kako ste planirali. Pazite da držite dobar razmak između njih. Pomoću lopatice iskopajte rupu za svaku biljku.
Svaku biljku pažljivo izvucite iz posude. Zatim prstima malo olabavite korijensku kuglu. Na kraju ubacite korijensku balu u iskopane rupe. Zgnječite zemlju tako da ne ostanu šupljine. Zatim temeljito zalijte biljke.
Spiralni nasad je trodimenzionalna gredica koja se sastoji od nekoliko zona s različitim ekosustavima. Ove spirale jedna u drugu. Spirala je napravljena od kamena, ali možete je sagraditi i od drveta ili metala.
Među najvećim prednostima biljne spirale je to što kamenje djeluje kao akumulator topline, opskrbljujući biljke toplinom prikupljenom tijekom dana noću. Osim toga kamenčići i drobljeni šljunak osiguravaju brzo otjecanje kišnice jer začinsko bilje nikako ne voli nakupljenu vodu. Spirala za začinsko bilje također štedi prostor u vrtu.
Uzdignute gredice nisu prikladne samo za uzgoj povrća, već i za postavljanje gredica sa začinskim biljem. Osim toga, možete posaditi viseće bilje kao što je Nasturtium. Osim toga, lakše se boriti protiv puževa puževa u povišenoj gredici.
Ova vrsta biljnog vrta idealna je za toploljubivo bilje iz mediteranskih zemalja. Tlo se dobro zagrijava i suše je nego u konvencionalnoj vrtnoj gredici.
Većina začinskog bilja sije se u proljeće, ali ima nekih začinskih biljaka koje se mogu sijati u kasno ljeto ili jesen.
Samozalijevajući lonci i žardinjere idealni su za uzgoj začinskog bilja.
U proljeće bilje ima koristi od pravilne rezidbe. Zakržljale grmove možete odrezati do trećine, a one jako bujne do polovice, ali uvijek pazite da ne zasiječete u staro drvo. Nastale rane također možda neće zacijeliti do zime, čineći bilje osjetljivijim na oštećenja od zimskog mraza.
Bilje ne treba orezivati u jesen jer ćete tako oduzeti njihovu važnu zaštitu od hladnoće. Rezba u kolovozu trebala bi biti posljednja veća berba višegodišnjeg bilja. Vrijeme rezanja u kolovozu možete iskoristiti za razmnožavanje začinskog bilja - približno 10 cm dugim reznicama iz grančica treba oko osam tjedana da se ukorijene.
Bilje bi bilo idealno ubrati i upotrijebiti odmah. Međutim, ako vam je potrebno da ostanu svježi nekoliko dana bez gubitka okusa i arome, možete ih čuvati u hladnjaku.
Kako bi vaše začinsko bilje ostalo svježe i puno okusa što je duže moguće, važno ih je pravilno skladištiti. Ovdje su najbolje prakse za skladištenje različitih vrsta začinskog bilja kako bi se sačuvao njihov okus.
SAVJET! Cijele listove metvice prelijte vodom u posudi za led, ostavite da se zamrzne i pohranite gotove kocke u veću vrećicu. Metvica će zadržati svoj oblik, okus i miris. Ovaj se postupak također može koristiti za očuvanje jestivog cvijeća poput ljubičica i lavande. Kockice leda izvrsne su za piće i limunade ili kao zanimljiva dekoracija pri hlađenju šampanjca.
Začinsko bilje možete sušiti u pećnici, u sušilici ili čak obješeno u smočnici.
Osobito bosiljak i matičnjak duže traju u čaši vode.
Prednost bilja je što njihova aroma odbija većinu štetnika. Međutim, lisne uši, svilene bube i crvi mogu uzrokovati probleme. Posebni proizvodi iz vrtnog centra mogu pomoći, ali često može pomoći i talog od kave ili prirodni naparci od kamilice i koprive.
Osim timusa i nasturtiuma, odlično je posaditi i matičnjak koji pomaže kod nesanice i stresa, paprenu metvicu koja je učinkovita kod probavnih problema ili lavandu koja ima umirujuće djelovanje i pomaže kod problema sa snom. Korisno je posaditi i ehinaceu, poznatu po jačanju imunološkog sustava, te kadulju koja je cijenjena zbog svojih protuupalnih svojstava. Ove biljke ne samo da dodaju ljepotu i miris vašem vrtu, već nude i širok raspon ljekovitih svojstava.
Nije samo pažljiva njega u obliku redovitog zalijevanja ono što određuje kako će vaše bilje napredovati. Odabir prave posude također igra veliku ulogu.
Prilikom odabira posuda vodite računa i o tome gdje će začinsko bilje stajati. Ako ste u nedostatku prostora, možete se odlučiti i za viseće košare. Svaka biljka ima posebne zahtjeve za svjetlom i vlagom, stoga pokušajte odabrati posudu koja najbolje odgovara tim potrebama.