Kako se riješiti prašine

Prašina u kući može uzrokovati teške alergije. Svaki dan pada na tepihe, zavjese, namještaj i krevete, a čim je se riješimo počinje se stvarati novi sloj. Nažalost, ne postoji način da se zauvijek riješimo prašine, ali možemo je barem smanjiti na minimum. Mi ćemo vas savjetovati kako to učiniti.

Odakle dolazi prašina

Prašinu čine čvrste čestice koje sadrže gljivice, bakterije, pelud, grinje i druge nepoželjne tvari. Može nastati unutar naših domova ili doći do nas izvana kroz prozore i vrata. Neke čestice stvaraju izravno ljudi. To su, na primjer, ostaci mrtve kože, životinjskog krzna, dlake ili kose. Konkretno, pelud u zraku uzrokuje ozbiljne alergije na prašinu.

Kako brisati prašinu

Najbolje je obrisati prašinu krpama od mikrovlakana koje imaju jaku upijajuću sposobnost i ne ostavljaju mrlje ili fleke po namještaju nakon brisanja. Kad god obrišete prašinu, nastavite odozgo prema dolje kako uskovitlana prašina ne bi padala na već očišćena mjesta.

Kako se riješiti prašine u stanu

1. Mokro čišćenje

Nikada nemojte brisati prašinu suhom krpom koja je neće zadržati. Krpa treba biti mokra, ali ne previše kako bi se spriječilo stvaranje mrlja na namještaju. To se odnosi i na brisanje prašine s namještaja i na brisanje podova.

2. Redovito usisavajte

Tepisi zadržavaju mnogo prašine koju morate redovito usisavati. Puno praktičnije rješenje je kupiti komade prostirki koje se mogu obrisati ili čak oprati.

Ne treba zaboraviti ni trosjed. Prašina se često taloži u njegovim naborima. Ako trenutno birate novu sofu i patite od alergije na prašinu, razmislite o kupnji kožne sofe. Prašina se na nju ne lijepi toliko. Također, možete odabrati profesionalno čišćenje sjedala.

3. Češće perite tekstilne dodatke

Tekstilni dodaci kao što su zavjese, zastori, deke ili ukrasni jastuci stvorit će ugodnu atmosferu, ali će u isto vrijeme vaš stan pretvoriti u skladište prašine. To je zato što se prašina najviše taloži na tekstilu. Stoga, perite ove dodatke barem svakih 14 dana.

4. Ne zaboravite na krevet

Provodimo puno vremena u krevetu pa bismo se trebali dobro brinuti o njemu. Barem jednom tjedno temeljito očistite poplune. Ako je moguće, protresite ih vani, na balkonu ili kroz prozor. Idealno je mijenjati posteljinu jednom tjedno.

SAVJET! Znate li da lan odbija prašinu? Ako patite od alergija, svakako biste ga trebali nabaviti.

5. Čišćenje računala i laptopa

Čak se i velika količina prašine taloži na računalu ili laptopu. Prije čišćenja provjerite je li računalo isključeno i uklonite punjač iz laptopa. Zatim pažljivo izbacite krupnu prljavštinu, a manju očistite vlažnom krpom ili vatom. Možete koristiti i prazan sprej. Komprimirani zrak u spreju izbacuje prašinu s tipkovnice.

Trebate još savjeta oko čišćenja i uređenja doma?