Menu
30 Kn za vasRegistracijaPrijava30 Kn za vasKošarica
PočetnaPočetnaInspiracija

Mahovnjača: Ispecite ovaj upečatljivi kolač u proljetnoj verziji

Barbora Říhová · 28. ožujka 2022.

Torta od špinata - mahovnjača - dolazi iz Turske, gdje se često priprema kao lepinja na plehu sa slojem mliječne kreme ili kao klasična torta u slojevima. Za vas imamo jednostavnu verziju s uskrsnim ukrasima. Ukrasite svoj stol ovom prekrasnom tortom.

Koji sastojci vam trebaju za pripremu mahovnjače?

Glavni sastojak koji ovom kolaču daje boju je špinat. Najbolje je da koristite svježi špinat. Baby špinat će napraviti svjetliju i manje intenzivnu nijansu od klasičnog špinata. Na fotografijama je torta od klasičnog svježeg špinata. Prije miješanja otrgnite listove špinata sa stabljike.

Krema u turskim slasticama obično se radi poput pudinga ili poznatog francuskog deserta sa žumanjcima, s mlijekom i škrobom/brašnom. Dodan je jedan žumanjak koji daje više kremastosti, mekoće i boje. Za očuvanje autentičnosti stavljen je samo jedan, ali može ih biti i više (maks. 3 - 4). U tortu se može dodati i krema od mascarponea. Krema je ojačana škrobom/brašnom, ali možete i u već gotovu kremu dodati želatinu. Hladna želatina u kremu dodaje se izravno. Za ovu količinu kreme dovoljno je 20 g želatine u prahu razmućene u 50 ml tople vode. Sastojci su za kalup promjera veličine 18 - 20 cm.

Sastojci za biskvit:

• 250 g svježeg špinata,
• 100 ml mlijeka,
• 50 ml ulja,
• 125 g šećera,
• 1 žlica vanilin šećera,
• 2 žličice ekstrakta vanilije,
• 3 jaja,
• kora polovice eko limuna,
• 260 - 270 g glatkog brašna,
• 2 žličice praška za pecivo bez fosfata,
• prstohvat soli

Za kremu:

• 500 ml punomasnog mlijeka,
• 80 g pudinga od vanilije + škrob/brašno (ovdje je korišten 1 puding + 40 g brašna),
• 1 žumanjak iz većeg jajeta,
• 125 g šećera,
• 1/2 mahune vanilije,
• marmelada ili pire od jagoda,
• 300 g svježih jagoda,
• 200 ml vrhnja za šlag (min. 33%)
• po potrebi želatina za hladnu upotrebu, 1 pakiranje

Za dekoraciju:

• čokoladna jaja raznih boja,
• razno voće - maline, jagode, kupine ili nar,
• cvijeće kao što su maćuhice, tratinčice i slično.

* Pire od jagoda napravite od 200 g jagoda (smrznutih ili svježih). Prokuhajte ih sa 50 ml vode i šećerom. Zatim izmiješajte da nastane pire.

Kako ispeći tortu od mahovine kod kuće

1. Prvo pripremite biskvit. Pomiješajte listove špinata bez stabljika s mlijekom i izmiksajte pire.
2. Zamutite jaja sa šećerom u pjenu, dodajte ekstrakt vanilije i koricu limuna.
3. Prosijano brašno pomiješati s praškom za pecivo i prstohvatom soli te izmiksati u smjesu.
4. Zagrijte pećnicu na 175 - 180°C. Na dno kalupa za tortu stavite papir za pečenje, zakopčajte obodni krug, premažite ga s unutarnje strane maslacem i na maslac zalijepite trake papira za pečenje.
5. Smjesu biskvita izlijte u kalup i pecite 30-40 minuta (probajte čačkalicom da vidite je li biskvit pečen).
6. Ohlađeni biskvit zarežite i izlomite u sitne mrvice - ostavite za posipanje. Biskvit prerežite po sredini.

7. Pripremite bazu za kremu idealno dan prije. Sve sastojke za kremu stavite u lonac i dobro izmiješajte pjenjačom.
8. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, neprestano miješajući.
9. Zatim odmah prekrijte folijom za hranu (stavite je direktno na kremu), da se ne stvaraju grudice na površini.
10. Ostavite kremu da se ohladi, idealno do sljedećeg dana.

11. Završite kremu. Umutiti vrhnje u čvrstu smjesu, a ohlađeno kuhano vrhnje umutiti u porcije. Možete dodati sitno mljeveni šećer.
12. Donji komad izrezanog biskvita premazati pireom/džemom od jagoda pa kremom.
13. Kremu je najbolje nanijeti prvo po obodu, a zatim nanijeti na sredinu.
14. Na kremu stavite ploške nasjeckanih jagoda, stavite drugi komad biskvita i ponovno nanesite marmeladu/pire i kremu.
15. Nanesite kremu po cijelom obodu torte i prije nego se osuši, sve to pospite pripremljenim mrvicama biskvita.

Završni korak: Ukrasite tortu po želji čokoladnim jajima, cvjetićima, listićima ili voćem. Zatim ostavite da se stegne barem nekoliko sati u hladnjaku.

5 savjeta kako ukrasiti tortu

• Zavirite u odjel za slatkiše u trgovini i odaberite one koje vam odgovaraju bojom i izgledom. Lijepo će doći i obični šareni bombončići, razni orašasti plodovi u čokoladi i slično.

• Za lijepe čokoladne oblike stavite cijelu pločicu čokolade i njezino pakiranje u vruću vodu na nekoliko minuta. Zatim samo odrežete kut i poprskajte / nacrtajte željeni oblik - na primjer srca, leptire ili cvijeće na foliji za hranu. Pustite da se stegne i zatim ukrasite.

• Birajte cvijeće koje je jestivo. Lijepo izgledaju tratinčice s livade, maćuhice iz vrta i ostalo proljetno bilje.

• Torta će dobro izgledati na praktičnom pladnju. Odmah ćete podići tortu i privući pažnju. Ako ga nemate, koristite ravnu ploču ispod koje stavite zdjelu kao podlogu.

• Što još ide uz proljetnu tortu? Od marcipana možete napraviti mrkve, životinje i šarena jaja.

Članak je pripremila Barbora Říhová kojeg je objavila na svom blogu Rebarboras Kitchen gdje objavljuje sve sjajne recepte.