Proljetni popust -15% uz kod TRAVANJ15 | Uštedite već danas →
Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Transformacija malog stana u kojem je maksimalno iskorišten prostor

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Ovoga puta u transformaciju stana smo se zaputili u malu stambenu zgradu u kojoj živi Martina sa svoje dvoje djece. Promišljenim planom iskoristili smo svaki prostor i pobrinuli se da sada svi članovi obitelji imaju mjesto za sebe.

Inspirirajte se transformacijom najmanjeg stana u ovoj seriji preobrazbi koju su izveli dizajneri Kamila Douděrová i František Kobližka.

Od minijaturnih 2+kk do udobnijih 3+kk

Život u malom stanu u stambenoj zgradi bio je pun kompromisa za Martinu i njezinu djecu. Dok je za šesnaestogodišnjeg Jirku uspjela napraviti privatnu sobu, ona i trinaestogodišnja Daniela i dalje su dijelile dnevni boravak s kuhinjom. Ni jedna od njih dvije nije imala prostora za sebe.

Stoga je Martinina želja bila stvoriti mjesto za svakog člana obitelji, gdje bi mogli biti svoji i opustiti se u miru.

Čak i od minijaturnog 2-sobnog stana, dizajneri su na kraju uspjeli stvoriti pristojan i udoban 3-sobni dom. To su postigli izgradnjom zida u kuhinjskom dijelu kako bi stvorili žensku spavaću sobu. S druge strane zida napravili su sobu za Danielu.

Prva vlastita soba za kćer

Danijelina je želja bila imati sobu za sebe. I dizajneri su to ostvarili. Uz pomoć novog rasporeda uspjeli su stvoriti udoban interijer s mnogo skladišnog prostora čak i na nekoliko četvornih metara.

Za osjećaj prozračnosti dizajneri su se oslonili na jednostavan, svijetli namještaj koji su oživjeli tapetama i šarenim dodacima. Udobnosti pridonose i ukrasni jastučići, sivo-ružičasti tepih i tabure koji Daniela može koristiti i kao stolić.

U sobi tinejdžerice nalazi se i kozmetički kutak koji se sastoji od sive komode i velikog okruglog ogledala koje vizualno povećava interijer.

Djevojačka soba prije transformacije

Djevojačka soba nakon transformacije

Minimalistička i fleksibilna kuhinja

Između spavaće sobe i djevojačke sobe dizajneri su napravili prostor u koji je smještena kuhinja. Međutim, trebalo je dobro iskoristiti svaki centimetar.

Sjedeći prostor je stoga riješen sa sklopivim stolom i suptilnim sklopivim stolcima koji se mogu objesiti na zid obložen sivim pločicama. To ih štiti od prljavštine i unosi dozu strogog minimalizma u interijer.

Jednostavna sivo-bijela kuhinjska jedinica sa sjajnim vratima savršeno se uklapa u ovaj koncept, vizualno povećavajući interijer i dajući mu moderan izgled.

Budući da kuhinji nedostaje izvor prirodnog svjetla, dizajneri su pokušali osigurati barem dovoljno umjetne rasvjete s nekoliko zidnih lampi s pomičnim i rotirajućim krakovima.

Dnevni boravak i ženska spavaća soba u jednom

Dizajneri su na šarmantan način riješili i majčinu spavaću sobu. Kako bi osigurali slobodan prostor na podu, sav skladišni prostor smjestili su do stropa. Koristili su svijetle ormare kao u kuhinji. Osim toga, koristili su LED trake za osvjetljavanje postolja s ukrasima.

Televizor su objesili na kraći zid i dodali stolić za odlaganje u kut.

To im je omogućilo da u sobu postave kauč na razvlačenje, koji Martina lako pretvara u udoban bračni krevet.

Svijeće, ukrasni jastučići i prostirka upotpunili su ugodnu atmosferu.

Kombiniranje boja i materijala

Kako bi stan izgledao koherentno, dizajneri su slijedili istu paletu boja i materijala u svim sobama. Prostor su objedinili i novim parketom, vratima i pločicama velikog formata. Takve pločice su korištene i za popločavanje hodnika.

Dizajneri su tako uspjeli izgraditi mali, ugodan stan u koji će se rado vraćati svi njegovi stanovnici, znajući da će u njemu uvijek pronaći ne samo ljubav svojih najmilijih, već i mali komadić prostora i privatnosti za sebe.

Hodnik prije transformacije

Hodnik nakon transformacije

Kreatori preobrazbe

Za transformaciju ovog interijera zaslužni su dizajneri Kamila Douděrová i František Kobližka.