Do -20% na proizvode skandinavskom stilu | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

7 nezahtjevnih balkonskih biljaka s kojima ćete stvoriti zelenu oazu

Barbora Bláhová • 22. srpnja
Bilo bi šteta imati balkon ili terasu doma bez biljaka. Zapravo, ovaj prostor vas poziva da posadite puno zelenila. Stvorite zeleni kutak gdje možete uživati ​​u opuštanju uz kavu, knjigu ili druženje s prijateljima. Osim toga, zelenilo ljeti pomaže rashladiti zrak i stvara ugodnu klimu u kojoj se osjećate ugodno. Pogledajte neke od naših provjerenih biljaka koje će rasti čak i u ograničenom prostoru i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Odabrali smo zaista raznolik izbor.
Jorgovan na balkonu

Jorgovan na balkonu

Ginkgo biloba

Malo ljudi može zamisliti ovu biljku na svom balkonu. Pa, odmah zamisle drvo umjesto kućne biljke. Iako smo navikli promatrati ginko u vrtovima, otkrili smo da ga možete uspješno uzgajati i u teglama. Ginkgo se jednostavno održava kada su u pitanju vremenski uvjeti. Uspješno podnosi sušu, tako da može podnijeti puno sunca čak i na južnoj strani.

Klasična mješavina vrtnog tla poslužit će kao dobra zemlja. Može lako narasti do visine od 2,5 metra, što je otprilike visina normalnog natkrivenog balkona. Ne treba mu velika tegla. Rezidbom također lako možete regulirati rast. U jesen se možete veseliti bujici prelijepog zlatnog listopadnog lišća. Samo zamotajte teglu tkaninom da zaštitite drvce prije zime.

Ginkgo

Ginkgo

Kanadska borovnica (Vaccinium corymbosum)

Oni kojima nedostaju plodovi iz vlastitog vrta mogu spojiti ugodno s korisnim. Kanadska borovnica prekrasan je grm koji daje plodove od kraja lipnja do rujna, ovisno o sorti. U borovnicama će posebno uživati ​​mališani, no biljci je potrebna posebna kisela zemlja koju je potrebno nabaviti. Odaberite sunčano mjesto, s eventualno djelomičnom hladovinom kako bi plodovi mogli dobro sazrijevati.

Redovito zalijevajte grm, voli veću vlažnost, ali ne podnose izravno natapanje. Ukratko, nikada ne dopustite da se zemlja potpuno osuši.

Uzgajajte vlastite borovnice

Uzgajajte vlastite borovnice

Sukulenti

Sukulenti će svojim živim bojama i raznolikim oblicima uljepšati i najskromniji balkon. Ako ste entuzijast za zelenilo, ali nemate vremena ili iskustva za intenzivno vrtlarstvo, ove malene biljke su za vas. Sukulente možete koristiti za stvaranje preslatkih malih vrtova koji ne zahtijevaju puno brige i koji će vas veseliti tijekom cijele godine. Na primjer, napunite široku glinenu posudu zemljom za sukulente i kaktuse te dodajte odabrane biljke - čak će i najobičniji čuvarkuće (sempervivum) odlično poslužiti. U posudu dodajte ukrasne kamenčiće ili grančice.

Ako će posuda biti izložena kiši, imajte na umu da također mora imati rupe kako se voda ne bi zadržavala.

Jorgovan (Syringa vulgaris)

Svatko tko voli miris jorgovana, ovaj grm mora imati. Patuljasti jorgovan s malim cvjetovima nazvan Meyerov jorgovan savršen je za balkon ili terasu. Iako je malen, iznenadit će vas svojim bogatim mirisom. Biljka je nezahtjevna što se tiče tla, bit će dovoljna mješavina obične vrtne zemlje dobre propusnosti. Voli sunce, ali može podnijeti i djelomičnu sjenu. Sporo raste pa se ne morate brinuti hoće li uskoro preplaviti vaš balkon. Lišće će otpasti u jesen, ali je otporan. U proljeće će opet pokazati svu svoju ljepotu.

SAVJET: Organski otpad spada u kompost. Osušeni cvjetovi ili listovi ne spadaju u običan otpad. Možete ih kompostirati zajedno s kućnim organskim otpadom. Nabavite Intelligent Waste kantu za kompost, koja se lako može uklopiti među teglama za cvijeće. Sa svojim zamjenjivim ugljenim filtrom i jedinstvenim ventilacijskim sustavom, kanta za smeće minimalizira mirise tako da se možete sunčati ili uživati ​​u piću s prijateljima tik uz nju. Ne trebaju vam čak ni vrećice kada ju koristite za biljni otpad – ali ćete ih cijeniti kada koristite kantu za kućni biootpad.
Mali komposter je pogodan za stan

Mali komposter je pogodan za stan

Pucavac (Physocarpus)

Pucavac (Physocarpus) je grm koji je atraktivan prvenstveno zbog svojih žućkastih listova i sitnih bijelih cvjetova koji pupaju na zrelim izdancima. Preferira djelomičnu sjenu, ali na sunčanoj strani bogate boje će biti na vrhuncu. Djeluje vrlo dobro i u grupi s drugim biljkama, osvjetljavajući ih svojom bojom. Kako se često koristi za živice, vrlo dobro podnosi orezivanje, što je korisno u ograničenim balkonskim uvjetima. Također možete nabaviti kultivirane sorte u drugim bojama - Diabolo, na primjer, koji ima zapanjujuće ljubičasto lišće.

Physocarpus opulifolius

Physocarpus opulifolius

Orlovi nokti (Lonicera)

Ako više volite pogled na zelenilo nego na susjedove prozore, orlovi nokti su biljka koja će vam to pomoći. Ova biljka penjačica voli se brzo popeti na sve što joj pružite. Pokušajte ju, primjerice, posaditi u višu teglicu i konopima razvući prema stropu ili joj osigurati neki drugi oslonac. U jednoj sezoni može narasti i do jednog metra, stvarajući vam intimni kutak. Orlovi nokti mogu rasti u sjenovitim uvjetima i pod suncem. Tijekom ljeta oduševit će vas zanimljivim cvjetovima koji imaju vrlo ugodan miris.

Međutim, s početkom zime dio lišća otpadne, pa ako više volite zimzelenu biljku, vjerojatno ćete morati posegnuti za bršljanom ili jasminom. Nema puno alternativa koje su prikladnije i nezahtjevne u našim uvjetima.

Orlovi nokti brzo rastu

Orlovi nokti brzo rastu

Široki zvončić

Cvijeće širokog zvončića (campanula poscharskyana) jedna je od češćih biljaka u vrtovima, ali i na balkonima i terasama. Savršeno se ističe kad je grupirana s drugim ukrasnim biljkama. Za široke zvončiće je prikladno standardno vrtno tlo koje je dovoljno rahlo. Postoji više od 300 različitih vrsta zvončića, od kojih neki vole sunce, a drugima je potrebna sjena.

Najotpornija sorta je vrsta Campanula poscharskyana. Želite li produljiti vrijeme cvatnje zvončića, možete pripomoći stalnim uklanjanjem ocvalih cvjetova.

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana