Bonami Days do -50% | Produženo →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako odabrati boxspring krevet

Boxspring kreveti postaju sve popularniji. Pružaju iznimnu udobnost spavanja usporedivu s onom u hotelima s pet zvjezdica. Ako već dugo sanjate o boxspring krevetu, ali se ne možete odlučiti koji odabrati, pročitajte naš vodič koji će vam pomoći da se odlučite.

Što je boxspring krevet

Boxspring kreveti su udobni, praktični i luksuzni na izgled. Ime im dolazi od engleskih riječi "box" i "spring". Vrlo su popularne u Sjevernoj Americi i skandinavskim zemljama, zbog čega ih nazivaju i američkim ili kontinentalnim krevetima.

Ovi kreveti imaju pravokutnu kutiju opremljenu oprugama kao bazu. Obično uključuju madrac, niski "topper" nadmadrac, tapecirano uzglavlje i pretinac za pohranu stvari.

Ukratko o prednostima i nedostacima


Prednosti
  • Boxspring kreveti prikladni su za osobe s bolovima u leđima i visokim zahtjevima za udobnošću.
  • Visoka površina za spavanje olakšava ležanje u krevetu.
  • Madraci od Boxspring kreveti imaju dulji vijek trajanja od konvencionalnih.
  • Zahvaljujući nepostojanju klasične podnice, ovi kreveti ne škripe.
  • Dostupni su u mnogim dizajnima i bojama, tako da svatko može odaberite svoj krevet iz snova.
  • Svi modeli imaju visoko uzglavlje tako da možete udobno sjediti u krevetu.
Nedostaci
  • U većini slučajeva ne možete prilagoditi položaj leđa. To je moguće samo na krevetima s podesivim madracima s letvicama ili na skupljim modelima boxspring kreveta na daljinsko upravljanje.
  • Boxspring kreveti su glomazni i zauzimaju dosta prostora u spavaćoj sobi.
  • Manja cirkulacija zraka u usporedbi s tradicionalnim krevetima.
  • Nabavna cijena boxspring kreveta viša je od cijene konvencionalnog kreveta.

Detaljno o dijelovima boxspring kreveta

Dok je tradicionalni krevet opremljen letvičastom podnicom i madracem, boxspring kreveti se sastoje od opruge oblika kutije, dopunjene madracem s opružnom jezgrom i niskim gornjim madracem ili nadmadracem. Opružna baza i madrac tako stvaraju dvostruku oprugu koja bolje reagira na kretanje tijela i točkasta opterećenja.

1. Box: opružna baza

Uzalud biste tražili podnicu na dnu boxspring kreveta. Obično se sastoje od drvenog okvira s ravnomjerno raspoređenim bonell oprugama koje stvaraju stabilnu potporu madracu. Na opterećenje reagiraju točkasto, tj. preciznije. Osim toga, opružna jezgra također pridonosi potrebnoj cirkulaciji zraka.

2. Madrac s oprugama

Madrac se postavlja na opružnu podlogu. Najčešće se radi o madracu s džepićastim oprugama, gdje su pojedinačne opruge međusobno odvojene i ušivene u „džepove“ koji individualno reagiraju na pritisak tijela i optimalno raspoređuju težinu tijela. Izvrstan je za ljude koji pate od bolova u leđima.

3. Nadmadrac

Završni sloj boxspring kreveta je topper ili nadmadrac. Ovo je podloga visoka svega nekoliko centimetara koja pokriva cijelu površinu kreveta. Tako da se ne morate mučiti s neudobnim razmakom između madraca. Nadmadrac također služi za zaštitu madraca od prljavštine i znoja, za produljenje vijeka trajanja glavnog madraca te može omekšati ili učvrstiti madrac.

Najčešće se izrađuje od hladne pjene ili memorijske pjene koja se savršeno prilagođava obliku tijela. Međutim, također možete naići na nadmadrace od lateksa ili gela.

Nadmadrac je obično uključena u boxspring krevet ili se može kupiti zasebno. Ako je gornji dio već dio boxspring kreveta, to je skandinavski tip. Ako nije uključen, to je američki tip.

Visina boxspring kreveta

Boxspring kreveti viši su od konvencionalnih. Umjesto uobičajene visine okvira od 40 cm, visina boxspring kreveta može biti do 70 cm. To znatno olakšava ustajanje i spuštanje u krevet. Povećana površina ležaja štedi i leđa, pa je posebno cijene starije osobe ili oni koji pate od bolova u leđima i zglobovima.

Kako saznati idealnu visinu boxspring kreveta?

Sjednite na rub kreveta tako da vaša bedra i listovi čine pravi ili čak malo veći kut. Stopala moraju dodirivati pod. Za niže ljude optimalna visina okvira je između 60 i 65 cm.

Održavanje boxspring kreveta

Ako ste se odlučili uložiti u boxspring krevet, maksimum ćete iskoristiti samo ako se o njemu pravilno brinete. Ako ste odabrali okvir obložen tkaninom, morat ćete ga usisavati nekoliko puta godišnje i čistiti barem jednom godišnje. Također svaki mjesec očistite madrac i nadmadrac.