Bonami Days do -50% | Produženo →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kuhinja u vikendici u  rustikalnom stilu

Kad je food blogerica Kateřina Kuranová, poznata i kao Smooth & Cooking, odlučila kako će urediti kuhinju u vikendici, od početka je imala jasnu ideju. Nije ju željela ispuniti beskorisnim stvarima i što je najvažnije - htjela je sačuvati jedinstvenu atmosferu vremena kada je to bilo kraljevstvo njezine bake.

U sljedećem intervjuu otkrila je kako je uspjela ostvariti tu ideju i koji joj trikovi pomažu da ostane organizirana.
Koja je bila namjena kuhinje u vikendici? Koje su bile vaše ideje i kako ste ih uspjeli ostvariti?
Moj glavni zahtjev bio je održati savršenu atmosferu koja je tamo strujala prostorom dok je moja baka još vladala u kuhinji. Stoga sam odlučila zadržati maksimalnu količinu originalnog namještaja i opreme, samo smo neke dijelove renovirali ili preuredili. Na primjer, izrezali smo rupu u jednom od ormarića i namjestili veliki keramički sudoper. Istovremeno smo u kuhinju dodali nove komade.

Kad ju je baka vidjela, bila je dirnuta koliko je lijepo i savršeno zamišljeno. Dakle, cilj je ispunjen.

Kako ste odabrali dodatnu opremu i pribor?
Kako bi nam novi komadi olakšali život u vikendici i podcrtali savršenu atmosferu koja je tu ostala. Kad ju je baka vidjela, bila je dirnuta koliko je lijepo i savršeno zamišljeno. Dakle, cilj je ispunjen.
Imate li omiljeni komad?
Oči su mi uvijek uprte u okvir u kojem sam fotografirala svoju baku. Pogled joj je usmjeren direktno na mjesto gdje najviše kuham i uvijek osjećam da mi je ona iza leđa i da zapravo kuhamo zajedno. Ali sve u svemu, svi komadi zajedno čine lijepu cjelinu. Tirkizno kuhalo za vodu spaja se s rukavicom koja se spaja sa kuhalom, a zatim i s visećim daskama, limenkama, opremom za pranje suđa koja je izrađena od drveta i prirodnog materijala. Sve ima smisao i mjesto.

Za mene je najveća noćna mora kada moram proći kroz nešto na nepotrebno kompliciran način i odjednom se sve počne raspadati kao kula od karata.

Što vam olakšava posao u kuhinji?
Svakako sama organizacija kuhinje. Iako možda na prvi pogled ne izgleda ovako i kuhinja može djelovati kaotično zbog količine izloženih stvari, istina je upravo suprotno. Sve ima svoje mjesto, sve je dostupno i pregledno. Najveća noćna mora mi je kad nešto moram proći na nepotrebno kompliciran način i odjednom se sve počne rušiti kao kula od karata. Tako, na primjer, naprijed stavim čaše i šalice koje također imam u kući i onda imam pregled gdje se nalaze i lako se i najudaljenije staklo može izvaditi i odnijeti.
Imate li neke trikove kako da vaša kuhinja bude stalno uredna?
Organizirajte se i ne pretrpavajte prostore stvarima koje ne koristite. Jednom godišnje pokušavam postupno proći kroz sve komade i reći si što imam u određenoj ladici samo zato što je tu, a što imam jer to doista koristim. Nakon toga, uvijek ga ponudim obitelji, prijateljima, poznanicima ili susjedima na poklon, tako da nas to čini sretnima.

Moj suprug i ja smo se složili da želimo napraviti vikendicu savršenim mjestom za druženja s prijateljima i obitelji i stvaranje novih priča i uspomena.

Bez čega ne biste mogli raditi u vikendici? Što mislite da ne smije nedostajati u kuhinji vikendice?
Perilica posuđa. Mnogi se vjerojatno neće složiti sa mnom, ali neki ipak jesu. Suprug i ja smo se složili da želimo od vikendice napraviti mjesto gdje ćemo se sastajati s prijateljima i obitelji i stvarati nove priče i uspomene. Takva druženja često počinju u kuhinji, ali ne želim da tu i završe. Želim uživati ​​u tom vremenu u kućici i umjesto da stalno stojim kod sudopera, želim biti u vrtu i uživati ​​u njemu. Dakle, to je bila jedna od prvih stvari koje smo tamo kupili i jako sam sretna zbog toga.
U što uložiti i kako uštedjeti pri opremanju vikendice?
To prilično ovisi o stanju originalne opreme. Imali smo sreće da je sve funkcioniralo, ali zbog naše udobnosti ipak smo uložili u nekoliko stvari. Osim pribora koji nam je pomogao organizirati kuhinju i učiniti je preglednijom i praktičnijom, glavni trošak pao je na perilicu suđa, sudoper, prijenosno kuhalo i kuhalo za vodu. To smo vidjeli kao prioritet.

Odlučili smo uštedjeti tako što ćemo maksimalno iskoristiti svaki komadić koji tamo nađemo. Teže je, ali autentičnije.

Maštam da kupimo kaljevu peć.

Što volite kuhati ili peći za svoje najmilije u vikendici?
Definitivno palačinke sa sirom. Pečem ih na štednjaku i kako reče moja prijateljica najbolje su palačinke koje je jela od mene. Imaju potpuno drugačiji okus i zato malo sanjam o kupnji kaljeve peći. Ove koje imamo tamo su već u lošijem stanju pa polako gledam i sanjarim.