ZIMSKA RASPRODAJA do -70% →Safe Buy → 365 dana za povrat | Besplatan povrat za sve | Povrat novca za 14 dana

ZIMSKA RASPRODAJA do -70% →Safe Buy → 365 dana za povrat | Besplatan povrat za sve | Povrat novca za 14 dana

Usvojite osnove bontona za stolom

Umjesto večere ispred televizora, priuštite si luksuz lijepo postavljenog stola. Vidjet ćete da će atmosfera večeri biti nezaboravna. Možda se ne sjećate kako pravilno postaviti stol? Dopustite nam da vam osvježimo pamćenje. Odaberite prekrasan set posuđa za posebne prigode ili upotrijebite novi i uživajte u svečanoj ili ležernoj večeri.

Kako postaviti stol za ležernu večeru?

Ležerno objedovanje razlikuje se od svečanog po broju pribora za jelo i čaša. Ne morate se strogo pridržavati pravila bontona tijekom ležernih večera. Ne slavimo svaki dan važne obljetnice, ali ipak možemo lijepo postaviti stol i učiniti svakodnevne večere malo posebnijim.

Kaj potrebujete:
Stolnjake
Tanjuri i posude za juhu ili salatu
Desertne tanjure
Set pribora za jelo
Čaše za vodu i vino
Dekoracije: svijeće ili vaze s cvijećem

1. Stolnjak i podmetači

Za ležernu večeru možete sami odlučiti hoćete li koristiti stolnjak ili ne. Pripremite podmetač za svakog člana stola i na njega stavite tanjur za glavno jelo. Možete se igrati s materijalima, stilovima i bojama podmetača. Danas čak možete miješati i kombinirati tanjure i pribor za jelo.

Presavijte papirnatu ili platnenu salvetu na pola ili na četvrtine i stavite je na tanjur.

2. Pribor

Na lijevoj strani tanjura pripremite vilicu, a na desnoj nož, s oštricom okrenutom prema tanjuru. Ako ćete poslužiti i juhu, uz nož stavite žlicu.

Budući da se nakon večere svakako ima nešto slatko za pojesti, stavite desertnu žlicu vodoravno iznad tanjura okrenutu lijevo. Ako imate i vilicu za desert, mjesto joj je ispod žlice, ali joj okrenite zube udesno.

3. Čaše

Hoćete li za večerom poslužiti dobro vino? Pripremite čaše s peteljkom i stavite ih desno, iznad noža i žlice. Čaša za vodu treba stajati iznad pribora za desert, lijevo od čaše za vino.

4. Dekoracija stola

Dekoracije stola zaokružit će jedinstven ugođaj cijele večeri. Za sredinu stola prikladna je niska vaza sa svježim buketom ili posuda sa suhim cvijećem. Birajte manje aromatično cvijeće kako ne bi zasjenilo arome poslužene večere.

Uz pomoć svijeća možete stvoriti ugodnu i intimnu atmosferu. Stavite svijećnjak ili veću svijeću u središte stola i nekoliko manjih oko njega. Kraće i šire svijeće prikladne su za ležernu večeru i ne bi trebale ometati pogled uzvanicima.

Kako pripremiti stol za svečanu večeru?

Na takvoj večeri očekuje se više jela i veći izbor pića, što znači i više pribora i čaša. Postoji nekoliko pravila o blagovanju i bontonu kojih se morate pridržavati. Podijelit ćemo s vama pravila kako biste se mogli zabaviti i uživati ​​u večeri uz veliku dozu luksuza.

Kaj potrebujete:
Stolnjaci i nadstolnjaci
Pribor za blagdane
ČAše za vodu, vino i možda šampanjac
Vrčevi za vodu i vino
Šalice za kavu
Posude za posluživanje i pladnjeve

3 najvažnija pravila

- Različiti pribor za jelo za svako jelo
- Prvo upotrijebite pribor koji je najudaljeniji od tanjura
- Stavite čaše onim redom kojim ćete ih koristiti za večeru

1. Stolnjak i podmetači

Najprije pokrijte stol velikim bijelim stolnjakom. S obje strane stola, stolnjak bi trebao prelaziti preko rubova stola za 25 do 30 cm. Za takav događaj prikladne su salvete od tkanine presavijene na pola ili četvrtine, ovisno o veličini. Stavite ih na lijevu stranu tanjura gdje će biti vilice.

2. Pribor

Pokušajte koristiti svečaniji i elegantniji pribor za jelo koji će cijeli stol podići na višu razinu. Broj pribora za jelo ovisi o broju jela, a možete položiti najviše tri komada na jednu stranu .

Ali kako postaviti pribor? Da vas ne bude neugodno kao Juliji Roberts u Zgodnoj ženi, naučit ćemo vas jednostavnom pravilu. Postavite pribor koji koristite prvi najdalje od tanjura . To će vas svakim novim jelom približavati tanjuru.

Vilica za salatu bit će prva s lijeve strane, a vilica za glavno jelo bit će bliže tanjuru. Na desnoj strani tanjura je nož za glavno jelo pa žlica. Stavite pribor za desert iznad tanjura.

3. Tanjuri

Na stol stavite tanjur zajedno sa stolnjakom, koji će tamo ostati na stolu do kraja glavnog jela. Kako biste spriječili trenje s drugim tanjurima, na njega stavite ubrus.

Mali tanjur postavljen dijagonalno desno od glavnog tanjura koristi se za nož za pecivo ili maslac.

4. Čaše

Sve čaše treba staviti na desnu stranu, onim redoslijedom kojim ćete ih koristiti za večeru . Za večerom se obično prvo služi bijelo vino. Stavite čašu za šampanjac desno od prve čaše za vino.

Kava se poslužuje uz desert u espresso šalici.

5. Dekoracija stola

Vaza s velikim buketom je prekrasan dodatak, ali može zakloniti pogled među gostima. Odaberite niske vaze i ukrase , poput suhog cvijeća, svijeća, kamenčića ili čak pločica s imenima za goste. Oznake s imenima možete postaviti na platnene ubruse. Također možete ponuditi svojim gostima jelovnik kao točku na i .

Savjeti za lijepu večer i nešto o bontonu

Priprema zahtjevnijih jela traje dulje i gosti će vjerojatno najželjnije čekati predjelo. Kako biste im olakšali čekanje, stavite posudes maslinama, kruhom s maslacem ili raznim namazima i poslužite dobar aperitiv . S punijim želucem gosti će lakše oprostiti svako kašnjenje i pogreške.

1. Telefon na stolu

Držite telefon u tihom načinu rada tijekom objeda i pohranite ga na nevidljivo mjesto. Što kada želimo fotografirati ukusno jelo za Instagram?

Prema modernim pravilima etiketa, fotografiranje je prihvatljivo, ali provjerite je li vaš telefon u nečujnom načinu rada i fotografirajte bez bljeskalice i to što je brže moguće. Ako se hrana ohladi dok tražite pravi kut, vaši gosti neće biti zahvalni.

2. Posluživanje pića i hrane

Ulijte vodu, vino i šampanjac ispred gostiju. Uvijek poslužite piće s desne strane.

Svojim gostima donosimo pojedinačna jela na tanjuru. Ako poslužujete s pladnja, unaprijed odrežite hranu i ostavite rubove pladnja čistima kako bi se pladanj lakše držao tijekom posluživanja. Ovisno o vrsti hrane, koristite žlicu, vilicu ili hvataljku za serviranje.

3. Govor pribora za jelo

Široko postavljen pribor za jelo s razmaknutim ručkama znači da gost još nije završio svoj obrok , već se samo odmara. Nemojte mu uzimati tanjur jer neće biti zadovoljan.

Pričekajte da svi gosti završe prije nego odnesete tanjure, jer to goste neće osramotiti. Kada gost složi pribor s ručkama zajedno, govori nam da je završio s jelom.

Sljedeće večere pokušajte postaviti stol uz naše savjete. Ovdje ćete pronaći sve što vam treba.