Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Sve za kupaonicu do 15% jeftinije | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Usvojite osnove bontona za stolom

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Umjesto večere ispred televizora, priuštite si luksuz lijepo postavljenog stola. Vidjet ćete da će atmosfera večeri biti nezaboravna. Možda se ne sjećate kako pravilno postaviti stol? Dopustite nam da vam osvježimo pamćenje. Odaberite prekrasan set posuđa za posebne prigode ili upotrijebite novi i uživajte u svečanoj ili ležernoj večeri.

Kako postaviti stol za ležernu večeru?

Ležerno objedovanje razlikuje se od svečanog po broju pribora za jelo i čaša. Ne morate se strogo pridržavati pravila bontona tijekom ležernih večera. Ne slavimo svaki dan važne obljetnice, ali ipak možemo lijepo postaviti stol i učiniti svakodnevne večere malo posebnijim.

Kaj potrebujete :

1. Stolnjak i podmetači

Za ležernu večeru možete sami odlučiti hoćete li koristiti stolnjak ili ne. Pripremite podmetač za svakog člana stola i na njega stavite tanjur za glavno jelo. Možete se igrati s materijalima, stilovima i bojama podmetača. Danas čak možete miješati i kombinirati tanjure i pribor za jelo. Presavijte papirnatu ili platnenu salvetu na pola ili na četvrtine i stavite je na tanjur.

2. Pribor

Na lijevoj strani tanjura pripremite vilicu, a na desnoj nož, s oštricom okrenutom prema tanjuru. Ako ćete poslužiti i juhu, uz nož stavite žlicu. Budući da se nakon večere svakako ima nešto slatko za pojesti, stavite desertnu žlicu vodoravno iznad tanjura okrenutu lijevo. Ako imate i vilicu za desert, mjesto joj je ispod žlice, ali joj okrenite zube udesno.

3. Čaše

Hoćete li za večerom poslužiti dobro vino? Pripremite čaše s peteljkom i stavite ih desno, iznad noža i žlice. Čaša za vodu treba stajati iznad pribora za desert, lijevo od čaše za vino. Hoćete li za večerom poslužiti dobro vino? Pripremite čaše s peteljkom i stavite ih desno, iznad noža i žlice. Čaša za vodu treba stajati iznad pribora za desert, lijevo od čaše za vino.

4. Dekoracija stola

Dekoracije stola zaokružit će jedinstven ugođaj cijele večeri. Za sredinu stola prikladna je niska vaza sa svježim buketom ili posuda sa suhim cvijećem. Birajte manje aromatično cvijeće kako ne bi zasjenilo arome poslužene večere.

Uz pomoć svijeća možete stvoriti ugodnu i intimnu atmosferu. Stavite svijećnjak ili veću svijeću u središte stola i nekoliko manjih oko njega. Kraće i šire svijeće prikladne su za ležernu večeru i ne bi trebale ometati pogled uzvanicima.

Kako pripremiti stol za svečanu večeru?

Na takvoj večeri očekuje se više jela i veći izbor pića, što znači i više pribora i čaša. Postoji nekoliko pravila o blagovanju i bontonu kojih se morate pridržavati. Podijelit ćemo s vama pravila kako biste se mogli zabaviti i uživati ​​u večeri uz veliku dozu luksuza.

Kaj potrebujete:

  • Stolnjaci i nadstolnjaci
  • Pribor za blagdane
  • ČAše za vodu, vino i možda šampanjac
  • Vrčevi za vodu i vino
  • Šalice za kavu
  • Posude za posluživanje i pladnjeve

3 najvažnija pravila :

1. Različiti pribor za jelo za svako jelo

2. Prvo upotrijebite pribor koji je najudaljeniji od tanjura

3. Stavite čaše onim redom kojim ćete ih koristiti za večeru

1. Stolnjak i podmetači

Najprije pokrijte stol velikim bijelim stolnjakom. S obje strane stola, stolnjak bi trebao prelaziti preko rubova stola za 25 do 30 cm. Za takav događaj prikladne su salvete od tkanine presavijene na pola ili četvrtine, ovisno o veličini. Stavite ih na lijevu stranu tanjura gdje će biti vilice.

2. Pribor

Pokušajte koristiti svečaniji i elegantniji pribor za jelo koji će cijeli stol podići na višu razinu. Broj pribora za jelo ovisi o broju jela, a možete položiti najviše tri komada na jednu stranu .

Ali kako postaviti pribor? Da vas ne bude neugodno kao Juliji Roberts u Zgodnoj ženi, naučit ćemo vas jednostavnom pravilu. Postavite pribor koji koristite prvi najdalje od tanjura . To će vas svakim novim jelom približavati tanjuru.

Vilica za salatu bit će prva s lijeve strane, a vilica za glavno jelo bit će bliže tanjuru. Na desnoj strani tanjura je nož za glavno jelo pa žlica. Stavite pribor za desert iznad tanjura.

3. Tanjuri

Na stol stavite tanjur zajedno sa stolnjakom, koji će tamo ostati na stolu do kraja glavnog jela. Kako biste spriječili trenje s drugim tanjurima, na njega stavite ubrus. Mali tanjur postavljen dijagonalno desno od glavnog tanjura koristi se za nož za pecivo ili maslac.

4. Čaše

Sve čaše treba staviti na desnu stranu, onim redoslijedom kojim ćete ih koristiti za večeru . Za večerom se obično prvo služi bijelo vino. Stavite čašu za šampanjac desno od prve čaše za vino. Kava se poslužuje uz desert u espresso šalici.

5. Dekoracija stola

Vaza s velikim buketom je prekrasan dodatak, ali može zakloniti pogled među gostima. Odaberite niske vaze i ukrase , poput suhog cvijeća, svijeća, kamenčića ili čak pločica s imenima za goste. Oznake s imenima možete postaviti na platnene ubruse. Također možete ponuditi svojim gostima jelovnik kao točku na i .