Do 25% popusta na namještaj za dnevne sobe | Uštedite već danas →
Imamo novu aplikaciju | Otkrijte sve pogodnosti →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Blagovaonske stolice

Filteri i sortiranja
Boja
Vrsta
Materijal
Sniženje
Noviteti
Filteri i sortiranja
Prikazuje 48 od 367 proizvoda

Kako odabrati blagovaonski stolac

Prosječna osoba provede oko 3,5 godine svog života sjedeći na blagovaonskom stolcu. Što je jako dobar razlog da odaberete komad koji će biti kvalitetan, udoban i istovremeno lijep. Kako bi sve vaše blagovaonske stolice ispunjavale ove zahtjeve, proučite što treba imati na umu prije kupnje.

1. Dimenzije blagovaonske stolice

Pravilno odabrane dimenzije blagovaonske stolice ključne su za udobno sjedenje. Naravno, ovisi o visini i težini osoba koje će koristiti stolice.

Obično je blagovaonica uređena prema prosječnoj visini muškarca (180 cm), što znači da je idealna visina sjedišta cca 45 cm . Ta visina osigurava ispravno sjedenje, kada je koljeno pod pravim kutom, a stopala na podu. Samo za ilustraciju, stol bi u ovom slučaju trebao biti visok oko 75 cm. Potrebno je ostaviti razmak od otprilike 30 cm između sjedala i donjeg ruba stola kako vas rub stola ne bi udarao u bedro i kako biste se mogli udobno kretati do stola. Za udobnije sjedenje odaberite stolice sa zaobljenim rubom sjedala.

Širina sjedišta ovisi o figuri tijela. Trebala bi biti najmanje 40 cm, idealno oko 45 cm ili šire. Stolice s naslonima za ruke uvijek trebaju biti nešto šire.


Uzmite u obzir i veličinu blagovaonskog stola kao i cijele prostorije.

→ Za manje prostorije preporučuje se odabrati stolice s nižim naslonom, suptilnije konstrukcije i bez naslona za ruke.
→ Za veće prostorije prikladnije su stolice robusnijih konstrukcija i s naslonima za ruke. Elegantnije su te udobnije za sjedenje (ali pazite, nasloni za ruke ne smiju biti viši od lakta). Ako imate dovoljno prostora, možete se odlučiti i za stolice s višim naslonom, koje nisu samo lijepe već i praktične. Njih će posebno cijeniti osobe s bolovima u kralježnici, jer podignuti naslon pomaže u pravilnom držanju leđa.

Na kraju, ne zaboravite prostor za kretanje oko stolice. U idealnom slučaju, trebao bi biti širok najmanje 1 metar.

SAVJET: Provjerite ograničenje težine stolice, da se nakon kratkog vremena ne ošteti konstrukcija, zbog prevelikog opterećenja.

2. Materijal i održavanje stolica

U konstrukciji stolica prevladavaju drvo i metal, na sjedalima i naslonima tapecirung, plastika, koža i njene imitacije. Svaki od materijala ima svoje prednosti. Stoga birajte prema svojim prioritetima.

 

Blagovaonske stolice od punog drveta dobar su izbor za one koji žele dugotrajnost. Najnovije trendove u dizajnu tada zamjenjuje bezvremenski dizajn i kvaliteta.

Metalne blagovaonske stolice ističu se svojom elegancijom, dobro se kombiniraju s drugim namještajem i jednostavne su za održavanje.

Tapecirane stolice nude luksuzan i svečani izgled, udobne su za sjedenje, čak i tijekom dugih obiteljskih ručkova. Osim toga, dobro odabran materijal, boje i uzorci mogu naglasiti izgled cijele blagovaonice. Nedostatak je njihovo zahtjevnije održavanje. Ako imate malu djecu, razmislite o drugim opcijama.

Kožom presvučene stolice su lijepe i luksuzne, ali morate se pripremiti na redovitu njegu kože i nešto veću cijenu. To je jedan od razloga zašto stolice presvučene imitacijom kože dobivaju na popularnosti.

Stolice s plastičnim sjedištem obično su diskretne, često minimalističke. Također dolaze u mnogo oblika i boja. U kombinaciji s drvenom konstrukcijom osigurana je kvaliteta, lijep izgled, jednostavno održavanje i funkcionalnost.

3. Dizajn blagovaonske stolice

Razmišljate li o tome kako bi vaše stolice trebale izgledati? Razmislite o tome što vam se sviđa. U osnovi, imate 3 opcije:

Garniture blagovaonskog namještaja
U setu dolaze blagovaonski stol i stolice istog brenda i asortimana, što će jamčiti savršenu usklađenost blagovaonskog namještaja. Garniture su opcija za one koji preferiraju ujednačen izgled prostorije ili se ne žele upuštati u složene kombinacije.

Blagovaonske stolice u setu od 2, 4 ili 6 komada
Ova opcija će osigurati jednostavnu kupnju uz mogućnost odabira stola po svom ukusu. Zapamtite da stolice moraju odgovarati ne samo stolu, već i drugom namještaju, bojama i stilu prostorije. Uz setove koji sadrže manje stolica, možete dodati klubu.

Kombinacija različitih blagovaonskih stolica
Različiti oblik, boja i materijal. Odaberite ovu opciju ako imate osjećaj za dizajn. Tada će vam usklađivanje nekoliko različitih stolica i stola s ostatak interijera biti lak i zabavan zadatak. Kombinacija različitih stolica bolje odgovara uz stolove manje upadljivog dizajna.

SAVJET: Sviđaju vam se stolice i stol od punog drveta? Idealno bi bilo da je njihov dekor identičan. Kontrast ili vrlo različita nijansa (kao što je svijetlo drvo na nogama stolica i tamno drvo na nogama stola) ne izgleda dobro.