20% popusta na kupovinu iznad 200 € | Kod: MINUS20 →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Savjeti kako postaviti elegantan božićni stol u tradicionalnim bojama

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Savršeni božićni ugođaj uključuje i svečano postavljanje stola za božićnu večeru. Što ne smije nedostajati? Tradicionalne boje, božićni motivi, svečano posuđe i sjajne čaše za naglašavanje posebnosti zajedničkog vremena s najdražima.

Inspirirajte se našim savjetima kako postaviti božićni stol u modernom stilu s posuđem, dodacima i ukrasima.

Posuđe koje će se oduprijeti trendovima

Iako s bijelim porculanom nikada nećete pogriješiti, ne bojte se eksperimentirati. Ukrašeni tanjuri od kamenine privlače ne samo svojim nenametljivim oblikom, već i bojom. Crveno posuđe ne da će samo potaknuti apetit, već će i odmah ostaviti topliji dojam. Dodate li nekoliko zdjela za posluživanje u bijeloj i tamnozelenoj boji, komplet će izgledati prozračnije i opuštenije.

Ubrusi, stolnjaci

Odaberite stolnjak u jednoj boji. Rubovi bi se trebali protezati najmanje 30 cm ispod rubova stola sa svake strane. Ako je moguće, nemojte se bojati pustiti ih da dotiču pod. Međutim, ako ste ponosni na svoj stol, pokažite ga i postavite samo traku ili nadstolnjak na sredinu stola.

Sve upotpunite ubrusima i tekstilima. Svježa kombinacija kremaste, prigušene ljubičaste i zelene odgovarat će crvenim jelima. Također ćete cijeniti odgovarajuću pregaču prilikom pripreme.


Ljepota prozirnog stakla

Nazdravite sa stilom. Vino zaslužuje posluživanje u visokoj čaši i u prozirnom, po mogućnosti kristalnom staklu. Tako se ističu boja i čistoća pića. Izgledu luksuza možete pridonijeti sa čašama s pozlatom ili finim gravurama. Što čaša više nalikuje onima u dvorcu, to bolje.

Dok većinu vina i žestokih pića možete poslužiti iz čaše u obliku tulipana, koja savršeno oslobađa aromu, čaše u obliku balona će biti prikladne za tamnija vina. Uživajte u pjenušcu isključivo iz čaše oblika flaute. Dodajte prozirni vrč za vodu i rezultat će biti savršen.


Posluživanje sa svim sjajem

Čak i ako kolači odvuku svu pozornost na stolu, nije na odmet poboljšati njihovu prezentaciju. Kako bi bilo stvoriti mali kutak sa slatkišima? Za to će biti idealni stalci na kat i pladnjevi na postoljima. Osim toga, dobivate više prostora za druge poslužavnike i zdjele.

Božićni ukrasi

Posebni trenuci zahtijevaju i posebne ukrase. Koristite posebne svjetleće ukrase koji prostor čine ugodnim. I nije važno jesu li to vijenci, lanci ili originalni ukrasi.

Svjetla imaju blagi učinak ležerno rašireni po stolu ili komodi, a impresivan učinak možete postići i s retro figuricama ili izrezbarenim ukrasima.


Ne zaboravite na svijeće

I na kraju? Svakako ne smijete propustiti svijeće koje unose romantiku na stol. Dulje tanke svijeće elegantne su, ali pazite da ne ometate pogled drugim gostima. Ako vam je na sredini stola ostalo još mjesta, popunite ga primjerice jednostavnim vijencem.