15% popusta uz kod PROLJECE15 | Uštedite već danas →
-20 % na tepihe Flair Rugs uz kod FLAIR20 | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept: Dunavski valovi kao kuglof

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Ovaj recept objedinjuje strastven okus čokolade, kremu od vanilije i kiselih višanja, a pripremila ga je slovenska blogerica Mateja Delakorda, koja svoje recepte objavljuje i na kulinarskom blogu Odprta kuhinja.

Trebat će vam:

Za kremu:

  • 200 g mascarponea
  • 35 g šećera u prahu
  • 10 g šećera s burbon vanilijom
  • 1 žličica kukuruznog škroba (ili praha za puding od vanilije)
  • 1 jaje
  • sok i korica ½ limuna

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 10 g šećera s burbon vanilijom
  • 70 g ulja
  • 150 g kiselo vrhnje
  • 225 g bijelog speltinog brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 1 žlica tamnog kakaa

Dodatno:

  • 200 g višanja
  • 200 g čokolade (po želji)

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C i namastite kalup za kuglof. Prosijte brašno i prašak za pecivo.

  2. Prvo napravite smjesu za kremu: sve sastojke pomiješajte pjenjačom.

  3. Zatim, za tijesto: pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer električnim mikserom dok se volumen ne utrostruči.

  4. Prebacite mikser na srednju brzinu i postupno dodajte kiselo vrhnje i ulje.

  5. U smjesu od jaja dodajte brašno. Može se raditi ručno ili mikserom na maloj brzini. Na kraju promiješajte silikonskom lopaticom da stvarno pokupite sve što se nakupilo na dnu i stranicama posude.

  1. Polovicu smjese stavite u drugu zdjelu. U jednu polovicu dodajte kakao i ručno promiješajte.

  2. Smjesu ulijte u kalup: prvo pola kakao, zatim pola svijetlog. Preko sredine izlijte nadjev od kreme. Malo će utonuti jer je gušće od tijesta. Pospite polovicom višanja (možete ih samo malo utapkati prstima) i prekrijte ostatkom sa smjesom od kakaa. Opet pospite višnje po vrhu i završite svijetlim tijestom.

  3. Udarite tepsiju o stol da se tijesto rasporedi i stavite peći oko 50 do 55 minuta.
  4. Kada je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i pričekajte 10 minuta, a zatim ga okrenite na rešetku da se ohladi.

Savjet za posluživanje: Po želji kolač prije posluživanja možete preliti otopljenom čokoladom i posuti kandiranim višnjama ili drugim kandiranim voćem.