Summer Sale | Uštedite do 50 % →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

DIY: Vrtna kuhinja

Provodite li često vrijeme vani u vrtu roštiljajući i ugošćujući svoju obitelj i prijatelje? Napravite sami jednostavnu vanjsku kuhinju uz pomoć naših uputa u kojoj ćete se osjećati ugodno ispod svoje nadstrešnice ili na terasi tijekom cijele godine.
Izgradite vlastitu vanjsku kuhinju - kombinirajte materijale kao što su beton, kamen i drvo

Izgradite vlastitu vanjsku kuhinju - kombinirajte materijale kao što su beton, kamen i drvo

Što vam je potrebno za vanjsku kuhinju?

Prije nego počnete planirati svoju vanjsku kuhinju, izmjerite i nacrtajte sve na papiru. Znat ćete točno koliko materijala trebate nabaviti.

Također odaberite materijale: preporučamo palete, drvo smreke ili šperploču, koje će biti vodootporne. Sve su to pristupačni materijali koje možete nabaviti u gotovo svakoj trgovini alatom i opremom za kućanstvo i vrt. Želite li uštedjeti? Provjerite i internetske portale s rabljenom robom, gdje ljudi prodaju višak po manjoj cijeni.

Ispravan raspored prostora

Razmislite o tome koliko radnog prostora vam je potrebno za pripremu hrane - preporučujemo najmanje 1,8 m, sa širinom kuhinje od oko 65 cm. Opet, prilagodite visinu kako vama odgovara, gledajući na visinu vaše kućne kuhinje na primjer - obično oko 190 cm.
Možete sagraditi ovu vrtnu kuhinju - pogledajte crtež u nastavku

Možete sagraditi ovu vrtnu kuhinju - pogledajte crtež u nastavku

Vanjska kuhinja na terasi

Vanjska kuhinja na terasi

Materijal za vanjsku kuhinju

 • Za podlogu kuhinje nabavite kvadratne grede dimenzija najmanje 5x5 cm.
 • Koristite tanje letvice od istog materijala za stranice. Njihova potrošnja bit će veća ako imate manje razmake između njih.
 • Poleđina bi idealno bila izrađena od drvene ploče. Bit će praktičnije, a na dasku možete zašarafiti kukice za vješanje kuhinjskog pribora.
 • Napravite radnu ploču od drva tretiranog da spriječi oštećenja od vode, ili od vodootporne šperploče, na primjer, koja je jeftina i lako ju je zamijeniti nakon što se istroši.
 • Vrata ne moraju biti problem. Ormari također izgledaju lijepo otvoreni. Ako ipak želite sakriti posuđe, sašijte zavjese od tkanine.
 • Detaljan crtež za izradu vanjske kuhinje

  Detaljan crtež za izradu vanjske kuhinje

  Što još imati na umu kada gradite vanjsku kuhinju sami?

  Ako živite u stanu ili kući u nizu, na primjer, vodite računa o svojim susjedima. Dizajnirajte svoju kuhinju tako da dim iz vaše kuhinje ne ulazi u njihov vrt.

  Što je s električnom energijom, opskrbom vodom i otpadom? Vodu možete dovesti jednostavnim pokretanjem običnog crijeva do slavine. Sve možete jednostavno spremiti na zimu. Također, ne morate odmah napraviti odvod, možete postaviti kantu ispod sudopera da skupite vodu, a zatim njime zalijevajte vrt (pod uvjetom da koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje). Električna energija može biti izazov pa razmislite koliko vam je potrebna. Idealno bi bilo da to već imate na umu kada planirate svoju kuću i vrt.