Ova web stranica koristi kolačiće. Više informacija o korištenju, primjeni i odobravanju datoteka možete pronaći ovdje

ok
U Bonamiju ćete pronaći najširu ponudu za svoj dom.
Menu
30 Kn za vasRegistracijaPrijava30 Kn za vasKošarica
PočetnaPočetnaInspiracija

Kako odabrati roštilj (ne samo) za vrt

Malo tko može zamisliti ljeto bez roštilja na otvorenom. Ako ste jedan od onih koji uživaju i jesti i pripremati sočne odreske, ne možete bez pouzdanog roštilja. Ali kako se snaći u širokom izboru?

Savjetovat ćemo vas kako odabrati pravi i najprikladniji roštilj za vas.

Kako odabrati (vrtni) roštilj

Prilikom odabira roštilja presudnu ulogu ima mjesto na kojem ćete ga koristiti. Dok za roštiljanje u vrtu možete koristiti bilo koji roštilj, za roštiljanje na balkonu prikladan je bezdimni roštilj. I vi i vaši susjedi cijenit ćete njegove značajke.

Razmislite koliko često ćete koristiti roštilj, koliko prostora imate, kako ćete ga pohraniti ili nositi te želite li koristiti plin, struju ili drveni ugljen.

Naposljetku, trebali biste uzeti u obzir i estetiku. Pogotovo ako želite da roštilj odgovara vašem vrtnom namještaju i okolini.

 

 

Kako odabrati roštilj na drveni ugljen

Ako volite pucketanje užarenog ugljena, za vas je idealan roštilj na drveni ugljen. Prilikom odabira, usredotočite se na njegovu snagu i stabilnost.

Ako želite imati mogućnost pomicanja roštilja, odaberite mobilni roštilj. Rešetka za roštilj treba imati završnu obradu, po mogućnosti od nehrđajućeg čelika. Pobrinite se da roštilj također ima podesivu ventilaciju.

Prednosti roštilja na drveni ugljen

  • Nepogrešiv dimljeni okus mesa.
  • Za dimljenje se mogu koristiti roštilji s poklopcima.
  • Mogu se postići visoke temperature, meso se može pripremiti brže.
  • Roštilj se može koristiti po svim vremenskim uvjetima.
  • Niža cijena.

Nedostaci roštilja na drveni ugljen

  • Za zagrijavanje je potrebno oko 30 minuta.
  • Teže je regulirati temperaturu.
  • Zahtjevnije održavanje jer mast curi u vatru.
  • Samo za vanjsku upotrebu.

 

 

Kako odabrati plinski roštilj

Ako ne želite vaditi ugljen i ložiti vatru, može će vam najbolje odgovarati plinski roštilj. Odaberite onaj koji ima najmanje dva plamenika i izrađen je od kvalitetnih materijala, nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza. Piezo upaljač dobro dođe, jer sam zapali iskru.

Prednosti plinskog roštilja

  • Brzo se zagrijava.
  • Ravnomjerna temperatura.
  • Manje dima.
  • Jednostavno održavanje.

Nedostaci plinskog roštilja

  • Viša cijena.
  • Rukovanje plinom.
  • Nema dimljenog okusa mesa.

 

 

Kako odabrati električni roštilj

Električni roštilj bez dima idealan je za roštiljanje na balkonu. Usredotočite se na snagu kada ga kupujete. Želite li roštiljati često i za veći broj gostiju, potražite roštilj snage najmanje 10kW. Za roštiljanje na kontaktnom roštilju bit će dovoljno 2kW.

Neljepljive ploče za roštilj osiguravaju jednostavno održavanje i čišćenje.

Prednosti električnog roštilja

  • Pečenje bez dima.
  • Jednostavan za rukovanje.
  • Pogodan i za unutarnju upotrebu.
  • Više mogućnosti pripreme hrane uz roštilj.
  • Pečenje bez masnoće.

Nedostaci električnog roštilja

  • Manja površina.
  • Dulje vrijeme zagrijavanja ploče.
  • Nema dimljenog okus mesa.
  • Zahtijeva hidroizolaciju.