Popusti od -10% na krevete i madrace | Uštedite već danas →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako odabrati roštilj (ne samo) za vrt

Malo tko može zamisliti ljeto bez roštilja na otvorenom. Ako ste jedan od onih koji uživaju i jesti i pripremati sočne odreske, ne možete bez pouzdanog roštilja. Ali kako se snaći u širokom izboru?

Savjetovat ćemo vas kako odabrati pravi i najprikladniji roštilj za vas.

Kako odabrati (vrtni) roštilj

Prilikom odabira roštilja presudnu ulogu ima mjesto na kojem ćete ga koristiti. Dok za roštiljanje u vrtu možete koristiti bilo koji roštilj, za roštiljanje na balkonu prikladan je bezdimni roštilj. I vi i vaši susjedi cijenit ćete njegove značajke.

Razmislite koliko često ćete koristiti roštilj, koliko prostora imate, kako ćete ga pohraniti ili nositi te želite li koristiti plin, struju ili drveni ugljen.

Naposljetku, trebali biste uzeti u obzir i estetiku. Pogotovo ako želite da roštilj odgovara vašem vrtnom namještaju i okolini.

 

 

Kako odabrati vrtni roštilj? Razmislite ne samo o tome što ćete peći na njemu, već i koliko često.

Kako odabrati roštilj na drveni ugljen

Ako volite pucketanje užarenog ugljena, za vas je idealan roštilj na drveni ugljen. Prilikom odabira, usredotočite se na njegovu snagu i stabilnost.

Ako želite imati mogućnost pomicanja roštilja, odaberite mobilni roštilj. Rešetka za roštilj treba imati završnu obradu, po mogućnosti od nehrđajućeg čelika. Pobrinite se da roštilj također ima podesivu ventilaciju.

Prednosti roštilja na drveni ugljen

  • Nepogrešiv dimljeni okus mesa.
  • Za dimljenje se mogu koristiti roštilji s poklopcima.
  • Mogu se postići visoke temperature, meso se može pripremiti brže.
  • Roštilj se može koristiti po svim vremenskim uvjetima.
  • Niža cijena.

Nedostaci roštilja na drveni ugljen

  • Za zagrijavanje je potrebno oko 30 minuta.
  • Teže je regulirati temperaturu.
  • Zahtjevnije održavanje jer mast curi u vatru.
  • Samo za vanjsku upotrebu.

 

Za roštiljanje u vrtu preporučamo roštilj na drveni ugljen. Ima nižu cijenu, a meso dobiva nepogrešiv okus dima.

 

Kako odabrati plinski roštilj

Ako ne želite vaditi ugljen i ložiti vatru, može će vam najbolje odgovarati plinski roštilj. Odaberite onaj koji ima najmanje dva plamenika i izrađen je od kvalitetnih materijala, nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza. Piezo upaljač dobro dođe, jer sam zapali iskru.

Prednosti plinskog roštilja

  • Brzo se zagrijava.
  • Ravnomjerna temperatura.
  • Manje dima.
  • Jednostavno održavanje.

Nedostaci plinskog roštilja

  • Viša cijena.
  • Rukovanje plinom.
  • Nema dimljenog okusa mesa.

 

Plinski roštilj ravnomjerno raspoređuje toplinu, proizvodi manje dima i nije ga potrebno održavati.

 

Kako odabrati električni roštilj

Električni roštilj bez dima idealan je za roštiljanje na balkonu. Usredotočite se na snagu kada ga kupujete. Želite li roštiljati često i za veći broj gostiju, potražite roštilj snage najmanje 10kW. Za roštiljanje na kontaktnom roštilju bit će dovoljno 2kW.

Neljepljive ploče za roštilj osiguravaju jednostavno održavanje i čišćenje.

Prednosti električnog roštilja

  • Pečenje bez dima.
  • Jednostavan za rukovanje.
  • Pogodan i za unutarnju upotrebu.
  • Više mogućnosti pripreme hrane uz roštilj.
  • Pečenje bez masnoće.

Nedostaci električnog roštilja

  • Manja površina.
  • Dulje vrijeme zagrijavanja ploče.
  • Nema dimljenog okus mesa.
  • Zahtijeva hidroizolaciju.

 

Zašto izabrati električni roštilj? Možete ga koristiti u zatvorenom i na otvorenom i lako se njime rukuje.

 

Često postavljana pitanja o odabiru roštilja

Koja je vrsta roštilja najbolja za roštiljanje na balkonu?

Za roštiljanje na balkonu idealan je električni ili kontaktni roštilj. Električni roštilji ne proizvode dim i ne smetaju susjedima niti krše sigurnosne propise koji često zabranjuju otvoreni plamen. Kontaktni roštilj također ima prednost jer se brzo zagrijava i lako se čisti. Roštilji na plin ili drva obično nisu prikladni za balkone zbog sigurnosnih ograničenja i ograničenja emisije.

Koji je roštilj prikladan za roštiljanje u vrtu?

Imate najveći izbor za roštiljanje u vrtu. Plinski roštilji su popularni jer se brzo pale i lako reguliraju temperaturu. S druge strane, ljubitelji tradicionalnog roštiljanja često biraju roštilj na drveni ugljen koji mesu daje autentičan okus dima. Ako planirate roštiljati često iu većem obimu, ulaganje u veći roštilj s više plamenika ili keramički roštilj (npr. tipa kamado) definitivno se isplati.

Kako se brinuti za roštilj tako da traje što je duže moguće?

Redovito čišćenje je neophodno. Nakon svakog pečenja četkom za roštilj uklonite ostatke hrane, najbolje dok je roštilj još topao. S vremena na vrijeme temeljito očistite roštilj posebnim sredstvima za čišćenje roštilja. Za rešetke od lijevanog željeza važno ih je lagano nauljiti nakon čišćenja kako biste ih zaštitili od korozije.

Kako pravilno pripremiti roštilj prije prve upotrebe?

Prije prve uporabe temeljito očistite roštilj. Ako vaš roštilj ima rešetku sa zaštitnim premazom, isperite je toplom vodom i ostavite da se osuši. Zatim ga malo premažite uljem i pecite na jakoj vatri najmanje 15 minuta. Ovaj proces će poboljšati neprijanjajuća svojstva rešetke i ukloniti sve ostatke proizvodnih tvari.