Dobro vino je blagoslov. Stoga ga treba tretirati u skladu s tim. Ne morate biti vinar ili sommelier da biste to cijenili svim svojim osjetilima. Okusi i mirisi mogu se istaknuti i odgovarajućim posluživanjem. Samo slijedite nekoliko pravila.
Pročitajte naše savjete o tome koje čaše za vino odabrati i koje su najbolje temperature posluživanja.Bez pomodnih trendova. Za sve čaše za vino, najprikladnije su one od visokokvalitetnog prozirnog stakla. Ove čaše će vam omogućiti da prepoznate široku paletu nijansi koje vino nudi.
Što je staklo tanje, to bolje. Rotirajući vino u čaši tankih stjenki, bolje ćete procijeniti njegovu viskoznost.
Zato ne ustručavajte se posegnuti za većim čašama za vino. Ne samo da će iz njih biti zgodnije popiti dva decilitra i zavrtjeti vino, nego ni aroma neće tako brzo ishlapiti.
Čaše za bijelo vino trebaju imati oblik tulipana. Tijelo je stoga lukovičasto i lagano zatvoreno prema obodu. Aroma vina tako će duže trajati u čaši.
Ali što je bijelo vino aromatičnije i teže, to čaša može biti otvorenija.
A budući da se bijela vina poslužuju hladna, držite čašu za dršku što je niže moguće.
Rosé vina također možemo poslužiti u čašama u obliku tulipana.Čaše za crno vino su u obliku balona iz vrlo praktičnog razloga. To je zato što je potrebno dovoljno prostora za pojavu okusa i mirisa. Stoga razina vina nakon točenja treba biti široka, posebno za aromatične sorte.
A budući da se crno vino ne smije poslužiti hladno, drška čaše za crno vino obično je kraća. Iako čašu za crno vino možemo držati s najviše tri prsta na vrhu drške, te ne bismo smjeli dirati okrugli dio čaše.
A koliko uliti u čašu? Napunite ga samo do jedne trećine kako bismo lako mogli zavrtjeti vino.Pjenušci se najbolje piju u čaši u obliku flaute. U uskoj čaši savršeno će se istaknuti i pjenušavost vina i pjena od natakanja.
Za desertna vina s visokim udjelom alkohola prikladne su male čaše s uskim rubovima iz kojih arome ne ishlape tako brzo.
Okus vina dosta ovisi o temperaturi posluživanja. Crna vina prije posluživanja treba ohladiti u hladnjaku oko 20 minuta. Kako se bijela vina poslužuju hladna, dobro ih ohladite.
Nemate pri ruci vadičep? Školski primjerak pogreške. Vjerojatno ne preostaje ništa drugo nego improvizirati. I, nažalost, riskirate pokvariti vino.
Kao vadičep možete na sličan način koristiti, na primjer, dugi ključ kojim dijagonalno bušite čep i izvučete čep snažnim povlačenjem.
Alternativno, možemo koristiti upaljač za zagrijavanje grla boce ispod čepa sve dok promjena temperature ne stvori jak pritisak u boci koji tjera čep van. No, bocu je potrebno zagrijavati najmanje 3 minute. Međutim, pazite na opekline uzrokovane samim upaljačem ili vrućim staklom.
Ako vino želite čuvati kod kuće, čak i nekoliko mjeseci, pobrinite se za to. Odužit će vam se vrhunskim okusom.
I ne brinite, ne morate odmah nabaviti vinski podrum. Vinski podrum je posebno pogodan za vrlo fina vina s potencijalom za arhiviranje.
Za obična vina bit će dovoljno nekoliko osnovnih pravila.