14% popusta uz kod HELLOSPRING14 | Samo do ponoći →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako oragnizrati hladnjak da hrana ostane duže svježa

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Krumpir salata, nekoliko boca konjaka od jaja, svježe začinsko bilje, povrće i izuzetno mirisni sirevi. Vaš blagdanski hladnjak puca po šavovima i pitate se gdje ga sve smjestiti?

Kako se pobrinuti da slastice ne mirišu na slaninu i da svaki mjesec iz donje ladice ne izvučemo neki predmet neatraktivnog izgleda?

Organiziranje hrane u hladnjaku može biti teško, ali s pravim pomagačima snaći ćete se u trenu. Pokazat ćemo vam naše omiljene moderne staklenke, boce i praktične organizatore koji će vam olakšati svakodnevni život.

1. Čuvanje začinskog bilja u hladnjaku

Pravilno čuvanje začinskog bilja u hladnjaku ključno je za što duže očuvanje njegove svježine, okusa i mirisa. Začinsko bilje možete čuvati u hladnjaku na nekoliko načina:
  • Umatanje u salvetu: Biljke isperite pod hladnom vodom, osušite papirnatom salvetom i zamotajte u novu, malo vlažnu. Stavite biljke u plastičnu vrećicu i ostavite je malo otvorenu kako bi biljke mogle disati. Ovako u hladnjaku možete čuvati peršin, korijander, bosiljak i vlasac.
  • Čaša s vodom: odrežite krajeve začinskog bilja i stavite ih u staklenku ili čašu< /b> sa svježom vodom. Pokrijte ih plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak. Vodu mijenjajte svaki dan ili dva. Na taj će način svježi bosiljak, metvica i drugo začinsko bilje s dugim peteljkama trajati dulje.
  • Suho skladištenje: Ružmarin, kadulju ili majčinu dušicu možete jednostavno čuvati u hladnjaku u originalnom pakiranju ili ih zamotati u papirnati ručnik i staviti u plastičnu vrećicu za obroke.

2. Kako čuvati voće i povrće u hladnjaku

Živcira li i vas kada tek kupljene rajčice već za dva dana počnu truliti i dvoumite se jesu li jestive ili za baciti u kantu za smeće? Trik za produljenje svježine povrća i voća je kako i gdje ih čuvati u hladnjaku:
  • Održavajte temperaturu hladnjaka između 3 i 5 °C.
  • Čuvajte povrće u zasebnim ladicama s podesivom vlagom. Visoka vlažnost zraka dobra je za lisnato povrće, dok je niža vlažnost bolja za plodovito povrće.
  • Odvojite povrće od voća. Voće proizvodi etilen, koji ubrzava sazrijevanje hrane uklj. povrće.
  • Za povrće koje treba cirkulaciju zraka (brokula, cvjetača, krastavci, paprika, patlidžan) koristite kutije ili vrećice s rupama.
  • Za nasjeckano povrće odaberite hermetički zatvorene posude koje sprječavaju isušivanje.
  • Kod korjenastog povrća kao što su mrkva ili rotkvica, uklonite lišće koje izvlači vlagu iz korijena.
  • Nemojte prati voće i povrće unaprijed, već neposredno prije kuhanja/jedenja. Vlaga ubrzava kvarenje.
  • Čuvajte maline, jagode i drugo osjetljivo voće na gornjim policama hladnjaka.

3. Namirnice kojima nije mjesto u hladnjaku

Nije svim namirnicama mjesto u hladnjaku. Nekima bi hladnoća ili česte oscilacije temperature uzrokovane stalnim otvaranjem i zatvaranjem hladnjaka samo škodile. Nikada ne stavljajte u hladnjak:
  • Rajčice: mogu izgubiti okus i konzistenciju u hladnjaku.
  • Kruh: brže se stvrdnjava u hladnjaku. Za produljenje njegove svježine, zamrznite ga.
  • Krumpir: Niske temperature pretvaraju škrob u šećer, što mijenja okus i teksturu krumpira.
  • Luk i češnjak: Vlažna okolina ubrzat će njihovo kvarenje. Čuvajte ih na suhom, tamnom i hladnom mjestu.
  • Tropsko voće: mango, papaja, ananas i drugo tropsko voće gubi svoj okus i teksturu u hladnjaku.
  • Bundeve i lubenice: Čuvati na sobnoj temperaturi do rezanja.

Više savjeta za skladištenje i organizaciju u hladnjaku

  • Stvorite posebne zone za različite vrste hrane (npr. pića, peciva, mliječni proizvodi itd.). To će poboljšati organizaciju i smanjiti vrijeme potrošeno na traženje hrane.
  • Pohranite hranu prema temperaturi koja im je potrebna. Gornje police obično imaju stabilniju temperaturu, dok su donje hladnije.
  • Čuvajte meso i ribu na najnižoj polici kako biste spriječili kapanje sokova na drugu hranu i smanjili rizik od kontaminacije.
  • Čuvajte džemove, umake i sireve u vratima hladnjaka. Može podnijeti veće temperaturne fluktuacije.
  • Hranu namijenjenu za brzu konzumaciju čuvajte na prednjim policama, gdje ih možete bolje vidjeti i nećete ih zaboraviti. Na primjer, napravite vlastiti pretinac ili policu za njih baš kao što biste napravili za već otvorenu hranu.
  • Koristite prozirnu ambalažu za čuvanje hrane u hladnjaku, tako da znate što je unutra.
  • Skladištite na održiv način. Zamijenite jednokratnu ambalažu čašama svih vrsta i veličina. Idealno za domaće sokove, jogurte, granole i maslac.
Bonami savjet: Pripremili smo i poseban set naljepnica za vas kako biste razlikovali svoje limenke. Odaberite opciju jezika, preuzmite, isprintajte (najbolje na papiru za naljepnice) i zalijepite po potrebi.

Često postavljena pitanja

Jak vyčistit lednici?

Prvo isključite hladnjak i ispod njega stavite krpu u slučaju da se led otopi. Zatim izvadite svu hranu iz hladnjaka i bacite onu koja je pokvarena ili kojoj je prošao rok upotrebe. Pripremite kantu sapunaste vode ili octa i krpu. Izvadite sve ladice i police i operite ih u sudoperu. Zatim očistite unutrašnjost hladnjaka sapunicom. Ne zaboravite ni na odvodni kanal. Na kraju sve osušite krpom da se ne stvori inje. Na kraju vratite hranu u hladnjak slijedeći savjete koje smo spomenuli u ovom članku.

Što staviti u vrata hladnjaka?

Razmislite i o raspodjeli prostora u vratima hladnjaka. Na samom dnu poželjno je staviti mlijeko, sokove, mineralnu vodu i, ako volite alkohol, pivo i bijelo vino.

O něco výš se mohou umístit otevřené konzervy a marmelády. Uložit zde můžete i kečup s hořčicí a další ochucovadla. Do dveří patří ideálně také vajíčka a máslo s margarínem. Vajíčka do lednice nedávejte v papírovém obalu, riskovali byste tak přenos různých bakterií. Přendejte je do obalů na vejce a nejlépe špičkou dolů.

Kako čuvati hranu u zamrzivaču?

Zamrzivač treba imati temperaturu od -18 do 20 °C. Svu hranu dobro zamotajte i označite datumom. Hranu pokušajte zamrznuti što je brže moguće, tako će bolje zadržati kvalitetu i strukturu. Nikada nemojte zamrzavati lisnato povrće, prženu hranu, majonezu, voće i povrće s visokim udjelom vode.

Kako čuvati kuhanu hranu u hladnjaku?

Skuhanu hranu ostavite da se ohladi i stavite je u hladnjak što prije, najbolje u roku od dva sata. Podijelite hranu na manje dijelove za brže hlađenje i lakše podgrijavanje. Prilikom podgrijavanja pazite da hrana dosegne najmanje 75°C.

Kako čuvati mliječne proizvode?

Idealno bi bilo čuvanje mliječnih proizvoda između 4 i 8 °C. Gornji dio hladnjaka uglavnom služi za čuvanje mlijeka, jogurta, sira i ostalih mliječnih proizvoda. Sve ove namirnice obično imaju prilično dug rok trajanja, osim one svježe. Stoga se uvijek pridržavajte preporučenog roka upotrebe na pakiranju proizvoda. Ako naiđete na jogurt s isteklim rokom trajanja i ispupčenim poklopcem, bolje ga bacite u smeće.