Popusti od -10% na krevete i madrace | Uštedite već danas →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Nema više otpada! 25+ savjeta za čuvanje hrane i produljenje njene svježine

Hoće li rajčice koje ste jučer kupili danas biti bačene? I zašto je kruh nakon dva dana tvrd kao kamen? Živcira li vas koliko hrane bacate na tjednoj ili čak dnevnoj bazi? Niste jedini. Prema podacima iz 2021.*, približno 56 kilograma hrane po osobi godišnje završi u smeću, a većina tog otpada dolazi iz kućanstava.

Promijenite to već danas i saznajte kako pravilno čuvati hranu u hladnjaku te otkrijte praktične savjete i trikove za produljenje svježine peciva, voća, povrća ili čak začinskog bilja. Kao što izreka kaže: Ne samo da će vam planet biti zahvalan, već i vaš novčanik.

Kako pravilno čuvati hranu? Trik je, između ostalog, u pravom pakiranju.

Savjeti za čuvanje hrane u hladnjaku

Kako čuvati hranu u hladnjaku da što duže ostane svježa i ukusna? Trebat će vam organizatori za hladnjak i kutije za hranu. Imajte na umu da svaka polica i ladica u hladnjaku ima svoju svrhu i prikladna je za različitu vrstu hrane.

Jabuke i kruške čuvajte odvojeno od ostalog voća i povrća u hladnjaku . Otpuštaju etilen koji ubrzava sazrijevanje drugih proizvoda.

Čuvajte lisnato povrće u perforiranim plastičnim vrećicama ili staklenim posudama s papirnatim ručnicima kako biste spriječili kondenzaciju i brzo kvarenje.

Čuvajte jaja u originalnom pakiranju ili u zatvorenoj posudi. Spremite ih na srednju ili donju policu, s vrhom prema dolje. To će zadržati žumanjak na idealnoj poziciji u sredini i spriječiti da bjelanjak padne i pokvari se.

Pohranite sirovo meso u zatvorene posude i stavite ih na donju policu. Ispod stavite upijajuće jastučiće kako biste uhvatili tekućine i spriječili rast bakterija.

Stavite ribu u plitku posudu i prekrijte je ledom. U idealnom slučaju, mijenjajte led svaki dan kako bi riba što duže ostala svježa.

Mliječne proizvode čuvajte na gornjoj polici gdje je temperatura stabilna. Držite tvrdi sir pod poklopcem ili u voštanom papiru. U foliji bi se brzo upljesnivio. Neotvoreni jogurt ostavite u originalnoj ambalaži. Nakon otvaranja, prebacite ga u staklenu ili plastičnu posudu s poklopcem koji čvrsto prianja kako biste spriječili nakupljanje bakterija.

Zamotajte svježe začinsko bilje u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu u hladnjak.

Čuvajte gljive u hladnjaku u najviše dva sloja u prozračnoj posudi u hladnjaku. Nemojte ih prati prije nego što ih spremite u hladnjak kako se ne bi pokvarili.

Pohranite ostatke hrane i otvorene konzerve u zatvorene posude na srednjim policama.

Cijelu lubenicu možete čuvati na sobnoj temperaturi ako je planirate pojesti unutar 1-2 tjedna. Ohladite ga kako biste produžili rok trajanja na 2-3 tjedna. Narezanu lubenicu čuvajte u hladnjaku izravno u hermetički zatvorenoj posudi ili dobro zamotanu u plastičnu foliju.

Ostavite maslac u izvornom spremniku do otvaranja. Maslac bez omota stavite u posudicu za maslac ili ga zamotajte u foliju i stavite u hermetički zatvorenu posudu.

Bonami savjet: Suho voće i orašaste plodove također možete čuvati u hladnjaku kako biste produljili njihovu svježinu. Čuvajte oboje u hermetički zatvorenoj posudi kako biste izbjegli upijanje vlage i mirisa iz druge hrane. Plastične ili staklene posude s poklopcima koji čvrsto prianjaju ili vrećice s patentnim zatvaračem izvrsno funkcioniraju.

Jedan od osnovnih koraka u skladištenju hrane je nabavka pravih posuda i spremnika.

Pravilno skladištenje hrane ima smisla. Produžuje svježinu i čuva odličan okus.

Kako čuvati hranu u zamrzivaču

Zamrzivač je idealno mjesto za spremanje hrane koju nećete odmah pojesti. Važno je svu hranu dobro zamotati kako biste izbjegli kontaminaciju. U nastavku je nekoliko savjeta o tome kako ispravno i sigurno pohraniti hranu u zamrzivač.

Zamrznite juhe, juhe i umake u posudama za led ili manjim posudama. Nakon što se zamrznu, možete ih prebaciti u vrećice za zamrzavanje, što štedi prostor.

Meso i ribu temeljito zamotajte u foliju ili vakuumske vrećice kako biste smanjili rizik od opekotina u zamrzivaču i kontaminacije.

Voće pohranjeno u zamrzivaču odlično je za pripremu smoothieja. Ipak, birajte zrelo, a ne prezrelo voće. Bobičasto voće kao što su jagode, maline, borovnice i kupine, kao i ananas, mango i papaja dobro je za zamrzavanje. Breskve i marelice treba blanširati prije zamrzavanja.

Zamrznite kruh i druge pekarske proizvode što je prije moguće nakon kupnje ili pečenja kako biste sačuvali svježinu. Mogu se narezati prije zamrzavanja radi lakše upotrebe.

Bilje se može nasjeckati i zamrznuti u kalupima za led s malo vode ili ulja.

Bonami savjet: blanširajte povrće prije zamrzavanja. Zaustavit ćete enzime koji uzrokuju gubitak boje, okusa i teksture. Povrće nakratko potopite u kipuću vodu i odmah ohladite u hladnoj vodi.

Kako čuvati hranu u smočnici

Spremanje hrane u smočnicu može se činiti kao obaveza. Uostalom, tamo ima različitih vrsta hrane, a svaka ima malo drugačija pravila. Ali istina je da pohranjivanje hrane u smočnici nije teško. Htjet ćete koristiti što više spremnika, plastičnih i staklenih, ali važno je da dobro brtve za potencijalne nametnike.

Čuvajte krumpir, luk i češnjak na hladnom i suhom mjestu. Nikada ih nemojte skladištiti zajedno jer luk uzrokuje klijanje krumpira.

Čuvajte banane u smočnici radije nego u hladnjaku. Kako biste usporili njihovo sazrijevanje, odvojite banane od trske i omotajte stabljike folijom. Držite ih dalje od jabuka, krušaka i luka jer ubrzavaju sazrijevanje.

Čuvajte suhu i rastresitu hranu, orašaste plodove i sušeno voće u zatvorenim spremnicima ili vrećicama kako biste ih zaštitili od vlage i štetnika. Držite brašno dalje od izravne sunčeve svjetlosti kako biste spriječili užeglost.

Kruh čuvajte u kanti za kruh ili vrećica za kruh kako bi duže ostao svjež.

Čuvajte ulje i ocat na tamnom, hladnom mjestu dalje od prozora kako biste im produžili rok trajanja i sačuvali okus.

Začine i začinsko bilje čuvajte u staklenim ili plastičnim posudama kako bi što duže zadržali aromu i okus.

Čuvajte konzerviranu hranu na hladnom i suhom mjestu. Redovito provjeravajte rok trajanja i bacite limenke kojima je istekao rok trajanja.

Bonami savjet: Želite li protjerati moljce i druge nametnike iz svoje smočnice? Koristite prirodne repelente poput lovora ili lavande. Također možete postaviti feromonske zamke za moljce koje privlače i hvataju odrasle moljce.

Kako čuvati hranu u smočnici? Dovoljno staklenki, kutija i začina je neophodno.

Začine i začinsko bilje čuvajte u staklenim ili plastičnim posudama.

Luk uvijek čuvajte odvojeno. Ubrzava klijanje krumpira.

Čuvanje hrane: često postavljana pitanja

Kako čuvati kuhanu hranu u hladnjaku?

Skuhanu hranu ostavite da se ohladi i spremite je u hladnjak što prije, najbolje u roku od dva sata. Podijelite hranu na manje dijelove za brže hlađenje i lakše podgrijavanje. Prilikom podgrijavanja pazite da hrana dosegne najmanje 75 °C.

Mogu li se čuvati rajčice u hladnjaku?

Rajčice, patlidžane i paprike držite podalje od hladnjaka. Niske temperature mogu nepovoljno utjecati na njihov okus i teksturu. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi izvan izravne sunčeve svjetlosti. Nezrele rajčice ostavite da dozriju na kuhinjskom pultu.

Kako spriječiti nicanje krumpira?

Krumpir čuvajte odvojeno od luka koji oslobađa etilen koji ubrzava klijanje. Dodavanje jabuka između krumpira može spriječiti klijanje. Redovito provjeravajte krumpire i uklonite one koji klijaju ili trunu.

Kako pravilno skladištiti hranu kao profesionalac?

Isprobajte FIFO metodu: 'Prvi ušao, prvi izašao'. Hranu koju prvu stavite u hladnjak ili smočnicu treba ujedno i prvu upotrijebiti.