Hoće li rajčice koje ste jučer kupili danas biti bačene? I zašto je kruh nakon dva dana tvrd kao kamen? Živcira li vas koliko hrane bacate na tjednoj ili čak dnevnoj bazi? Niste jedini. Prema podacima iz 2021.*, približno 56 kilograma hrane po osobi godišnje završi u smeću, a većina tog otpada dolazi iz kućanstava.
Promijenite to već danas i saznajte kako pravilno čuvati hranu u hladnjaku te otkrijte praktične savjete i trikove za produljenje svježine peciva, voća, povrća ili čak začinskog bilja. Kao što izreka kaže: Ne samo da će vam planet biti zahvalan, već i vaš novčanik.
Kako pravilno čuvati hranu? Trik je, između ostalog, u pravom pakiranju.
Kako čuvati hranu u hladnjaku da što duže ostane svježa i ukusna? Trebat će vam organizatori za hladnjak i kutije za hranu. Imajte na umu da svaka polica i ladica u hladnjaku ima svoju svrhu i prikladna je za različitu vrstu hrane.
Jabuke i kruške čuvajte odvojeno od ostalog voća i povrća u hladnjaku . Otpuštaju etilen koji ubrzava sazrijevanje drugih proizvoda.
Čuvajte lisnato povrće u perforiranim plastičnim vrećicama ili staklenim posudama s papirnatim ručnicima kako biste spriječili kondenzaciju i brzo kvarenje.
Čuvajte jaja u originalnom pakiranju ili u zatvorenoj posudi. Spremite ih na srednju ili donju policu, s vrhom prema dolje. To će zadržati žumanjak na idealnoj poziciji u sredini i spriječiti da bjelanjak padne i pokvari se.
Pohranite sirovo meso u zatvorene posude i stavite ih na donju policu. Ispod stavite upijajuće jastučiće kako biste uhvatili tekućine i spriječili rast bakterija.
Stavite ribu u plitku posudu i prekrijte je ledom. U idealnom slučaju, mijenjajte led svaki dan kako bi riba što duže ostala svježa.
Mliječne proizvode čuvajte na gornjoj polici gdje je temperatura stabilna. Držite tvrdi sir pod poklopcem ili u voštanom papiru. U foliji bi se brzo upljesnivio. Neotvoreni jogurt ostavite u originalnoj ambalaži. Nakon otvaranja, prebacite ga u staklenu ili plastičnu posudu s poklopcem koji čvrsto prianja kako biste spriječili nakupljanje bakterija.
Zamotajte svježe začinsko bilje u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu u hladnjak.
Čuvajte gljive u hladnjaku u najviše dva sloja u prozračnoj posudi u hladnjaku. Nemojte ih prati prije nego što ih spremite u hladnjak kako se ne bi pokvarili.
Pohranite ostatke hrane i otvorene konzerve u zatvorene posude na srednjim policama.
Cijelu lubenicu možete čuvati na sobnoj temperaturi ako je planirate pojesti unutar 1-2 tjedna. Ohladite ga kako biste produžili rok trajanja na 2-3 tjedna. Narezanu lubenicu čuvajte u hladnjaku izravno u hermetički zatvorenoj posudi ili dobro zamotanu u plastičnu foliju.
Ostavite maslac u izvornom spremniku do otvaranja. Maslac bez omota stavite u posudicu za maslac ili ga zamotajte u foliju i stavite u hermetički zatvorenu posudu.
Bonami savjet: Suho voće i orašaste plodove također možete čuvati u hladnjaku kako biste produljili njihovu svježinu. Čuvajte oboje u hermetički zatvorenoj posudi kako biste izbjegli upijanje vlage i mirisa iz druge hrane. Plastične ili staklene posude s poklopcima koji čvrsto prianjaju ili vrećice s patentnim zatvaračem izvrsno funkcioniraju.
Jedan od osnovnih koraka u skladištenju hrane je nabavka pravih posuda i spremnika.
Pravilno skladištenje hrane ima smisla. Produžuje svježinu i čuva odličan okus.
Zamrzivač je idealno mjesto za spremanje hrane koju nećete odmah pojesti. Važno je svu hranu dobro zamotati kako biste izbjegli kontaminaciju. U nastavku je nekoliko savjeta o tome kako ispravno i sigurno pohraniti hranu u zamrzivač.
Zamrznite juhe, juhe i umake u posudama za led ili manjim posudama. Nakon što se zamrznu, možete ih prebaciti u vrećice za zamrzavanje, što štedi prostor.
Meso i ribu temeljito zamotajte u foliju ili vakuumske vrećice kako biste smanjili rizik od opekotina u zamrzivaču i kontaminacije.
Voće pohranjeno u zamrzivaču odlično je za pripremu smoothieja. Ipak, birajte zrelo, a ne prezrelo voće. Bobičasto voće kao što su jagode, maline, borovnice i kupine, kao i ananas, mango i papaja dobro je za zamrzavanje. Breskve i marelice treba blanširati prije zamrzavanja.
Zamrznite kruh i druge pekarske proizvode što je prije moguće nakon kupnje ili pečenja kako biste sačuvali svježinu. Mogu se narezati prije zamrzavanja radi lakše upotrebe.
Bilje se može nasjeckati i zamrznuti u kalupima za led s malo vode ili ulja.
Bonami savjet: blanširajte povrće prije zamrzavanja. Zaustavit ćete enzime koji uzrokuju gubitak boje, okusa i teksture. Povrće nakratko potopite u kipuću vodu i odmah ohladite u hladnoj vodi.
Spremanje hrane u smočnicu može se činiti kao obaveza. Uostalom, tamo ima različitih vrsta hrane, a svaka ima malo drugačija pravila. Ali istina je da pohranjivanje hrane u smočnici nije teško. Htjet ćete koristiti što više spremnika, plastičnih i staklenih, ali važno je da dobro brtve za potencijalne nametnike.
Čuvajte krumpir, luk i češnjak na hladnom i suhom mjestu. Nikada ih nemojte skladištiti zajedno jer luk uzrokuje klijanje krumpira.
Čuvajte banane u smočnici radije nego u hladnjaku. Kako biste usporili njihovo sazrijevanje, odvojite banane od trske i omotajte stabljike folijom. Držite ih dalje od jabuka, krušaka i luka jer ubrzavaju sazrijevanje.
Čuvajte suhu i rastresitu hranu, orašaste plodove i sušeno voće u zatvorenim spremnicima ili vrećicama kako biste ih zaštitili od vlage i štetnika. Držite brašno dalje od izravne sunčeve svjetlosti kako biste spriječili užeglost.
Kruh čuvajte u kanti za kruh ili vrećica za kruh kako bi duže ostao svjež.
Čuvajte ulje i ocat na tamnom, hladnom mjestu dalje od prozora kako biste im produžili rok trajanja i sačuvali okus.
Začine i začinsko bilje čuvajte u staklenim ili plastičnim posudama kako bi što duže zadržali aromu i okus.
Čuvajte konzerviranu hranu na hladnom i suhom mjestu. Redovito provjeravajte rok trajanja i bacite limenke kojima je istekao rok trajanja.
Kako čuvati hranu u smočnici? Dovoljno staklenki, kutija i začina je neophodno.
Začine i začinsko bilje čuvajte u staklenim ili plastičnim posudama.
Luk uvijek čuvajte odvojeno. Ubrzava klijanje krumpira.