10% popusta na sjedeće garniture uz kod SOFA10*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

10% popusta na sjedeće garniture uz kod SOFA10*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

Dani vina: pripremite se za Martinje

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Ušli smo u šarene jesenske dane, vrijeme kada su berbe iza nas i kada konačno možemo uživati ​​u plodovima svoga rada. Bliži nam se blagdan svetog Martina koji mošt pretvara u vino i donosi vesela jesenska slavlja.

Jeste li spremni za slavlje? Sastavili smo nekoliko savjeta kako maksimalno uživati ​​u svom vinu.

Vinski bonton – osnovna pravila ispijanja vina

Vino je puno više od izvrsno obrađenog grožđa u kojem uživaju gurmani diljem svijeta - radi se o suncu, zemlji, vinaru i tradiciji. Vino je doživljaj!

O vinu se mora posebno brinuti, od prvog trenutka, odabira boce, točenja, do posljednje kapi. Ali da biste doista uživali u njemu, morate znati nešto o vinskom bontonu:

  1. Kada otvarate bocu vina, pokušajte to učiniti tiho i diskretno.
  2. Kada točite vino, držite bocu za dno.
  3. Napunite čašu manje od pola i pustite da vaše vino odahne i razvije svoju najbolju aromu.
  4. Držite čašu za dršku ili bazu.
  5. Pomirišite i kušajte vino.
  6. Pijte male gutljaje i pustite da vaše nepce istraži puni okus vina.

Kako spojiti vino s hranom?

Punoću mirisa vina postižemoodabirom prave čaše za vino koja ističe njegove karakteristike. Svaka sorta vina zahtijeva različitu kulinarsku pratnju, stoga ubuduće, kada planirate ručak s obitelji ili prijateljima, pripazite na izbor vina.


Pjenušac - kao aperitiv ili kao prilog uz desert
Pjenušava vina poslužujemo kao predjelo kako bismo probudili želju za hranom i upotpunili okus jela. Svježi, suhi pjenušci najbolje pristaju uz predjela od morskih plodova, dok slađe i aromatičnije pjenušce možete poslužiti i uz deserte.
Bijelo vino - za predjelo, uz ribu ili desert
Lakša bijela vina poslužite uz predjela, plodove mora i jednostavna riblja jela, a jača bijela vina dobro pristaju uz ribu kuhanu u umacima. Slatka bijela vina savršeno će upotpuniti deserte s bademima ili lješnjacima, a odlično pašu ​​i uz kozji sir.
Rosé vino - pristaje uz predjela ili bijelo meso
Zbog svog laganog i svježeg okusa, Rosé se može poslužiti uz predjela, kao i uz dimljeno ili bijelo meso.
Crno vino - pristaje uz sir i crveno meso
Crvena vina najbolje pristaju uz srednje do vrlo bogate sireve, delikatno začinjena jela od peradi, teletine, janjetine i kunića. Robusnije crno vino poslužite uz divljač i roštilj, a mlada crna vina uz patku i gusku.
Barrique vino robusnog okusa
To su vina koja su odležala u posebnim hrastovim bačvama u kojima poprimaju željene karakteristične arome (npr. vanilija, karamela, dimljeno itd.). Izvrsno nadopunjuju hranu snažnog okusa, poput jela s roštilja, crvene paprike i hrane koja sadrži sir. Ovo vino poslužite uz čašu vode.

Kako pravilno čuvati vino?

Idealni uvjeti za čuvanje vina uvelike ovise o vlažnosti, izloženosti sunčevoj svjetlosti i mogućim temperaturnim oscilacijama, stoga preporučujemo da boce čuvate na hladnim, tamnim i vlažnim mjestima. Vino se također može čuvati u klasičnom hladnjaku ili hladnjaku za vino. Pazite da boce budu u ležećoj poziciji, ali ako uskoro namjeravate otvoriti vino, bit će u redu ako bude postavljeno uspravno.

Kako čuvati otvoreno vino

Otvorene boce vina treba držati u hladnjaku, ali crna vina mogu se držati i na pultu. U svakom slučaju, trebaju bitičvrsto zatvorene. Pjenušac možete piti do 3 dana nakon otvaranja, za crno vino preporuča se od 3 do 5 dana, bijelo vino i rose možete piti 5 do 7 dana.

Što je dekantiranje vina?

Ako kod kuće imate bocu starijeg vina (posebno ako se radi o crnom vinu), dobro ga je prije posluživanja prvo "odzračiti" ili dekantirati. Ovim se postupkomuklanja sav talog i omogućuje vinu da diše.

Kako se radi postupak dekantiranja? Ulijte vino u dekanter ili stakleni dekanter za vino, pustite ga da teče po površini i zavrtite ga nekoliko puta. Zatim pričekajte 10-30 minuta. Što je vino dulje u dekanteru, to će se više mirisa osloboditi.

SAVJET: Za razliku od crnih vina, većinu bijelih vina nije potrebno dekantirati pa obično pretačemo samo starija bijela vina.

Više inspiracija