Ljetni kuglof od jagoda i bazge Domaćice Sanje

Andrea Pavić
Andrea Pavić
Bonami Blogger

Napokon smo dočekali ljeto. Godišnje doba u kojem je osvježenje uz piće ili slasticu nakon vrućeg dana gotovo neophodno. Mnogima je sok od bazge, kojeg su nam u djetinjstvu radile mame i bake, asocijacija na početak ljeta. Blogerica Sanja iz Virovitice pripremila je za vas svoju verziju ljetnog kuglofa od jagoda i bazge. Sanja na svom Instagram profilu Domaćica Sanja redovito dijeli kreativne recepte.

Sastojci:
3 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun šećer ili korica jednog limuna
200 ml tekućeg jogurta
150 ml ulja
220 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 g jagoda + 0.5 dcl sirupa od bazge
Priprema:

1. Pećnicu upalite na 180°C i ostavite da se grije, a jagode narežite te ih pomiješajte sa sokom od bazge te po želji i cvjetićima bazge.
2. Kalup za kuglof namastite i lagano pobrašnite ili pospite grisom.
3. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerima.
4. Dodajte im ostale sastojke (sve osim jagoda). Izmiksajte da se spoji.
5. Na kraju ubacite jagode skupa sa sokom od bazge. Lagano promiješajte.
6. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći 40 minuta. Provjerite je li pečen, ukoliko treba ostavite ga malo duže kako bi vam se dao lijepo izvaditi iz kalupa.
7. Po želji kuglof premažite s još malo soka od bazge pa ga pospite šećerom u prahu, rastopljenom čokoladom ili šećernom glazurom.
Savjet: U slučaju manjih kalupa, poput ovog, ostati će vam nešto smjese, no tada samo ostatak smjese istresite u npr. košarice za muffine i stavite peći sve skupa u pećnicu.