Do -60% popusta na premium brendove | Uštedite već danas →
Proljeće kod kuće i vani | Inspirirajte se →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Linzeri: Recept i savjeti kako ih ispeći i čuvati

Klasik koji ne smije nedostajati na božićnom stolu - linzeri. Svidjet će se gotovo svima i vaš dom će zamirisati na vaniliju.

Isprobajte stoga recept blogerice In kitchen with Zuz za linzere i inspiriajte se našim savjetima za njihovu pripremu i čuvanje.

Sastojci za tijesto

  • 500 g prosijanog glatkog brašna
  • 330 g ohlađenog maslaca
  • 160 g prosijanog šećera u prahu
  • 4 g praška za pecivo
  • ½ mahune vanilije ili 7 g vanilin šećera
  • 1 jaje
  • ½ žličice limunove korice

Sastojci za punjenje

  • po mogućnosti domaći pekmez

Priprema tijesta

Pomiješajte sve suhe sastojke u zdjeli, zatim umiješajte maslac, jaja i limunovu koricu i vaniliju. Mijesite dok ne dobijete glatko, čvrsto i sjajno tijesto.

Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku do sljedećeg dana.

Ako nemate vremena, ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku najmanje 2 sata.

Pečenje i sastavljanje

Razvaljajte odležano tijesto, dio po dio, valjkom za tijesto i izrežite van sa svojim omiljenim rezačima, kalupima za kolačiće. Gotove oblike slažite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u pećnici oko 7 minuta na 170 °C. Odmah nakon pečenja kolačiće izvadite iz vrućeg lima za pečenje kako ne bi potamnili. Složite komade kolačića jedan na drugi kada se ohlade.

Zatim samo namažite svoj omiljeni džem preko pojedinačnih komada. Obično se za ove kolačiće preporučuju kiselije vrste, poput pekmeza od jagoda ili ribiza, koji su sami po sebi vrlo slatki.

Možete dodati još šećera prije posluživanja.

Savjeti kako ispeći kolačiće

  • Uvijek koristite maslac jer ne sadrži vodu koja može utjecati na oblik kolačića tijekom pečenja.
  • Linzeri su jedna od lomljivijih vrsta keksa. Maslac i jaja stoga trebaju biti ohlađeni.
  • Brzo obradite tijesto kako se maslac ne bi zagrijao što bi utjecalo na konzistenciju tijesta. Kod linzera je važno brzo napraviti tijesto.
  • Pripazite na kolačiće da mali oblici ne izgore. Boja bi trebala biti prilično svijetla.
  • Također možete utisnuti uzorke na tijestu za linzere za izradu zanimljivijih kolačića.

Savjeti za čuvanje

  • Spremite ih u papirnatu kutiju obloženu salvetama. Također prekrijte kolačiće salvetom prije zatvaranja poklopca.
  • Čuvati u negrijanoj prostoriji, najbolje smočnici.
  • Ostavite najmanje tjedan ili dva da se kolačići stvrdnu.

Foto: In kitchen with Zuz