Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Sve za kupaonicu do 15% jeftinije | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept za uskršnji kolač u zanimljivom kalupu

Namjeravate li peći uskršnji kolač u zanimljivom kalupu, poput ovoga u obliku janjeta, ali čini vam se da vam je biskvit presuh i gust? Probajte napraviti kolač od skute. Zahvaljujući skuti i ulju zajamčena mu je mekoća i sočnost.

Za vas je, uz recept, blogerica Katerina Jasek pripremila i nekoliko savjeta kako izvaditi kolač iz kalupa te lijepo ukrasiti.

Sastojci za uskršnji kolač od skute

  • 250 g poluoštrog brašna
  • 250 g fine skute za pečenje
  • 100 g biljnog ulja
  • 130 g šećerne trske
  • 8 g praška za pecivo
  • 4 jaja sobne temperature
  • 1 paketić vanilin šećera ili 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • korica bio limuna
  • otopljeni maslac za namastiti kalup
  • mrvice za kalup

Bonami savjet

Sastojci trebaju biti sobne temperature kako se tijesto za uskršnji kolač ne bi zgrušalo ili previše osušilo prilikom pečenja. Skutu i jaja izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije nego počnete pripremati tijesto.

Postupak

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva - donje i gornje grijanje vrućim zrakom. Kalup u zanimljivom obliku janjeta, zeca ili pisanice temeljito namastite otopljenim maslacem i pospite krušnim mrvicama.

2. Odvojite bjelanjke i žumanjke i umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.

3. Zatim stavite žumanjke u zdjelu kuhinjskog robota ili multipraktika i umutite ih sa šećerom dok ne postanu kremasti. Zatim dodajte ulje i skutu, ponovno miksajući.

4. Dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo, vanilin šećer ili ekstrakt, sitno naribanu koricu limuna. Koristeći kuhinjski robot, sve će se sjediniti.

5. Na kraju nježno dodajte snijeg.

6. Zatim ulijte tijesto u u kalup za pečenje.

7. Pecite u pećnici 50 minuta.

8. Prije vađenja provjerite tijesto štapićem ili čačkalicom. Ako tijesto ostaje na njemu, ostavite kolač u pećnici još 5-10 minuta. Ipak nemojte ga peći predugo jer neće biti mekan.

9. Nakon pečenja ostavite da se ohladi nekoliko minuta pa pažljivo preokrenite iz kalupa na žičanu rešetku i pustite da se potpuno ohladi.

10. Zatim ovaj uskršnji kolač pospite šećerom u prahu i ukrasite po želji.

Bonami savjeti kako ukrasiti uskršnji kolač

  • Napravite glazuru za janje ili zeca ili pisanicu ukoliko radite kolač u zanimljivom kalupu. Glazuru možete napraviti od vanilin šećera ili glazure od čokolade.
  • Napravite oči pomoću cvjetova klinčića ili kriški badema.
  • Ne zaboravite zavezati cool mašnicu oko vrata.
  • Oko kolača možete postaviti pisanice ili jestivo cvijeće.

Bonami savjet kako odabrati kalup

  • Birajte kalupe za ovaj tip kolača od materijala koji dobro provode toplinu. Posegnite za kameninom, limom, keramikom ili staklom.
  • Pri kupnji provjerite je li kalup stabilan kada je postavljen licem prema dolje.
  • Testirajte možete li kalup za kolač udobno držati jednom rukom kada ga vadite iz pećnice ili prevrćete tijesto.
  • Praktičnije su dvodijelne posude za ovakve zanimljive oblike poput janjeta, zeca ili pisanice, tijesto se lijepo napuhne bolje oblikuje.

Bonami savjeti kako izvaditi kolač iz kalupa

  • Ključno je temeljito namastiti kalup, po mogućnosti lagano očvrsnutim maslacem.
  • Posebno pripazite na rizične pregibe oko udubljenja, u ovom slučaju oko nosa i ušiju.
  • Zatim kalup pospite oštrim brašnom, ili krušnim mrvicama, kokosom ili mljevenim orasima.
  • Ne punite posudu za kolač do ruba, tijesto ulijte do tri četvrtine volumena.
  • Kolač uvijek pecite u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva.
  • Pazite da vam se tijekom pečenja ne stvori korica i da ga niste prepekli. Stoga prije kraja pečenja u tijesto zabodite štapić ili čačkalicu. Kolač je gotov kada se tijesto ne lijepi za štapić.
  • Pečeni kolač treba biti elastičan. Kada se dodirne, ne bi trebalo biti vidljivo udubljenje.
  • Zatim izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Otprilike 3 minute bi trebalo biti pravo vrijeme da se kalup malo ohladi i da se kolač jednostavno izvadi.
  • Prvo okrenite kolač na tanjur. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi i stegne. Nakon nekoliko minuta pažljivo ga uspravite.

Fotografija: Kateřina Jašek