1. Prokuhajte vodu. Kad prokuha, jedno po jedno jaje stavljajte na žlicu i pažljivo stavljajte u vodu. Kuhajte jaja oko 10 minuta. Ocijedite vodu, ostavite da se jaja ohlade pa ih ogulite.
2. Ohlađena jaja prerežite na pola, a žumanjak prebacite u zdjelicu, a bjelanjke ostavite sa strane.
3. Pomiješajte žumanjke s maslacem. Zatim dodajte majonezu, skutu, senf, limunov sok, sol i papar te ponovno promiješajte.
4. Luk i bjelanjke sitno nasjeckajte i umiješajte u namaz. Posolite po ukusu.
5. Poslužite sa svježim kruhom i ukrasite vlascem, klicama ili ploškama rotkvice.
Ako volite eksperimentirati, isprobajte druge jednostavne recepte za namaze od jaja.
Izmiksajte žumanjke, dodajte ricottu, senf i začinite solju i paprom po ukusu. Na kraju umiješajte nasjeckane bjelanjke i vlasac.
Avokado zgnječite. Dodajte nasjeckana jaja, sitno nasjeckane listiće bosiljka, sok limete, sol i papar. Miješajte dok se ne sjedini. Poslužite na tostiranom kruhu i pospite tostiranim sjemenkama.
Sir pomiješajte s nasjeckanom ciklom, dodajte senf i nasjeckana jaja. Pomiješajte i začinite solju i paprom. Poslužite na kruhu od dizanog tijesta te pospite za ukras po želji.
Fotografije: Kateřina Jašek