Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept za uskršnje medenjake i savršenu glazuru od bjelanjaka

Razmišljate što poslužiti obitelji i gostima za Uskrs? Možda slatke uskršnje kolačiće. Samo ih trebate ispeći nekoliko dana ranije jer će prema receptu food blogerice Kateřine Jašek biti mekani u tren oka.

Ne morate čak ni brinuti o njihovom ukrašavanju. Zahvaljujući našim savjetima za glazuru i ukrašavanje, bit će lako.

Sastojci za uskršnje medenjake

  • 500 g glatkog brašna
  • 130 g šećera u prahu, prosijanog
  • 130 g omekšalog maslaca
  • 115 g meda
  • 8 g praška za pecivo bez fosfata
  • 3 žličice kvalitetnog začina za medenjake
  • 2 jaja sobne temperature
  • 1 žlica kakaa
  • 1/2 žličice sode bikarbone

Sastojci za glazuru od bjelanjaka

  • 1 bjelanjak
  • 160 g prosijanog šećera u prahu
  • 5 kapi soka od limuna

Postupak

1. Stavite sve sastojke za medenjake u zdjelu kuhinjskog robota te pustite da se tijesto obrađuje oko 10 minuta.

2. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili voštanu salvetu i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.

3. Nakon toga, izvadite tijesto, ostavite da se malo opusti oko 20 minuta i na pobrašnjenoj površini, razvaljajte valjkom za tijesto na debljinu od oko 5 mm.

4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Koristite gornje i donje grijanje toplim zrakom.

5. Sada upotrijebite kalupe za uskršnje kolačiće tako da u tijestu izradite željene oblike. Ako niste puni samopouzdanja oko izrade, najlakši oblik za napraviti je jaje.

6. Izrezane medenjake prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 8 - 10 minuta. Pazite da ne izgore tijekom pečenja!

7. Ostavite gotove medenjake da se ohlade i prebacite ih na rešetku za hlađenje. Ukrasite po mogućnosti sljedeći dan.

8. Pripremite glazuru. Najprije dobro prosijte šećer kako se ne bi stvorile grudice u glazuri.

9. Umutite šećer, limunov sok i bjelanjak u zdjelu kako biste postigli glatku konzistenciju.

10. Stavite slastičarsku vrećicu u visoku čašu, preklopite rubove preko ruba čaše i napunite glazurom. Ukrasite po želji.

Bonami savjeti za savršenu glazuru od bjelanjaka za ukrašavanje medenjaka

  • Bjelanjci prije miješanja sa šećerom trebaju biti sobne temperature. Zato ih ostavite neko vrijeme izvan hladnjaka.
  • Za glazuru uvijek koristite ekstra fini šećer. Neće stvarati grudice.
  • Snježno bijelu boju glazure jamči dodavanje nekoliko kapi soka od limuna koji uvijek procijedite kroz sito.
  • Kako bi se održala pravilna konzistencija i boja, glazura ne smije doći u dodir s metalnim predmetom.
  • Budući da se glazura zgušnjava, radite s njom brzo. Dozirajte ju u vrećicu u manjim obrocima. Neiskorištenu glazuru stavite u hladnjak.
  • Kako se glazura ne bi stvrdnula u posudi, pokrijte je vlažnom krpom.
  • Upotrijebite glazuru isti dan.

Vrećica za ukrašavanje medenjaka

  • Odaberite čvrste vrećice s oštrim kutovima koje su savršene za odsijecanje vrha.
  • Presavijte kutove vrećice preko staklenke i napunite je glazurom. Zatvorite vrećicu, a zatim odrežite kut kako biste napravili što tanju rupu.

Bonami savjeti za ukrašavanje uskrsnih kolačića

  • Prilikom nanošenja glazure nemojte odmarati ruku na stolu.
  • Također možete oblikovati kapljice. Prvo oblikujte točku i polako je razvucite.
  • Za glazuru veće površine razrijedite ju s malo vode i kistom ili čačkalicom nanesite na medenjake.
  • Prije bojanja većih površina prvo nacrtajte konturu na medenjaku i ostavite da se osuši. Zatim ispunite središte.
  • Medenjake ćete najlakše ukrasiti valjkom s uzorkom kojim utisnete željeni oblik (ukras) na tijestu prije nego što ga izrežete.

Kako čuvati medenjake da ostanu mekani

  • Gotove medenjake stavite u papirnatu kutiju obloženu kuhinjskim papirnim ručnicima.
  • Čuvajte kutiju u hladnoj i blago vlažnoj prostoriji. Idealna je smočnica, ostava ili balkon.