Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Brza pita od jabuka s cimetom i orasima

Najslađe sjećanje iz djetinjstva je miris pečenih jabuka s cimetom. Kombinacija jabuka, cimeta i oraha je nešto posebno, ali ne mora biti samo u savijači od jabuka. Sigurno će vam se svidjeti ovaj brzinski jesenski kolač.

Što će vam trebati?

  • 70g maslaca sobne temperature,
  • 70 g šećera,
  • 1 jaje, također na sobnoj temperaturi,
  • 250 g jabuka (oguljenih, očišćenih od koštica i prepolovljenih),
  • 130 g glatkog brašna,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • 1/2 žličice cimeta,
  • 1/4 žličice soli,
  • 60 ml punomasnog mlijeka,
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije,
  • 50 g nasjeckanih oraha,
  • 2 žlice šećerne trske.
  • Za posipanje i ukrašavanje

  • 100 g kiselog vrhnja,
  • 1/4 žličice cimeta,
  • 1 žlica šećerne trske.
  • Ne zaboravite maslac i dodatno brašno za podmazivanje i oblaganje kalupa za torte.
    Tijesto za kolač ukrašeno kriškama jabuke

    Tijesto za kolač ukrašeno kriškama jabuke

    Tijesto za kolač posipano orasima

    Tijesto za kolač posipano orasima

    Kako pripremiti kolač od jabuka?

    1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za torte veličine oko 15 - 20 cm. Dno i stranice kalupa obložite papirom za pečenje.
    2. U posudi pomiješajte maslac i šećer i miksajte najmanje tri minute dok ne posvijetli. Zatim dodajte jaje i miksajte dok se jaje savršeno ne sjedini.
    3. Jabuke prerežite na pola. Polovicu jabuka stavite sa strane (narezane na tanke ploške), a preostale jabuke krupno naribajte.
    4. U drugu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Sve dobro izmiješajte.
    5. Sada počnite dodavati suhe sastojke i mlijeko naizmjenično sjedinjenom maslacu, šećeru i jajetu. Na kraju lopaticom umiješajte vaniliju i naribane jabuke.
    6. Ulijte tijesto u kalup za tortu. Odozgo stavite kriške polovica jabuka, nasjeckane orahe, pokapajte javorovim sirupom i pospite šećerom od trske.
    7. Pecite 30 - 40 minuta dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Provjerite čačkalicom da li je dobro pečeno.
    Pečeni kolač od jabuka učinit će da vaša kuhinja zamiriše na cimet

    Pečeni kolač od jabuka učinit će da vaša kuhinja zamiriše na cimet