30 Kn za vasRegistracijaPrijava30 Kn za vasKošarica
PočetnaPočetnaInspiracija

Bakin kolač: recept za savršeni kuglof

Kuglof je jedan od deserata za koje možete pronaći ne samo tradicionalne recepte, već i sve vrste varijacija. Ovaj put idemo napraviti kuglof uz koju će vaš dom mirisati na jabuke i čokoladu.

Isprobajte jednostavan recept blogerice Kitchen Story i nadahnite se našim savjetima o tome kako ispeći kuglof i kako ga izvaditi iz kalupa.

Sastojci za tijesto

  • 340 g šećera
  • 3 jaja
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 350 ml mlijeka
  • 1 jabuka
  • 450 g brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žlica začina za medenjake
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • mast za namastiti kalup
  • brašno za posuti kalup

Sastojci za glazuru

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml 30% vrhnja

Namastite kalup za kuglof maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Mikserom umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Postupno dodajte ulje i na kraju mlijeko. Dobro promiješajte.

Ogulite jabuke i naribajte ih na sitno uz pomoć ribeža. Dodajte naribanu jabuku u smjesu od jaja.

Bonami savjet

Provjerite jeste li pravilno namastili i obložili kalup za kuglof. Nemojte koristiti maslac, on lako zagori na rubovima. Bolja je svinjska mast ili neka druga stopostotna mast. Osim brašnom, kalup za kuglof možete posuti i kokosom ili orasima.

U drugoj posudi pomiješajte sve preostale suhe sastojke. Na kraju pomiješajte suhe sastojke sa smjesom od jaja da dobijete glatku smjesu.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kuglof i stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite kuglof na 160 stupnjeva otprilike 40 do 45 minuta.

Po elastičnoj i čvrstoj konzistenciji možete znati kada je kuglof gotov. Pred kraj pečenja pokušajte zabosti drveni štapić za ražnjiće u tortu. Kada je kolač gotov, štapić ne smije biti mokar od nedovoljno pečenog tijesta i tijesto ne smije imati okus po sirovom brašnu.

Bonami savjet

Zaboravite na korištenje pečenja vrućim zrakom. Tijesto bi postalo presuho. Kuglof treba klasično peći odozgo i odozdo.

Nakon pečenja ostavite kolač da se neko vrijeme ohladi pa ga izvadite iz kalupa.

Napravite čokoladnu glazuru. Ostavite da se čokolada otopi u posudi od nehrđajućeg čelika iznad lonca s vodom, a zatim umiješajte vrhnje. Prelijte glazuru preko kuglofa i ostavite da se stegne prije posluživanja.

Bonami savjet

Nemojte dopustiti da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga okrenete, jer ga inače nećete moći izvaditi iz kalupa. Otprilike 3 minute nakon vađenja iz pećnice trebalo bi biti dovoljno. Ovo je idealno vrijeme da se tijesto odvoji od stijenki kalupa.

Savjeti kako ispeći kuglof da ne popuca

  • Provjerite jesu li sirovi sastojci na sobnoj temperaturi. Stoga ih izvadite otprilike sat vremena prije pravljenja kuglofa.
  • Brašno uvijek prosijte kroz sito.
  • Ako pripremate kuglof s tučenim bjelanjcima, pazite da i malo žumanjka ne uđe u bjelanjke.
  • Bjelanjcima prije mućenja možete dodati prstohvat soli.
  • Kuglof uvijek stavite u prethodno dobro zagrijanu pećnicu.
  • Kako kuglof ne bi pucao, pecite ga polako. Idealno na temperaturu od 160 stupnjeva.
  • Ne otvarajte vrata pećnice ranije, mora proći pola sata pečenja.

Savjet kako izvaditi kuglof iz kalupa

  • Priprema je ključna. Nikada nemojte koristiti obično brašno za posipanje, radije birajte grublje brašno.
  • Uzmite si vremena. Nagla promjena temperature nije dobra za kuglof.
  • Kuglof nakon vađenja iz pećnice ostavite da se ohladi kako se ne bi stisnuo.
  • Ako i dalje ne izlazi, stavite hladnu, dobro ocijeđenu kuhinjsku krpu na vrh i stranice kalupa. Zatim ga pokušajte ponovno okrenuti da ispadne.

Savjeti što učiniti s raspucanim kuglofom

  • Sve dok je dobro pečen, pukotina na kuglofu neće ugroziti okus.
  • Sloj šećera u prahu ili glazura prikrit će nesavršenost.
  • Ako vam smeta pucanje, ne bacajte pečeno tijesto. Umjesto toga, napravite npr. cake pops.

Fotografija: Kitchen Story

Više inspiracija