15% popusta uz kod PROLJECE15 | Uštedite već danas →
-20 % na tepihe Flair Rugs uz kod FLAIR20 | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept za gallette na 4 načina

Vedran Bošković
Vedran Bošković
Seasoned with Love

Zašto je galetta odlično jelo? Jer je sezonska! Malo prilagodimo nadjev, odlučimo se želimo li slanu ili slatku verziju i vrlo brzo imamo super glavno jelo ili desert.

U nastavku ćete pronaći recept za tijesto s kojim se jako jednostavno i lijepo može raditi, a kada je pečeno, je idealno hrskavo. Kao što sam u uvodu rekao, prilagodite nadjev. U nastavku dolaze čak 4 različite verzije, 2 slane i 2 slatke, a sve 4 jako ukusne.

E da, da ne zaboravim, mali savjet kod slaganja stola, iskoristite tanjure i zdjelice kako biste napravili etažer, lijepo će izgledati na stolu, a ako poželite fotografirati svoje kulinarsko umijeće, dobit ćete dimenziju, što će lijepo izgledati na finalnim fotografijama.

Tijesto - sastojci i priprema

  • 800 g glatkog brašna
  • 480 g maslaca
  • 240 ml vode
  • 240 ml jogurta
  • 2 žličice soli

Sjedinite brašno, sol i maslac da dobijete mrvičastu smjesu, ovaj korak možete napraviti ručno, mikserom ili u multipraktiku. Dodajte vodu i jogurt te umijesite tijesto. Tijesto prebacite na stol te ga podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite da odmori pola sata u hladnjaku.

Sastojci za nadjev

Nadjev 1:
  • 3 kruške
  • 4 žlice džema od borovnica
  • 50ak g oraha
  • Šećerne perle


Nadjev 2:
  • 100g mascarpone
  • 200g višanja iz kompota
  • 1 žlica škroba
  • Korica 1 limuna
  • 2 žlice soka limuna
  • 2 žlice šećera
  • Listići badema


Nadjev 3:
  • 200g feta sira
  • 150g cherry rajčica (raznobojnih)
  • Sol I papar
  • Krupna sol
  • Svježi bosiljak


Nadjev 4:
  • 4 žlice pesta od bosiljka
  • 150g smeđih šampinjona
  • Sol I papar
  • Sezam
  • Svježi timijan


Priprema nadjeva

Dok tijesto odmara, vi pripremite nadjeve.

Kruške prepolovite te narežite na tanke šnite. Višnje iz kompota ocijedite od tekućine te ih pomiješajte u zdjeli sa šećerom, škrobom, sokom i koricom limuna. Rajčice prerežite na pola, a gljive narežite na tanke šnite.

Razvaljajte tijesto u oblik kruga na papiru za pečenje, debljina neka ne bude preko pola centimetra. Ne brinite ako nije savršeno pravilan krug jer galetta svakako ima rustikalni izgled. Na tijesto rasporedite džem/mascarpone/fetu/pesto od bosiljka, ovisno o tome koju galette radite, s tim da 2-3 centimetra od ruba ostavite prazno. Preko džema stavite narezane kruške te ih pospite sjeckanim orasima. Preko mascarponea rasporedite višnje. Na usitnjenju fetu posložite narezane cherry rajčice, a na bosiljak stavite narezane šampinjone. Slane verzije još malo posolite i poparite.

Krajeve tijesta preklopite prema unutra tj. malo preko nadjeva kako bi dobili taj karakteristični poluzatvoreni izgled. Rub tijesta premažite razvučenim jajetom i pospite posipom. Prebacite u posudu za pečenje i pecite 40-ak minuta, tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta galetta malo odmori, narežite i poslužite.

Dobar tek!