Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Sve za kupaonicu do 15% jeftinije | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

5 savjeta za jednostavno čišćenje prozora

Pranje prozora vam baš i nije drag kućanski posao? Sastavili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ih očistite brže, lakše i ugodnije.

1. Odaberite pravi dan za pranje prozora

Za pranje prozora odaberite dan kada sunce ne sija. Sunce će uzrokovati mrlje unatoč svim vašim naporima. Oblačni dani su idealni.

2. Pripremite sva pomagala

  • Krpa od mikrovlakana: Ona vrsta koja ne ostavlja dlačice. Ne perite krpe u omekšivaču jer ostavlja tragove.
  • Spužva: Pomoći će u stvaranju pjene na prozorima.
  • Gumeni čistač prozora, ili poseban čistač za prozore: Za čišćenje prozora preporučamo ne samo krpu, već i gumu ili usisavač. Super su za korištenje. Jednim potezom možete ukloniti vodu s prozora i obično ne morate polirati.
  • Kanta: Odaberite četvrtastu kantu u koju možete lako i praktično umočiti sve za pranje.
  • Gumene rukavice: One će zaštititi vaše ruke ne samo od vode pune deterdženta, već i od prljavštine ili eventualnih krhotina s prozora.
  • Sredstvo za čišćenje prozora i deterdžent za posuđe: Ako koristite brisač ili čistite gumenim brisačem, uvijek je dobra ideja koristiti proizvod koji stvara pjenu. Guma tada lijepo klizi preko prozora i ostavlja ga bez tragova.
Možda će vam također trebati: poseban strugač za uklanjanje tvrdokorne prljavštine - ali koristite ga vrlo pažljivo, potrebno je malo vještine kako biste izbjegli ogrebotine na prozorima.
Za poliranje prozora možete koristiti i posebne gadgete za poliranje prozora.

Za poliranje prozora možete koristiti i posebne gadgete za poliranje prozora.

3. Operite okvire i rolete

Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od ogrebotina i očistite okvire prozora, rolete i sve prvo suhom krpom ili četkom s mekim vlaknima. Najprije na suho uklonite prašinu i paučinu, a zatim upotrijebite vlažnu krpu umočenu u deterdžent za pranje posuđa kako biste sve lijepo prebrisali.

Savjet za najbolji način čišćenja roleta: Očistite ih usisavačem jer čistač s odgovarajućim nastavkom dobro čisti, zatim ih nježno obrišite krpom.

4. Očistite prozore

Napunite kantu deterdžentom i mlakom vodom. Nemojte dopustiti da voda postane prevruća ili će ispariti kroz prozor prije nego što ga budete mogli očistiti. Namočite spužvu ili krpu za pranje prozora u vodi sapunom za suđe i nanesite na prozore kako biste stvorili pjenu. Pjena nije važna samo za lakše brisanje gumenom krpom, već i za brzo prepoznavanje mjesta gdje je prozor više prljav zbog različite strukture mjehurića. Na ovaj način očistite i nasapunajte cijeli prozor.
Kako ukloniti naljepnice sa prozora:

  • Pokušajte ih zagrijati sušilom za kosu i zatim odlijepiti.
  • Natopite ih krpom i pusti vlagu da djeluje. Zatim ih pažljivo ostružite.
  • Upotrijebite ocat, ostavite ga i zatim pažljivo ogulite.

5. Poliranje

Sada obrišite prozore brisačem. Polirajte vertikalnim ili vodoravnim potezima, idealno jednim dugim potezom od vrha prema dolje. Pokušajte održavati čistač suhim i često ga brišite krpom. Prislonite gumu na prozor s gumenom stranom prema gore, a ne obrnuto jer ćete tako samo raširiti prljavštinu po prozoru, ali je nećete obrisati.

Moguće je da će male mrlje ostati u kutovima gdje je gumom teže rukovati. Zatim ih treba ispolirati krpom od mikrovlakana.
Savjeti za poliranje prozora:

  • Stare novine su sjajne za poliranje prozora. Samo budite oprezni s njima kako vam ne bi iscurila boja na okvire prozora, primjerice.
Oprezno s čišćenjem prozora starim novinama: boja može iscuriti s njih i zaprljati svijetle prozorske okvire.

Oprezno s čišćenjem prozora starim novinama: boja može iscuriti s njih i zaprljati svijetle prozorske okvire.