Do 25% popusta na namještaj za dnevne sobe | Uštedite već danas →
Imamo novu aplikaciju | Otkrijte sve pogodnosti →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Dekoracije od betona: Napravite vazu, teglicu ili svijećnjak

Volite li lopatice za beton, namještaj i ukrase? Pogledajte kako napraviti svoj vlastiti dekor. Imamo puno savjeta za vas. Možda sav materijal imate kod kuće pa već danas možete lako krenuti.
Podmetače za čaše, posude za cvijeće, zdjele i vaze možete napraviti od raznih betonskih mješavina.

Podmetače za čaše, posude za cvijeće, zdjele i vaze možete napraviti od raznih betonskih mješavina.

Nabavite svoje materijale za betoniranje

Prvo ćemo napisati nešto o materijalima, odnosno o samom betonu, ali i o formama. Možete ih kupiti, napraviti ili iskoristiti neki otpad.

Beton

Mi ćemo miješati beton iz vreće koja je ostala od radova na kući. To je obična betonska mješavina. Već sadrži cement i pijesak u pravom omjeru, pa samo dodajte vodu. Za betonsku smjesu možete koristiti i cement + pijesak u omjeru 1:3.

Oblici

 • Za beton vam treba oplata, s njim se ne može raditi kao s keramičkom glinom, ima sasvim druga svojstva. Beton se izlije, savršeno se prilagođava obliku kalupa – što je glatkija površina, glatkiji je rezultirajući beton. Kalup je najbolje napraviti od plastike, spremiti različita pakiranja od jogurta, sireva pa možda i četvrtastu kutiju od božićnih lampica poput naše (opis vaze ispod).
 • Također možete kupiti obrazac u trgovini, pokušajte pitati u odjelu umjetnina. Alternativno, pripazite na razna sniženja plastičnih zdjela i posuda, tamo također možete pronaći zgodan komad koji će poslužiti kao kalup.
 • Druga mogućnost je izrada od nekog plastičnog materijala - stari tanjuri, potrepštine za maketare. Jednostavno ga nacrtate, izrežete i zalijepite ljepljivom trakom. Zatim možete koristiti takav obrazac više puta.

Koji oblik izbjegavati?

 • Na primjer, staklo i metal imaju tendenciju lijepljenja za beton, pa ih ne biste uklanjali s ovih materijala.
 • Ne preporučam niti karton/upijajući materijal - on će upiti vodu, koja će nedostajati tijekom skrućivanja. Rezultat će biti mrvljiv/loš komad betona. Stvrdnjavanje betona je kemijska reakcija u kojoj je voda neophodna.
Koristite plastične kante i druge posude za velike betonske žardinjere.

Koristite plastične kante i druge posude za velike betonske žardinjere.

Ostali alati za betoniranje

 • Spremnik za miješanje betona - To može biti velika kanta, ukratko, nešto u čemu možete udobno miješati smjesu. Plastična kanta je također odlična jer jednostavno sljedeći dan izbacim osušeni talog. Nikada ne perite u sudoperu niti bacajte u smeće!
 • Ulje za brisanje plijesni i zaštitne rukavice.
 • Staro vrijeme za miješanje ili netko koristi stari mikser ili bušilicu - ali ovdje budite oprezni, ako miješate manju količinu, možete to učiniti ručno.
 • Isoglue, eventualno pištolj za topljenje za podešavanje oblika i rezač/nož.
 • Štap za miješanje, posuda za grabljenje betona, ravno ravnalo za poravnanje.

Miješanje betonske smjese

 1. Ulijte omjer 4 beton : 1 voda u kantu. Procijenite količinu na temelju veličine kalupa koje imate. Preporučam da stavite nešto dodatno da vam ne promakne. Ako želite koristiti vlastitu mješavinu pijeska i cementa, omjer je 3 : pijeska, 1 : cementa i 1 : vode.
 2. Dobro promiješajte da smjesa postane kompaktna. Svaki suhi komad treba natopiti vodom. Manju količinu betona možete obraditi ručno. Zatim možete uliti beton u formu.
1

1

2

2

Podmetači za čaše i posudice za nakit

 1. Ovo su kalupi za male podmetače od umjetničkog pribora. Izrađene su od silikona, mogu se višekratno koristiti i lako se uklanjaju sa stvrdnutog betona. Ulijte beton u njih.
 2. Postoji tanki uzdignuti rub na pladnjevima i beton se ne bi morao razlijevati posvuda sam od sebe. Zato smo ga pokušali tu strpati ručno.
 3. Izgladite rezultat, na primjer, ravnim ravnalom.
 4. Ako ne želite mjehuriće zraka, istresite ih.
Savjet: Ako, s druge strane, želite mjehuriće, ne morate ih izbijati.

Izrada betonske vaze

 1. Upotrijebili smo kutiju sa svjetlima i čašu od jogurta kao formu za kvadratnu vazu. Namjerno smo koristili staklo, ono će biti unutra i ostat će tu. Zahvaljujući tome, vaza će odmah biti spremna za upotrebu kako bismo u nju mogli natočiti vodu.
 2. Stavili smo vazu u sredinu plastične kutije, naopako (rezultirajuća vaza je također naopako. Ovo je namjerno kako bi i vrh vaze bio lijepo gladak.
 3. Namažite kalup uljem. Samo lagano, da nemate tragove ulja na betonu.
 4. Ulijte beton u pripremljenu formu. Lijepo postupno, prvo oko čaše, zatim na vrhu, idealno barem 1 cm iznad nje. Kad ste napunili kalup, lagano ga izbockajte drvenim štapićem. Ovo će ukloniti mjehuriće i osigurati da beton bude posvuda - neki kalupi koji imaju različita uska udubljenja možda neće uvući beton. Pustite da se stvrdne najmanje 2 dana, zatim izvucite i koristite kao četvrtastu vazu ili žardinjeru.
1

1

2

2

3

3

4

4

Završna obrada betona

 • Svoje proizvode možete izvaditi iz kalupa najranije nakon 24 sata (bolje 48 sati). Nemojte to učiniti ranije, betonu treba vremena, mogao bi se raspasti ili slomiti.
 • Neke ćete dijelove lakše ukloniti, a druge ćete morati upotrijebiti nož i izrezati kalup.
 • Izbrusite površinu/dno brusnim papirom. Nastavite od grubljeg prema finijem na dnu, ne morate narušavati samu glatku površinu.
 • Zalijepite filcane ili gumene kotačiće ili trake na posude za cvijeće, vaze, zdjele kako ne biste oštetili svoj namještaj.
Savjet: Beton također možete ukrasiti bojom (na primjer, akril). Dovoljni su samo dijelovi. Ako obojite cijeli komad, izgubit ćete betonski izgled.
Možete koristiti betonske podmetače za nakit i sitnice.

Možete koristiti betonske podmetače za nakit i sitnice.

Betonske proizvode možete ukrasiti detaljima akrilne boje.

Betonske proizvode možete ukrasiti detaljima akrilne boje.

Više savjeta i trikova, što i kako s betonom

 • Apsolutno nikada, baš nikada, ne bacajte ostatke u odvod ili wc. Mogli biste ga začepiti, jer se beton stvrdnjava i u vlažnom okruženju/pod vodom (još bolje). Ostavite ostatke u posudi, sljedeći dan ih nježno zdrobite i možete ih koristiti kao punilo za veći betonski projekt.
 • Ako ste zainteresirani za betoniranje, držite oči otvorene. Jer ne samo da ćete oko sebe vidjeti ideje što stvoriti, već ćete pronaći i puno oblika među onim što bacate.
 • Prvo isprobajte osnovni rad s betonom, kako radi, kako se suši, kako radi. Kasnije možete eksperimentirati i, na primjer, uliti malu vazu ili neki drugi komad stakla u beton.
Napravite vazu od običnih plastičnih posuda za mineralnu vodu.

Napravite vazu od običnih plastičnih posuda za mineralnu vodu.