Proljetni popust -15% uz kod TRAVANJ15 |Samo do ponoći →
Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept za slastice s glazurom od malina i limuna

Za vas imamo ukusan i jednostavan recept kolača kojeg možete ispeći u raznim oblicima. Ispecite ih u obliku srca, napunite kremom od malina i prelijte glazurom od limuna. Možete ih napraviti kao iznenađenje za majku za Majčin dan.

Za tijesto će vam trebati

Sastojci za tijesto:

  • 125 ml vode,
  • 125 ml punomasnog mlijeka,
  • 100 g maslaca,
  • 1 žlica šećera,
  • 150 g glatkog brašna,
  • 4 jaja,
  • prstohvat soli.

    Nadjev:
  • 250 ml mlijeka,
  • 1/2 pudinga od vanilije*,
  • 60 g šećera u prahu, < br>
  • 1/2 mahune vanilije (samo srž),
  • 3 žumanjka.
    *Umjesto pudinga možete koristiti kukuruzni škrob ili glatko brašno.

    Za kraj:
  • 250 g mascarponea,
  • 50 - 100 g omekšalog maslaca,
  • mljeveni vanilin šećer,
  • može dodati malo pirea od malina po ukusu.

    Preljev od malina:
  • 100 g smrznutih ili svježih malina,
  • 1 žlica limunovog soka,
  • sitno mljeveni šećer.

    Za ukras:
  • svježe maline,
  • suhe maline,
  • jestivo cvijeće,
  • nasjeckane neslane pistacije.
  • Kako pripremiti tijesto za kalupe

    1. Stavite mlijeko, vodu, maslac, šećer i prstohvat soli u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac potpuno ne otopi. Kada je mlijeko vruće i maslac otopljen i počnu izlaziti mjehurići - dodajte brašno i pojačajte vatru. Brašno žustro promiješati i kuhačom prevaljati tijesto nekoliko puta. Što je bolje i temeljitije izvaljano, to će biti bolje pečeno i bolje će se napuhnuti.
    2. Pustite da se tijesto prvo ohladi pa umiješajte jaja - moraju se umiješati postepeno, jedno po jedno. Kad umutite treće jaje i kada je gustoća prilično gusta, dodajte još jedno jaje ili samo pola umućenog jaja. Konzistencija mora biti taman da zadrži oblik i ne smije biti tekuća, ali ne previše gusta. Mora se lako mazati po plehu.
    3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Gornje i donje grijanje. Nemojte peći tijesto na vrućem zraku.
    4. Na papiru za pečenje nacrtajte srca, npr. pomoću kalupa/rezača u obliku srca. Zatim okrenite lim i pomoću slastičarske vrećice nanesite tijesto na prethodno iscrtana srca.
    5. Srca na limu za pečenje možete lagano poprskati hladnom vodom ili naprotiv posuti malo šećera u prahu - i jedno i drugo spriječit će pucanje.
    6. Tijesto pecite u donjem dijelu pećnice 25 - 35 min dok ne porumeni. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, barem prvih 20 minuta. Promjenom temperature tijesto bi se odmah skupilo i ništa ga neće spasiti.
    7. Nakon pečenja dobro je na dnu svakog tijesta napraviti rupicu, npr. čačkalicom, kako bi para izlazila. Nakon što se srca potpuno ohlade, zarežite oko njih.

    Kako napraviti kremu od vanilije i glazuru za kolače

    Krema
    1. Podlogu za kremu - potrebno je pripremiti dan prije punjenja
    2. U lonac stavite sve sastojke tj. mlijeko, kremu ili škrob, vaniliju, šećer i žumanjke. Dobro izmiješajte pjenjačom i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne poput kreme. Odmah nakon kuhanja pokrijte prozirnom folijom, stavljajući prozirnu foliju direktno na vrh kreme. Ohlađeno čuvati u hladnjaku.
    3. Sutradan umutiti pripremljenu kremu od pudinga s mascarponeom. Posebno umutiti maslac u pjenastu smjesu. Zatim dodajte žličicu po žličicu maslaca i umiješajte u kremu od pudinga s mascarponeom. Dodajte vanilin šećer po ukusu.
    4. Gotovu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s odrezanim ili ravnim vrhom. Pokrijte vrh srca i stavite u frižider da se stegne.

    Preljev
    1. Maline prokuhajte s limunovim sokom i procijedite kroz gusto cjedilo. Dobiveni pire od malina (ohlađen) pomiješajte sa sitno mljevenim šećerom. Omjer šećera i pirea prilagodite gustoći preljeva. Ako želite hrskavu koricu neka preljev bude vrlo rijedak.
    2. Ako želite bijelu limunovu glazuru, pomiješajte šećer sa samo malo limunovog soka.
    3. Napunjene vjenčiće premažite glazurom i prije nego što se osuši ukrasite vjenčiće cvijećem, voćem ili orasima.

    6 savjeta da vam tijesto uvijek ispadne odlično

    1. Kuhajte tijesto dosta dugo, što ga temeljitije kuhate u loncu, bolje će se ispeći.
    2. Jaja dodajte postupno, uvijek nakon što ste umiješali u prethodno.
    3. Postoje dva trika za sprječavanje pucanja tijesta tijekom pečenja - pošpricajte tijesto na limu za pečenje vodom prije nego ga stavite u pećnicu ili ga pospite šećerom u prahu.
    4. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, nagli pad temperature bi doveo do skupljanja tijesta, što se ne može ispraviti.
    5. Ne pecite tijesto na vrućem zraku, već samo na donjem i gornjem grijanju.
    6. Pripremljeno sirovo tijesto možete čuvati i u hladnjaku, postojano je 1 - 2 dana.

    Još savjeta za pečenje kolačića koji bi vam mogli dobro doći

  • Za nadjev smo pripremili osnovnu kremu od pudinga, koja se koristi i u mlincima za žumanjke. Ako želite svjetliju kremu, naknadno je umutite s mascarponeom.
  • Kada se umuti s maslacem krema će biti stabilnija, duže će trajati i komadi tijesta se neće toliko smočiti.
  • Kod pripreme kreme važno je da sastojci budu na istoj temperaturi kako se krema ne bi zgrušala.
  • Bazu od pudinga za kremu pripremite dan/večer prije. Uvijek ga stavite u hladnjak na najmanje 4 sata kako bi se dovoljno stvrdnuo.
  • Ako vam se vrhnje zgruša, to možete lako popraviti kratkim zagrijavanjem. Ili na vodenoj kupelji ili 15 - 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici. Zatim ponovno promiješajte.

    Težina: srednje teško
    Vrijeme: oko 2 h + vrijeme hlađenja
    Broj porcija: 20 - 25 komada