Ajvar je odličan prilog uz meso i hrenovke
1
2
3
4
5
6
1. Prvo pripremite povrće. Dobro ga operite i očistite. Papriku prepolovite ili na veće komade i izvadite joj sjemenke, tikvice narežite na pola ili na kolutiće. Patlidžane ostavite cijele ili ih prerežite na pola.
2. Stavite tikvice i patlidžane u posudu za pečenje. Na vrh stavite papriku.
3. Povrće lagano poprskajte uljem i pecite na 200 °C oko 40 do 60 minuta, dok se na paprikama ne pojave crni mjehurići. Možete peći i u pećnici na vrući zrak na 200 °C 15 do 20 minuta. Nakon pečenja papriku pokriti folijom ili suhom krpom na 10-ak minuta kako bi se lakše ogulila.
4. Ogulite papriku. Kožicu je najlakše skinuti dok je paprika još topla. Tikvice prerežite (kožu možete ostaviti), a patlidžane ogulite i bacite koru.
5. Pripremljeno povrće sa sokom i režnjevima češnjaka istresite u blender, dodajte ocat, dimljenu papriku i sve zajedno izmiksajte te na kraju začinite solju i paprom. Za ljutu verziju možete dodati feferone.
6. Gotov ajvar ohladite pa njime napunite čaše i do vrha prelijte uljem jer će tako duže trajati. Otvoreni ajvar čuvajte u hladnjaku, a neotvoreni možete čuvati i u smočnici (zaštitite ga od izravnog sunčevog svjetla i topline).