Popusti od -10% na krevete i madrace | Uštedite već danas →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept za ajvar i 5 savjeta kako ga napraviti

Možda ste se susreli s ovom povrtnom poslasticom na svojim putovanjima po Balkanu. Ajvar nije samo ukusan i zdrav, već je i njegova priprema brza i jednostavna. Ove godine pripremite ga od vlastitog povrća iz vrta!
Ajvar je odličan prilog uz meso i hrenovke

Ajvar je odličan prilog uz meso i hrenovke

Što je uopće ajvar? To je blago balkanske kuhinje bogatog i punog okusa, koje se pravi od crvene paprike, tikvica i patlidžana. Možete ga koristiti kao namaz za sendviče ili kao umak za razna mesa i krekere. Naravno, možete ga koristiti i u kulinarstvu jer je odličan za začinjanje npr. kremaste juhe od rajčice i umak za tjesteninu, a vrlo je ukusan i u umaku za odreske. Njegova upotreba je zaista široka, samo trebate upotrijebiti svoju maštu.

Što vam je potrebno za pripremu ajvara?

  • 5-6 većih crvenih paprika,
  • 1 manji do srednje veliki patlidžan,
  • 1 mala do srednja tikvica,
  • 3 češnja češnjaka (više po ukusu),
  • 1 - 2 žlice vinskog octa - za jači okus vinski ocat možete zamijeniti balzamičnim octom,
  • 1 žličica dimljene (ili slatke) paprike,
  • ulje,
  • sol, papar,
  • mljeveni čili po ukusu.

    Vrijeme pripreme: 1,5 sat
    Broj porcija: 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Kako pripremiti domaći ajvar? Proces i provjereni savjeti

    1. Prvo pripremite povrće. Dobro ga operite i očistite. Papriku prepolovite ili na veće komade i izvadite joj sjemenke, tikvice narežite na pola ili na kolutiće. Patlidžane ostavite cijele ili ih prerežite na pola.
    2. Stavite tikvice i patlidžane u posudu za pečenje. Na vrh stavite papriku.
    3. Povrće lagano poprskajte uljem i pecite na 200 °C oko 40 do 60 minuta, dok se na paprikama ne pojave crni mjehurići. Možete peći i u pećnici na vrući zrak na 200 °C 15 do 20 minuta. Nakon pečenja papriku pokriti folijom ili suhom krpom na 10-ak minuta kako bi se lakše ogulila.
    4. Ogulite papriku. Kožicu je najlakše skinuti dok je paprika još topla. Tikvice prerežite (kožu možete ostaviti), a patlidžane ogulite i bacite koru.
    5. Pripremljeno povrće sa sokom i režnjevima češnjaka istresite u blender, dodajte ocat, dimljenu papriku i sve zajedno izmiksajte te na kraju začinite solju i paprom. Za ljutu verziju možete dodati feferone.
    6. Gotov ajvar ohladite pa njime napunite čaše i do vrha prelijte uljem jer će tako duže trajati. Otvoreni ajvar čuvajte u hladnjaku, a neotvoreni možete čuvati i u smočnici (zaštitite ga od izravnog sunčevog svjetla i topline).

    Savjet: Prije spremanja ajvara u staklenke provjerite jesu li staklenke čiste, sterilizirane i suhe. Možete ih sterilizirati u pećnici, primjerice, tako da staklenke stavite na pladanj s vodom i "pečete" ih nekoliko minuta.

    Savjeti za korištenje ajvara u kulinarstvu ili kao prilog

  • Ajvar dodajte kao prilog mesnim jelima. Savršeno će pristajati uz odreske, ražnjiće i polpete s krumpirom.
  • Volite li tjesteninu? Ne bojte se pripremati ih s ajvarom jer on daje prekrasnu boju.
  • Kod kuće radije koristimo ajvar kao umak. Kombiniramo ljutu i blagu verziju, a ponekad dodamo i kiselo vrhnje. Tako da imamo tri umaka od povrća ili krekera na stolu u tren oka.
  • U Makedoniji se ajvar služi za doručak. Možete ga jednostavno namazati na kruh ili kombinirati s raznim omletima od jaja s pečenim sirom i slaninom.
  • Ajvar ćete cijeniti i na roštilju. Savršeno nadopunjuje tofu i razne vrste sireva. Obavezno probajte sa sirom na žaru.