Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Zimski kokteli za blagdansko razdoblje

Kad te prekrasne čaše sa zlatnim okvirom izađu iz ormarića, vrijeme je za najsvečanije trenutke u godini.

Food blogerica Mateja Delakorda za veseli prosinac pripremila je zanimljiv i mirisan koktel s brusnicama, đumbirom, viskijem i tajnim sastojkom koji stvara primamljivo pjenušanje te čini piće još boljim.

Trebat će vam:

Sirup od đumbira (za 4 čaše)

  • pola šalice šećera
  • pola šalice vode
  • žličica đumbira u prahu

Koktel (za jednu čašu)

  • 60 ml viskija (ili bezalkoholne rakije)
  • 30 ml sirupa od đumbira
  • 30 do 60 ml 100% soka od brusnice
  • 15 ml kuhane vode od slanutka (aquafaba)
  • led

Krenimo s miješanjem:

  1. Prvo pripremite sirup. Stavite sve sastojke u zdjelu i promiješajte. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Ohladite.
  2. Uzmite shaker i ulijte sve sastojke za koktel u njega. Zatvorite shaker i dobro protresite (3 sekunde).
  3. Otvorite shaker i napunite ga do pola ledom. Sada je potrebno dobro "protresti", trebalo bi trajati toliko dugo da osjetite hladnoću u dlanovima. Oko 10 sekundi.
  4. Otvorite shaker i ulijte koktel u čašu kroz cjedilo. Poslužite sa staklenom slamkom.

Savjet: Izmjerite količine pomoću mjerne šalice za koktele s manjom jedinicom na jednoj i većom jedinicom na drugoj strani.

Tajni sastojak

Vjerojatno ste se iznenadili kada ste pročitali da sastojci uključuju vodu od slanutka. Zamjena je za bjelanjak, čest sastojak koktela, koji stvara pjenu. Vizualno je efektna, ali je i nositelj okusa, što piće čini još izražajnijim. Ne brinite, slanutak kao takav nećete osjetiti, ali ovdje je korištena aquafaba kako bi recept bio prikladan za vegane, ali i za one koji nikada ne bi pili sirove bjelanjke.