15% popusta uz kod PROLJECE15 | Uštedite već danas →
-20 % na tepihe Flair Rugs uz kod FLAIR20 | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Recept: Semla s marmeladom od brusnica i marcipanom

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Recept koji je u Skandinaviji barem jednako popularan kao i krafne ovdje - to je vrsta peciva punjena nadjevom od badema i šlagom, koji se zove semla. Karakterizira ih bogato i gusto dizano tijesto, koje je začinjeno kardamomom.

Za zaista božanstvenu slasticu koju bi se samo jelo i jelo, slovenska blogerica i kuharica Mateja Delakorda, autorica nove kuharice Nedjeljne slastice, koja svoje recepte objavljuje i na food blogu Odprta kuhinja, osmislila je novu verziju ove preslatke slastice. I evo savjeta – ako nemate kardamom, upotrijebite šećer s burbon vanilijom. Okus je, naravno, drugačiji, ali u našoj sredini dostupniji.

Trebat će vam:

Za 16 komada od 40 grama pripremite:
  • 125 ml mlijeka
  • 25 g svježeg kvasca
  • 300 g brašna
  • 70 g šećera
  • 1 tučeno jaje
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • Žličica mljevenog kardamoma ili šećer s burbon vanilijom
  • 80 g omekšalog maslaca

Za punjenje:

  • 300 g marmelade od brusnica
  • 30 g marcipana
  • 250 g mascarpone sira
  • 150 g slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu

Dodatno:

  • umućeno jaje + žlica mlijeka
  • šećer u prahu za posip

Postupak:

  1. U posudu samostojećeg miksera ulijte mlijeko, umutite kvasac, dodajte žlicu šećera i 2 žlice brašna (od ukupne količine). Promiješajte i pričekajte 10 minuta da kvasac proradi.
  2. U kvasac dodajte preostale sastojke osim maslaca i mijesite na laganoj brzini. Nakon 5 minuta počnite dodavati malo po malo omekšali maslac. Mijesiti još 10 minuta. Glatko i mekano tijesto oblikujte u kuglu i pokrijte zdjelu na 10 minuta.
  3. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
  4. Izvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i podijeliti na 16 dijelova. Ako ih vagate, svaki bi trebao imati oko 40 g. Svaki dio oblikujte u čvrstu kuglu. Stavite ih na lim za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još 60-90 minuta, ovisno koliko je prostorija topla. Tijesto sadrži puno maslaca pa je proces dizanja sporiji.
  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Premažite kuglice razmućenim jajetom i mlijekom i ubacite ih peći 15-20 minuta dok ne porumene. Pečene kiflice prebacite na rešetku i ostavite da se ohlade.
  3. U zdjelu stavite marmeladu, preko nje naribajte marcipan i umiješajte.
  4. Napravite kremu: umutiti slatko vrhnje i pred kraj mućenja dodati mascarpone. Umutiti u čvrsti snijeg i dodati šećer. Prebacite u vrećicu za cijev s nastavkom za cijev po vašem izboru.
  5. Odrežite vrh svake kuglice, malo je izdubite i napunite žličicom pekmeza< /b>. Sve to prelijte žlicom nadjeva. Prekrijte odrezanom polovicom kuglice i pospite šećerom u prahu.