Prije nego počnete, izvadite maslac iz hladnjaka najmanje 20 minuta prije kako bi omekšao.
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, tj. prosijano brašno, šećer, sodu bikarbonu , začine za medenjake, kakao.
Zatim dodajte jaja, omekšali maslac i med.
Sjedinite i napravite kompaktno tijesto. Provjerite jesu li sastojci temeljito sjedinili. Ako ne koristite kuhinjski robot, upotrijebite pjenjaču i miješajte tijesto najmanje 5 minuta da postane jednolično.
Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite preko noći u hladnjaku. Ako vam se žuri, ostavite tijesto u hladnjaku najmanje 4 sata.
Zagrijte pećnicu na 170°C.
Ohlađeno tijesto podijelite na pojedinačne dijelove. Razvaljajte ih valjkom za tijesto u lim visine oko 0,5 cm. Koristite svoje omiljene rezače/kalupiće za kekse da izrežete pojedinačne oblike i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite 8 do 10 minuta na 170°C.
Vruće komade odmah nakon vađenja iz pećnice premažite razmućenim žumanjkom, lijepo će zasjajiti. Neka se zatim kolačići ohlade na metalnoj rešetki. Kad se ohlade, počnite ih ukrašavati.
Pripremite glazuru.
Prvo, temeljito prosijte šećer kako se ne bi stvorile grudice u glazuri koje bi začepile vrećicu ili tubu za ukrašavanje.
Kuhinjskom lopaticom umutite šećer, limunov sok i bjelanjak u zdjelu kako biste postigli glatku konzistenciju. Sastojke uvijek miješajte ručno, mikser bi utjerao zrak i glazura bi se raspala.
Osim toga, glazura od bjelanjaka ne smije doći u dodir s metalnim predmetom kako bi zadržala svoju boju i konzistenciju. Ne smije se rastopiti na ploči i trebala bi se pojaviti kada se lopatica ukloni.
Vrećicu napunite glazurom i ukrasite po želji.
Zdjelicu s neiskorištenom glazurom uvijek prekrijte vlažnom krpom, glazura se neće stvrdnuti.
Glazura ima tendenciju zgušnjavanja, stoga je dozirajte u malim količinama. Također možete napuniti nekoliko vrećica. U međuvremenu, neiskorištene vrećice spremite u hladnjak.
Glazuru uvijek koristite isti dan.
Foto: In kitchen with Zuz