30 Kn za vasRegistracijaPrijava30 Kn za vasKošarica

Božićni gingerbreadsi: Recept i savjeti kako ih ukrasiti

Mirisni i lijepo ukrašeni medenjaci ili popularni gingerbreadsi vrhunac su svakog božićnog stola. Kako vam ovih slastica ne bi nedostajalo na stolu, pripremili smo vam recept i niz savjeta kako ih ukrasiti uz minimalan trud, a odličan učinak.

Pa idemo isprobati! Ispecite ukusne gingerbreds keksiće po receptu blogerice In kitchen with Zuz.

Sastojci za tijesto

  • 520 g prosijanog glatkog brašna
  • 225 g prosijanog šećera u prahu
  • 105 g maslaca
  • 3 cijela jaja
  • 2/3 žličice sode bikarbone
  • 1,5 žlica začina za medenjake
  • 6 žlica meda
  • 3 žlice kakaa

Sastojci za glazuru

  • 200 g ekstra finog šećera u prahu (prosijanog najmanje dva puta)
  • 1 bjelanjak
  • 1 žlica limunovog soka
  • prehrambene boje po želji

Priprema tijesta

Prije nego počnete, izvadite maslac iz hladnjaka najmanje 20 minuta prije kako bi omekšao.

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, tj. prosijano brašno, šećer, sodu bikarbonu , začine za medenjake, kakao.

Zatim dodajte jaja, omekšali maslac i med.

Sjedinite i napravite kompaktno tijesto. Provjerite jesu li sastojci temeljito sjedinili. Ako ne koristite kuhinjski robot, upotrijebite pjenjaču i miješajte tijesto najmanje 5 minuta da postane jednolično.

Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite preko noći u hladnjaku. Ako vam se žuri, ostavite tijesto u hladnjaku najmanje 4 sata.

Pečenje

Zagrijte pećnicu na 170°C.

Ohlađeno tijesto podijelite na pojedinačne dijelove. Razvaljajte ih valjkom za tijesto u lim visine oko 0,5 cm. Koristite svoje omiljene rezače/kalupiće za kekse da izrežete pojedinačne oblike i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Pecite 8 do 10 minuta na 170°C.

Vruće komade odmah nakon vađenja iz pećnice premažite razmućenim žumanjkom, lijepo će zasjajiti. Neka se zatim kolačići ohlade na metalnoj rešetki. Kad se ohlade, počnite ih ukrašavati.

Ukrašavanje

Pripremite glazuru.

Prvo, temeljito prosijte šećer kako se ne bi stvorile grudice u glazuri koje bi začepile vrećicu ili tubu za ukrašavanje.

Kuhinjskom lopaticom umutite šećer, limunov sok i bjelanjak u zdjelu kako biste postigli glatku konzistenciju. Sastojke uvijek miješajte ručno, mikser bi utjerao zrak i glazura bi se raspala.

Osim toga, glazura od bjelanjaka ne smije doći u dodir s metalnim predmetom kako bi zadržala svoju boju i konzistenciju. Ne smije se rastopiti na ploči i trebala bi se pojaviti kada se lopatica ukloni.

Vrećicu napunite glazurom i ukrasite po želji.

Bonami savjet

Zdjelicu s neiskorištenom glazurom uvijek prekrijte vlažnom krpom, glazura se neće stvrdnuti.

Glazura ima tendenciju zgušnjavanja, stoga je dozirajte u malim količinama. Također možete napuniti nekoliko vrećica. U međuvremenu, neiskorištene vrećice spremite u hladnjak.

Glazuru uvijek koristite isti dan.

Bonami savjeti kako ukrasiti gingerbread keksiće

  • Možete činiti glatke poteze tako da ne dodirujete površinu rukom i pokušajte položiti glazuru poput žice.
  • Druga klasična tehnika je premazivanje keksića. Kad malo razrijedite glazuru vodom, otprilike pola žličice odjednom. Smjesom napunite vrećicu i čačkalicom ili kistom razmažite po keksićima da dobijete glatki premaz.
  • Ako ne želite ukrasiti gingerbreadse glazurom, pokušajte nabaviti reljefni valjak za tijesto sa zanimljivim uzorkom koji će ostati na tijestu prije izrezivanja. Druga opcija su pečati za kolačiće.
  • Također možete isprobati postići ispucali izgled. Šljivovicu i jestivu bijelu boju u prahu pomiješate u gustu pastu. Smjesom premažite izrezane oblike i ostavite ih da se osuše prije pečenja. Trebali bi popucati prije nego što ih stavite u pećnicu. Zatim ih ispecite.

Bonami savjeti za mekane medenjake

  • Medenjake uvijek pecite samo dok ne porumene.
  • Stavite medenjake u papirnatu kutiju obloženu salvetama i čuvajte u hladnoj, blago do umjereno vlažnoj smočnici. Prekomjerna vlaga može uzrokovati pljesnivost kolačića.
  • Stavljanje prepolovljene jabuke u papirnatu kutiju s kolačićima će vam pomoći da ih omekšate. Jabuku stavite s korom da ne uništi kolačiće.
  • Umjesto jabuke možete isprobati i s komadima kruha.

Foto: In kitchen with Zuz

Više inspiracija