Sezona roštilja u vrtu ili terasi je već počela. Toplo vrijeme nas odmah potiče da uzmemo prijenosni roštilj i opustimo se na pikniku u prirodi te prepustimo se pravom osjetilnom iskustvu.
Food blogerica Diana Oana (@cantboilanegg) pripremila je 3 odlična recepta za vegeterijance i za ljubitelje mesa, koje vam preporučujemo da isprobate.
Savršen predstavnik jela s roštilja su svakako ćevapi koje sam odlučila poslužiti
u praktičnom obliku - na štapićima za ražnjiće.
Možete odabrati svoje omiljeno mljeveno mjeso iz trgovine ili ga možete pripremiti sami od nule, koristeći
sljedeće sastojke i prateći korake u nastavku.
• 300 g mljevene ovčetine ili svinjetine
• 300 g mljevene govedine
• 150 ml juhe od goveđe kosti
• 3-4 režnja češnjaka
• začini:
žličica soli
½ žličice crnog papra,
½ žličice ljute paprike,
½ žličice slatke paprike,
½ žličice mljevenog pimenta,
½ žličice sode bikarbone
• 50 ml mineralne gazirane vode
• štapići za ražnjiće
1. Za juhu od govedine koristite komade goveđeg mesa, s kostima, koje kuhate na laganoj vatri u
vodi s vrlo malo soli. Ili u
ekpres loncu
koji može odraditi sav posao u još kraćem vremenu.
2. Češnjak sitno nasjeckajte i pomiješajte s potpuno ohlađenom juhom od goveđih kostiju.
3. Pomiješajte obje vrste mljevenog mesa, dodajte začine i umijesite ručno ili kuhačom, dodajući juhu od goveđih kostiju malo po malo. Mljeveno meso snažno mijesite 12-15 minuta.
4. Pred kraj miješenja dodajte mineralnu vodu, smanjujući brzinu miješenja.
5. Dobivenu smjesu stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostaviti meso da se marinira 12 sati ili preko noći u hladnjaku.
6. Nakon mariniranja, ručno oblikujte male ćevape, tako da budu dugoljastog oblika promjera oko 3 cm i dužine 10-12 cm.
7. Umetnite štapić ražnjića u svaki ćevapčić, po dužini, od jednog do drugog kraja.
8. Pecite ih na dobro zagrijanom roštilju, izbjegavajući direktan plamen. Potrebno ih je peći 2-3 minute sa svake strane okrećući ih hvataljkama za roštilj. Ćevap mora imati tvrđu koru i sočnu, elastičnu unutrašnjost.
9. U svojoj najboljoj verziji, ćevapi se poslužuju vrući, s kruhom i senfom ili drugim umakom po želji.
10. Ćevape namažite senfom i poslužite direktno sa štapićima.
Ostajući u sferi tradicionalnih jela s roštilja, sljedeći recept koji predlažem je: ražnjići s piletinom, povrćem i kobasicom.
• 300 g dimljenih kobasica
• 300 g pilećih prsa
• povrće (paprika, luk, tikvice)
• za marinadu:
30 ml maslinovog ulja,
3 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna,
3 žlice soja sosa,
1 žlica smeđeg šećera,
3 režnja češnjaka,
1 žličica soli
1. Pomiješajte sve sastojke za marinadu u velikoj zdjeli.
2. Pileća prsa narežite na kuhinjskoj dasci na kockice od 3-4 cm i stavite u zdjelu s prethodno pripremljenim umakom.
3. Za sočna i ukusna pileća prsa ostavite komade piletine da se mariniraju 30 minuta u hladnjaku.
4. Kobasice, povrće i komade piletine narežite na ploške debljine 2 cm.
5. Štapićem za ražnjiće naizmjence stavljajte komadiće kobasice, komadiće povrća ili piletine dok ne dođete do kraja štapića.
6. Pecite ražnjiće na vrućem roštilju, okrećući svaku stranu
hvataljkama za roštilj dok meso ne porumeni.
Za vegetarijance smo odabrali tradicionalni recept s gljivama: šampinjone punjeni sirom i koprom, koji također može predstavljati ukusan i lijep komad na tanjuru.
• 12-15 šampinjona
• 200g svježeg ili feta sira
• 1 jaje
• nekoliko listića zelenog kopra
• svježe mljeveni papar
1. Šampinjione bez stapke treba oprati i očistiti.
2. Zamutite jaje i dodajte svježi ili feta sir, miješajući smjesu dok ne postane glatka.
3. Nasjeckajte zeleni kopar i umiješajte ga u smjesu od jaja i sira. Budući da je feta sir dovoljno slan, ne morate dodavati sol u sastav. Ako mislite da svježi sir nije dovoljno slan, stavite malo soli.
4. Svaki šampinjon napunite smjesom od jaja i sira do gornjeg ruba. Pospite svježe mljevenim paprom.
5. Gljive pecite na vrućem roštilju 12-15 minuta ili dok ne porumene.
6. Poslužite gljive odmah, uz čašu vina.