Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
Proljeće kod kuće i vani | Inspirirajte se →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Biskupski kruh: recept za božićni voćni kolač

Želite li svoje najmilije počastiti slasticom koja ne samo da izgleda izvrsno, već i ne oduzima previše vremena za pripremu, onda ispecite voćni kolač.

Štoviše, možete koristiti grožđice, datulje, orašaste plodove ili kandirano voće koje vam ostane od pečenja božićnih kolačića.

Inspirirajte se receptom blogerice In Kitchen with Zuz i našim savjetima za ukusan voćni kolač.

Sastojci za tijesto

  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • 150 g glatkog brašna + za posuti kalup za pečenje
  • 150 g šećera
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g kandiranog voća (ja sam koristila papaju)
  • 20 g brusnica
  • 50 g maslaca + za namastiti kalup za pečenje
  • brusnice i kandirano voće za dekoraciju, možete koristiti i narezane bademe
  • korica ½ limuna

Sastojci za glazuru

  • 150 g vrhnja za šlag (33%)
  • 150 g crne čokolade

Priprema tijesta i pečenje

Namažite kalup za kruh maslacem i pospite ga brašnom.

U zdjelu za miješanje stavite žumanjke, jaja, ribanu koricu limuna i šećer. Zagrijte posudu iznad lonca s vrućom vodom i miješajte dok smjesa ne dosegne 55°C.

Umutite u blenderu ili kuhinjskom robotu dok ne postane gusto i pjenasto. Polako miješajući dodajte brašno i prašak za pecivo. Kada smjesa postane jednolična i glatka dodajte kandirano voće, brusnice i na samom kraju otopljeni i ohlađeni maslac.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite. Pecite na 170 °C oko 40 minuta.

Prije vađenja iz pećnice provjerite kolač drvenim štapićem. Kada se izvadi iz tijesta, drveni štapić za ražnjiće trebao bi biti suh.

Ukrašavanje voćnog kolača

Kada je pečen, ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, zatim preokrenite na metalnu rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

U loncu zagrijte vrhnje na 60°C, dodajte u zdjelu nasjeckanom čokoladom i miješajte dok ne postane glatka glazura.

Postavite lim za pečenje i idealno metalnu rešetku ispod kruha da se podigne, a zatim počnite istresati. Ukrasite vrh kolača ostacima brusnica i kandiranog voća.

Bonami savjeti za pripremu voćnog kolača

  • Da se voćni kolač ne bi raspao u pećnici, pazite da jaje bude umućeno u gustu pjenu.
  • U čokoladu dok se topi dodajte malo masnoće. Možete ju umutiti s malo vrhnja ili čak komadom maslaca.
  • Ako je dno voćnog kolača nakon pečenja napuhano, možete odrezati dio nakon što se ohladi kako bi kruh ravno stajao na tanjuru.
  • Voćn kolač možete peći i u kalupu za muffine. Zatim muffine nakon pečenja ukrasite čokoladom ili marcipanom.
  • Možete ukrasiti ne samo kandiranim voćem, već i orašastim plodovima ili zamrznutim sušenim malinama.

Foto: In kitchen with Zuz