15% popusta uz kod PROLJECE15 | Uštedite već danas →
-20 % na tepihe Flair Rugs uz kod FLAIR20 | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Torta od jagoda za Valentinovo: recept i savjeti

Valentinovo nije samo odlična prilika za druženje s voljenima, već i za počastiti se posebnim desertom.

Zato vam donosimo inspiraciju i recept kako ispeći ukusnu tortu od naranče i jagode za Valentinovo po receptu food bloggerice Monike Kóňove, također ćete saznati kako ukrasiti tortu te koji sastojci djeluju kao afrodizijak.

Biskvit

  • 390 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature + za namastiti kalup
  • 250 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 12 g praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 2 bio - naranče
  • 1 mahuna vanilije
  • prstohvat soli

Krema br.1

  • 250 g mascarponea
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 bio - naranča
  • < /p>1 žličica liofilizirane jagode u prahu

Sloj jagoda

  • 150 g džema od jagoda
  • 2 žlice likera od naranče ili soka od naranče

Krema br.2

  • 350 g maslaca sobne temperature
  • 350 g šećera u prahu
  • 1 bio - naranča
  • 2 žličice liofilizirane jagode u prahu

Za ukrašavanje

  • svježe jagode, ribizli i jestivo cvijeće
  • šećer u prahu

Priprema biskvita

Sastojci za biskvit trebaju biti na sobnoj temperaturi prije pripreme.

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi prvo mutite maslac i postupno mu dodajte šećer. Nastavite mutiti dok se volumen maslaca i šećera skoro ne udvostruči.

2. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i ponovno ih umutite u tijesto.

3. Na kraju, dodajte koricu i sok od naranče, sjemenke mahune vanilije, suhe sastojke i mlijeko. Miješajte dok se ne formira glatko tijesto.

4. Ulijte tijesto u podmazani kalup u obliku srca (nije potrebno brašniti) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 50-55 minuta na programu s vrućim zrakom.

5. Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.

Biskvit torte za Valentinovo kada nemate kalup u obliku srca

Ako nemate kalup u obliku srca, ispecite okrugli i četvrtasti biskvit. Međutim, oba moraju biti istog promjera. Kada je pečen i ohlađen okrugli biskvit prepolovite. Zatim postavite polukružne komade uz bočnu stranu četvrtastog biskvita kako biste formirali oblik srca.

Priprema kreme

1. U posudi pomiješajte sve sastojke za kremu br.1 i dobro ih umutite. U drugoj zdjeli pomiješajte džem od jagoda s likerom.

2. Za kremu br. 2 prvo umutite maslac. U idealnom slučaju, koristite kuhinjski robot s nastavkom za miksanje i miksajte srednjom brzinom oko 10 minuta.

3. Zatim dodajte šećer, koricu naranče i smrznuti prah osušenih jagoda i ponovno miksajte na srednjoj do visokoj brzini još najmanje 10 minuta. Krema br.2 je gotova kada je značajno povećala volumen, posvijetlila i šećer se otopio tijekom mućenja. Ako i dalje osjetite kristale šećera kad ga okusite, mutite još malo.

Dorada i dekoracija torte za Valentinovo

1. Ako je potrebno, odrežite vrh biskvita kako bi površina bila ravna. Zatim prerežite tijelo torte na pola i koristite vrh kao podlogu. Gornji dio torte bit će onaj dio torte koji je tijekom pečenja dodirivao dno kalupa za tortu. Tako ćete dobiti savršeno ravnu površinu.

2. Prvo premažite prvi dio kore torte marmeladom i likerom i kremom br. 1. Pažljivo stavite drugu polovicu biskvita na vrh ovog sloja i lagano ga pritisnite prema dolje.

3. Na kraju premažite cijelu tortu, uključujući stranice, debljim slojem kreme br. 2.

4. Prije posluživanja ukrasite svježim voćem, jestivim cvijećem i lagano pospite šećerom u prahu.

Poslužite tortu za Valentinovo sljedeći dan i ostavite je da malo odstoji na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Bonami savjeti za ukrašavanje torte za Valentinovo

  • Ukrasite tortu za Valentinovo svježim bobičastim voćem. Možete pokriti cijelu gornju plohu ili ga ležerno složiti s jedne strane u obliku polumjeseca. Voće nadjenite listićima matičnjaka koji će vrhu torte dati bogat izgled.
  • Ako površinu torte želite ukrasiti narezanim jagodama premažite ih želatinom tako da izgledaju svježe što je duže moguće.
  • Ako ste za minimalizmom, tortu premažite samo fondanom ili glazurom s efektom mramora.
  • Također možete ležerno premazati tortu za Valentinovo čokoladnom glazurom tako da po vrhu pospete komadiće čokolade.
  • Vizualno dojmljiv dojam možete postići i ukrašavanjem omiljenim čokoladicama, bombonima ili šarenim posipom.
  • Ne brinite ni o tome da ćete izgledati "nedovršeno". Za efekt "gole torte", ostavite bočne stranice bez glazure. Samo nanesite glazuru na vrh i naslažite jestivo cvijeće na vrh, na primjer.

Bonami savjeti za namirnice s afrodizijakom

Podržavati svoj libido na Valentinovo uopće nije loša stvar. Možda hrana s navodnim afrodizijačkim svojstvima može pripomoći. Ne možemo jamčiti njihovu 100% učinkovitost, ali sigurno će počastiti vaše nepce.

  • Čokolada

    Kvalitetna čokolada koja sadrži najmanje 70% kakaa sadrži mnoge vitamine, minerale, a također i feniletilamin koji se naziva hormonom ljubavi i sreće. To potiče intimna iskustva i ima snažne antidepresivne učinke.

  • Jagode

    Zahvaljujući sadržaju cinka i mangana, pomažu povećati seksualnu želju, poboljšavaju lučenje reproduktivnih hormona i smanjuju stres. Kombinacija s mliječnim proizvodima - skutom ili kiselim vrhnjem - pomaže apsorpciju aktivnih tvari.

  • Nar

    Nar je također dobar izbor za ukrašavanje tortu za Valentinovo. To je zato što uravnotežuje razinu testosterona, čime potiče libido.

  • Vanilija

    Afrodizijački je i sam miris vanilije koji je povezan s ljudskim feromonima. Osim toga, potiče aktivnost mozga i fizička osjetila.

  • Med

    Med jača imunitet i pospješuje cirkulaciju krvi, što također pomaže potenciji.

  • Fotografije: Monika Konova

    Fotografije: Monika Konova