Kako pripremiti tijesto i glazuru za krafne?
1. Prvo pripremite smjesu od kiselog tijesta. Kvasac razmrvite u zdjelu, pomiješajte sa šećerom i ulijte mlako mlijeko, poklopite i pričekajte da se tijesto digne.
2. U međuvremenu pripremite sastojke za tijesto. U prosijano brašno dodajte prstohvat soli, šećer, žumanjke, otopljeni maslac, mlako mlijeko i koricu limuna.
3. U smjesu dodajte smjesu kiselog tijesta.
4. U kuhinjskom robotu ili ručno izradite savršeno glatko i elastično tijesto. Bit će potrebno najmanje 10 minuta. Gotovo tijesto treba biti sasvim glatko.
5. Tijesto pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se diže. Ili 2 sata na toplom mjestu ili 8 - 24 sata u hladnjaku. Ako se odlučite za hlađenje, izvadite tijesto iz hladnjaka ranije i ostavite da se diže 2 - 3 sata.
Rezanje krafni:
6. Razvaljajte tijesto u lim visine oko 0,5 cmi izrežite krugove. U sredini svakog kruga izrežite mali krug.
7. Pokrijte krafne i ostavite da se dižu još 2 sata.
Pečenje:
8. Krafne je najbolje peći u dubljoj tavi ili koristiti viši i širi lonac. Ulijte dovoljno ulja da krafne plivaju i zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pecite krafne kada je ulje potpuno vruće: isprobajte na komadiću tijesta. Pazite da ulje nije prevruće.
9. Krafne prvo gornjom stranom stavljajte u ulje. Pecite oko 2 minute i okrenite ih. Zatim pecite drugu stranu još 2 minute.
10. Gotove krafne stavite na papirnate ubruse da se ocijede od ulja.
Glazura od maline:
11. Stavite maline u lonac i podlijte s malo vode, oko 2 - 3 žlice će biti dovoljno. Dodajte limunov sok i pustite da maline kratko prokuhaju.
12. Nakon što su maline kuhane, izmiksajte ih u glatki pire i procijedite kroz sito da se riješite zrnaca.
13. Za završni preljev pomiješajte sitno mljeveni šećer s pireom od malina.
Glazura:
14. Gornji sloj krafni umočite u pripremljenu glazuru i odmah ukrasiti po želji prije nego se osuše. Na našim krafnama nalaze se pistacije, sušene maline, jestivo cvijeće, mali marshmallowsi i glazura od bjelanjaka.
15. Spremite krafne u posudu za pohranu hrane koja se može zatvoriti. Ostat će mekane 3 dana.
Od tijesta smo napravili 20 krafni, rezač je bio promjera 5 cm.
Još savjeta za pripremu krafni
Krafne se mogu i puniti. Ako odaberete nadjev od malina, postupite na isti način kao i s glazurom, ali pri kuhanju pirea koristite želatinu. Zatim probušite krafne na dva suprotna mjesta i punite krafne vrećicom s uskim vrhom za punjenje.
Glazuru možete napraviti koliko želite. Što više šećera dodate to će biti gušće.
Što koristiti za ukrašavanje? Na krafne pospite što god želite. To mogu biti različite vrste orašastih plodova, bilo koje sušeno voće - mljeveno ili mljeveno, sušeno jestivo cvijeće, klasični šećerni ukrasi, različiti komadići čokolade (npr. naribana bijela čokolada, čokoladna riža, nasjeckana čokolada s grožđicama), ili glazura od otopljene čokolade ili bjelanjaka.< br>