U prvom koraku pregledajte svu hranu u ostavi. Je li već istekao neki rok?
Presipajte rahlu hranu poput brašna ili riže iz otvorene posude u kutije, staklenke i posebne posude.
To će zaštititi njih (i vas) od posjetitelja iz kraljevstva kukaca. Osim toga, izgledat će ljepše.
• Krumpir, češnjak i luk čuvajte odvojeno u dovoljno prozračnim kutijama, na samom dnu, gdje je najveći mrak i hladnoća.
• Iznad toga, pohranite u drvene ili plastične kutije voće i povrće koje ne mora biti u hladnjaku. To su, primjerice, jabuke, kruške, banane ili patlidžan i bundeve.
• Postavite razne posude za ulja i ocat, staklenke za rižu i mahunarke ili brašno na sljedeći kat. Ovaj dio će najbolje biti pohranjen otprilike u visini očiju, tako da tamo možete smjestiti sve što vam je najčešće potrebno za kuhanje.
• Zatim stavite konzerve, žitarice i drugu trajnu hranu na najgornje police koje ne morate tako često izvlačiti.
Koristite kutije za stvaranje tematskih grupa hrane. U jednoj mogu biti stvari za pečenje, u drugoj stvari za pripremu doručka, u trećoj bezglutenske namirnice i slično. S otočnim organizatorom za kuhinje to će biti još jasnije.
Pohranite nove namirnice s najdužim rokom trajanja. Otkrijte podni organizator, zahvaljujući kojem ćete svu hranu skladištiti na isti način i neće se dogodi da ju zaboravte pa da se pokvari.
Nabavite dodatne držače i police koje će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor i pohranite čaše, šalice i druge predmete različitih visina.
Praktična je i viseća kuhinjska košarica u koju možete pohraniti pakete hrane poput tortilja ili rezanaca ili iskoristiti prostor za kuhinjske krpe.
Kapsule za kavu i slične proizvode nemojte držati u originalnim kutijama koje zauzimaju previše prostora i prebacite ih u posebne posude za takve stvari.
Staklenke bi idealno trebale biti hermetički zatvorene i lako se otvarati i zatvarati.
S prozirnim posudama imat ćete pregled kakvo je stanje hrane.
Zalijepite naljepnice na posude i označite ih tako da ih s vremenom znate raspoznavati.