Kupujte do četvrtka 12.12. u podne za dostavu do Božića →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Dva recepta za božićni kuglof koji će biti zvijezda blagdanskog stola

Zamislite miris svježe pečenih kolača kako ispunjava cijeli vaš dom. Imamo dva recepta za prekrasno podatne kolače i savjete kako ih pretvoriti u savršen ukras za svečani stol. Ispecimo i ukrasimo savršenu božićnu tortu.
Ispecite i ukrasite blagdansku tortu.

Ispecite i ukrasite blagdansku tortu.

Božićni kuglof bez glutena

Ovaj kolač možete peći u varijanti s bezglutenskim brašnom, kao i s klasičnim brašnom. U obje verzije dobijete zlatno hrskavu površinu i mekano tijesto iznutra. To je vrlo jednostavan i brzo pečen kolač, ne samo za Božić.
Za tijesto

  • 4 jaja
  • 2 šalice šećera
  • šalica bezglutenskog brašna
  • šalica kokosa (ili mljevenih oraha, itd.)
  • 1 krema (200 ml)
  • 1 prašak za pecivo (10 g)
Za ukras
  • čokoladna glazura
  • kriške naranče
  • šipak
  • limun ili menta
  • Postupak

    1. Prvo cijela jaja umutite sa šećerom.
    2. Zatim ulijte vrhnje i pažljivo umiješajte brašno, kokos i prašak za pecivo.
    3. Tijesto pecite u pećnici na 170 stupnjeva oko 35-40 minuta. No, to će ovisiti o vašoj pećnici, pa tome prilagodite pečenje.
    4. Okrenite tortu naopako i ukrasite čokoladom, kriškama naranče i listićima matičnjaka.
    Kalup dobro namažite maslacem ili svinjskom mašću.

    Kalup dobro namažite maslacem ili svinjskom mašću.

    Očišćeni oblik posuti brašnom.

    Očišćeni oblik posuti brašnom.

    Zatim polako ulijevajte tijesto.

    Zatim polako ulijevajte tijesto.

    Ako želite mramorni kolač, ulijte drugu boju tijesta.

    Ako želite mramorni kolač, ulijte drugu boju tijesta.

    Nakon pečenja kolač se može lijepo ispasti.

    Nakon pečenja kolač se može lijepo ispasti.

    Nakon što se torta ohladi, krenite s ukrašavanjem.

    Nakon što se torta ohladi, krenite s ukrašavanjem.

    Kolač od oraha sa čokoladnom glazurom

    Ovaj božićni kolač je svečaniji, ima puno oraha koji u njemu savršeno dolaze do izražaja. Dajte si truda oko pripreme i bit ćete nagrađeni ukusnom tortom.
    Za tijesto

    • 3 žumanjka
    • 3 bjelanjka
    • 120 g maslaca
    • 150 g šećera
    • 200 g polu oštrog brašna
    • 150 g mljevenih oraha
    • 130 ml mlijeka
    • 1/2 praška za pecivo (5 g)
    Glazura i dekoracija kolačića

    • 100 g 70% čokolade
    • 100 ml vrhnja
    • smokve, orasi i voće prema ukusu i sezoni
    Postupak

    1. Pjenasto umutite žumanjke, maslac i šećer.
    2. Dodajte brašno, orahe, mlijeko i prašak za pecivo.
    3. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte u tijesto.
    4. Ulijte tijesto u brisani kalup i pecite na oko 170 stupnjeva oko 35-40 minuta.
    5. Rasklopite kalup za tortu. U vruću kremu umiješajte čokoladu. Pustite da se otopi dok ne nastane čokoladni premaz.
    6. Kolač prelijte čokoladom i ukrasite voćem, orasima, čokoladom po vlastitom ukusu.

    Često postavljana pitanja

    Kako stvoriti efekt mramoriranja na torti?

    Za marmoriranje kolača, tijesto podijelite na dva dijela, jedan obojite kakaom. U kalup naizmjenično ulijevajte svijetlo i tamno tijesto i lagano vrtite tijesto kako biste ga izmiješali.

    Kako znate da je torta pečena?

    Lisnato tijesto je pečeno kada u njega ubacite ražanj i kada ga izvučete ostaje čisto, bez sirovog tijesta. Drugi znak je da se kolač lako odvaja od stijenki kalupa i ima zlatnu koricu.

    Kako napraviti jednostavnu čokoladnu glazuru za cupcake?

    Zagrijte 100 ml vrhnja za šlag u mikrovalnoj da bude vruće. Zatim u to odmah izlomite štanglicu tamne čokolade. Pričekajte oko 2 minute i miješajte da dobijete lijepu glatku smjesu. Ovaj preljev možete koristiti i za druge deserte, sladolede i voćne kupove.