15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Savjeti za organiziranje kućne biblioteke poput profesionalca

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Polica s knjigama ili biblioteka ne smije nedostajati ni u jednom domu. Ne samo da otkriva puno o vlasniku i njegovom načinu života, već i sama često postane svojevrsno umjetničko djelo. Osim toga, organizirana biblioteka izravno vas poziva da pregledavate ili listate knjige i da ih ne zanemarite.

Savjetovati ćemo vas kroz sljedećih par točaka kako da vaša biblioteka, polica za knjige ili vitrina izgleda kao da je dizajner interijera bio uključen u njezino uređenje.

Glavna zamisao

Odaberite svoje omiljene predmete za biblioteku - knjige, zatim ukrase svijeće, vaze i slike.

Međutim, treba izbjegavati zamke prašine. Da biste dobili ideju o tome kako će se pojedini elementi slagati u stilu i boji, najprije ih položite na pod.

Stvorite grupe predmeta koji su međusobno povezani

Odredite si taktiku - na primjer, prema boji korica knjiga. Možete stvoriti i jednobojne ili linije u duginim bojama. Također, razvrstavanje knjiga po temama olakšat će pronalaženje knjiga.

Odlučite kako ćete rasporediti pojedinačne odjeljke. Primjerice, knjige o kreativnosti najbolje će se istaknuti uz knjige o umjetnosti ili poeziji.

Okomito, vodoravno ili oboje?

Knjige možete posložiti i vaditi ​​na različite načine. Najčešće se slažu okomito i vade povlačenjem za korice, tj. unazad. Ako je potrebno, koristite držače za knjige koji također mogu postati vrlo impresivan ukras.

Druga opcija je slaganje knjiga vodoravno, jednu na drugu.

Knjige različitih veličina izgledaju dobro ako ih posložite po veličini, od manjih prema većim.

Knjiga s prekrasnim koricama zaslužuje više pažnje. Stoga ju slobodno izložite kao umjetničko djelo.

Bonami savjet:
Ako su korice knjiga previše šarene i uznemirujuće, okrenite korice prema zidu da se vide samo listovi.

Ukrasite pametno i ukusno

Popunite praznine priborom.

 • Kreativne praznine
 • Za zaustavljanje knjiga možete koristiti kipiće, zdjele, vaze ili svijeće. Daju knjigama stabilnost, ali i privlače pažnju.

 • Jak naglasak
 • Također istaknite zanimljiv detalj, kao što je slika, cvijet ili vaza. Kako bi mrtva priroda bila privlačnija, dodajte nekoliko malih ukrasa sa strane.

 • Razne teksture
 • Kompozicija će biti privlačnija ako dodate prirodne elemente kao što su kamen, drvo ili staklo. Metalni dodaci u crnoj, zlatnoj ili bakrenoj boji daju dašak luksuza.

 • Rasvjeta
 • Točkasta rasvjeta stvara dojmljivu atmosferu i njome ćete naglasiti dio biblioteke.

  Težite ravnoteži

  Koristite različite visine i različite oblike na jednoj polici. Ako imate visoke komade na jednoj strani biblioteke, rasporedite elemente vodoravno u ostatku police. Slobodno ostavite nekoliko nepopunjenih mjesta, cjelina će tako izgledati prozračnije.

  Bonami tip:

  Kako biste stvorili prozračni dojam, ostavite dovoljno prostora između knjiga - tako će biti prikladan i za stvaranje zanimljivih kompozicija.

  Postavljate li nekoliko komada ukrasa, stavite ih na elegantan pladanj. Ne samo da ćete ujediniti cjelinu, već ćete i bolje održavati urednost.

  Razmišljajte u trokutima

  Sve u triju uvijek će dobro funkcionirati jer može stvoriti dojam odlične perspektive. Izvrsno funkcionira ako stavite višu stavku između dvije niže. Također, možete staviti veliku svijeću s desne strane, najmanju u sredini, a iza nje jednostavno stavite malo višu svijeću. Trokutasti oblik složenih dekoracija unijet će i razigranost i sklad istovremeno.

  Bonami tip:

  Ako na policama trebate pohraniti predmete koje ne želite izlagati, sakrijte ih u niz od nekoliko kutija.

  Više inspiracija