Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
Proljeće kod kuće i vani | Inspirirajte se →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Ukusne rolice s makom i marmeladom

Ovaj fini jesenski desert budi uspomene na djetinjstvo. Ukusne rolice glazirane su mješavinom maslaca, džema i limunove korice te prelivene zaslađenim mlijekom. Ovaj recept pripremila je slovenska food blogerica Mateja Delakorda.

Sastojci za tijesto:

  • 300 ml mlijeka,
  • 50 g maslaca,
  • 50 g šećera,
  • 20 g kvasca,
  • 500 g bijelog brašna,
  • 50 g maka,
  • limunova korica,
  • 2 žumanjka
  • Punjenje:

  • 100 g maslaca,
  • 5 žlica džema od šljiva,
  • korica limuna,
  • Glazura:

  • 250 ml mlijeka,
  • 4 žlice ruma ili amaretto likera,
  • Priprema:

    1. Zagrijte mlijeko. Odvojite dvije žlice mlijeka za kvasac, a u preostalom mlijeku otopite maslac i vanilin šećer.

    2. Zatim pripremite tijesto: počevši od kvasca - u manju zdjelu stavite žlicu šećera i žlicu brašna, dodajte kvasac i lagano promiješajte s dvije žlice mlijeka. Pustite da smjesa kvasca udvostruči volumen.

    3. U zdjelu miksera dodajte brašno, mak i koricu limuna, zatim dodajte mlijeko i maslac, dva žumanjka i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Pokrijte tijesto da se digne, tako da se lijepa kuglica s crnim točkicama udvostruči.

    4. Za nadjev pjenasto umutite maslac, limunovu koricu i 5 žlica džema od šljiva.

    5. Razvaljajte tijesto u dugački pravokutnik debljine oko pola centimetra. Premažite otopljenim maslacem i zarolajte pravokutnik po dužini. Režite rolice, a debljinu prilagodite tepsiji.

    6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

    7. Pokrijte rolice i pirjajte oko pola sata pa pecite 30 do 35 minuta.

    8. Dvije minute prije nego što budu pečene, zakuhajte mlijeko, dodajte rum ili amaretto liker. Prelijte kiflice i vratite tepsiju u pećnicu, ali isključite pećnicu. Ostavite poslasticu da odstoji 10-ak minuta.

    9. Poslužite toplo. Može se poslužiti s umakom od reduciranog i zagrijanog pekmeza.

    Savjet: Ako volite slatko, dodajte šećer u mlijeko kako bi rolice bile još slađe.