Do -20% na sve za vrt | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Stvorite iskustvo fine dininga kod kuće: losos i krema od graška

Zamislite fine dining restoran. Koriste neobične sastojke, o kojima većina nas može samo nagađati. Primjenjuju kulinarske tehnike o kojima možemo samo čitati. No, zašto ne unijeti dio te magije u vlastitu kuhinju? Ne bojte se eksperimentirati, igrajte se s prezentacijom jela da bi vaš tanjur postao pravo umjetničko djelo koje će oduševiti sve goste.

A uz prave okuse, dojam će biti kao da ste sjeli u elitnom restoranu. Naravno, prezentacija je pola dojma, a tu Bonami stupa na scenu sa svojom neodoljivom ponudom tanjura.

Sastojci

  • 4 fileta lososa, s kožom (oko 180 grama svaki),
  • morska sol,
  • papar,
  • maslinovo ulje,
  • 4 žlice soja sosa,
  • 1 žlica javorovog sirupa,
  • 1 žlica sezamovog ulja.
  • Sastojci za kremu od graška
  • 500 grama smrznutog mladog graška,
  • 2 žlice maslaca,
  • 2 režnja češnjaka,
  • 100 mililitara vode,
  • 10-ak listića mente,
  • 2 žličice morske soli,
  • 2 žlice crème fraîche ili mascarponea.
  • Priprema

    1. Stavite maslac i češnjak u tavu i ostavite tako nekoliko minuta. Dodajte grašak, vodu, mentu i sol, poklopite i kuhajte dok grašak ne omekša.

    2. Stavite sve u blender i dodajte crème fraîche. Uključite blender uz povremeno struganje stranica vrča kako bi bili sigurno da će se sve izblendati u glatku kremu. Protisnite kremu kroz gusto cjedilo kako bi uklonili sve sitne komadiće koji su zaostali. Poklopiti da ostane toplo.

    3. Losos posolite i popaprite. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i stavite filete lososa, kožom prema dolje. Pecite 5 minuta, a zatim dodajte soju, javorov sirup i sezamovo ulje. Žlicom polijevajte gornju stranu lososa još 2-3 minute, dok se ne zapeče. Po želji, tavu možete staviti još 5 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, kako biste bili sigurni da je unutrašnjost pečena.

    Posluživanje

    Žlicom stavite kremu od graška na tanjure i na rub stavite losos. Kremu od graška ukrasite mikrozelenjem graška, svježom mentom, ukiseljenim lučicama, jestivim cvijećem, pokojim kaparom, čipsom od gljiva, pokojim cijelim kuhanim graškom. Po želji možete staviti par kapi pikantnog umaka, poput srirache. U slast! :)