Bonami Days -15 % na nesnižene proizvode | Kod: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Minimalistički dom u kojem ne nedostaje prostora za pohranu

Prozračan, elegantan i minimalistički - sve navedeno možemo vidjeti u domu Lucie Kocman, kraljice urednosti - čiji je posao učiniti dom ljepšim i organiziranijim.

Zavirite u njezin dom koji spaja funkcionalnost s visokim estetskim standardima i inspirirajte se njezinim savjetima za savršenu organizaciju i rješenjima za pohranu (ne samo) u obiteljskom domu.

Lokacija
Prag

Raspored stana
5+kk

Veličina kuće
180 m²

Kako biste opisali svoj dom?

Bezvremenski. Volimo čist, svijetao i prozračan interijer koji nudi mnogo prostora za pohranu. Potrebno nam je da svaki predmet ima svoje mjesto. Međutim, budući da smo kupili već izgrađenu kuću, neki dijelovi su ipak kompromis, zato smo pokušali to riješiti na način koji je i funkcionalan i estetski ugodan.

Težili smo ujednačenosti prostora, zbog čega su kroz cijelu kuću protkana tri elementa - hrastovo drvo, bijela boja i prirodni materijali.
Koliko godina živite ovdje i koliko vam je trebalo da opremite kuću?

Više od godinu dana. Obnova je trajala godinu dana i, kako to obično bude, nije prošla bez problema. Težili smo ujednačenosti prostora, zbog čega su kroz cijelu kuću protkana tri elementa - hrastovo drvo, bijela boja i prirodni materijali. Međutim, građevinski radovi bili su malo naporni i odužili se pa smo otprilike na pola puta do potpunog uređenja.

Lucinu kuću prožima minimalistički stil.

Obitelj voli mirnoću ravnih linija sa zaobljenijim detaljima.

Imate li neki trik za održavanje reda u dnevnoj sobi s dvoje djece?

Dnevni boravak je nekada bio dječja igraonica. Deset godina nismo imali ni stolić pa je prostor ispred sofe bio samo mjesto za igru (smijeh). Ali nakon što smo se preselili u dvokatnicu, djeca su nekako prirodno počela koristiti isključivo svoje sobe. Tako da sada samo igramo šah i društvene igre u dnevnom boravku.

Položaj dvije sjedeće garniture jedne nasuprot druge nam je bio bitan jer potiče komunikaciju.
Za razliku od uobičajenog položaja, niste skrenuli pažnju na ekran…

Položaj dvije sjedeće garniture jedne nasuprot druge nam je bio bitan jer potiče komunikaciju. To je suprotno od uobičajenog postavljanja sofe nasuprot televizora, a što više potiče pasivnost.

Prilikom opremanja naglasak je stavljen na materijale, boje i kvalitetu.

Neutralne boje i jednostavni oblici savršena su osnova za odvažne ukrase i dodatke.

Bonami savjeti kako organizirati pohranu i pospremanje u dnevnoj sobi

 • U svoj interijer unesite ravnotežu otvorenih i zatvorenih ormara.
 • Svjetliji namještaj ne samo da osvjetljava i vizualno povećava prostor, već je i manje vidljiva prašina, što znači da ne morate često trčati okolo s krpom za brisanje prašine. Staklene vitrine su također dobar odabir.
 • Održavajte prostor ujednačenim. Stoga se držite jednog drvenog dekora koji možete uskladiti s komplementarnim bojama na tekstilu ili ukrasima.
 • Razmišljajte o svom životnom prostoru u kontekstu. Postavite stol pokraj fotelje ili sofe gdje gosti mogu odložiti šalicu ili staklo.
 • Izbjegavajte vizualni kaos ili prenatrpanost, kao što je višak ukrasa ili natrpavanje prostora namještajem i neusklađenim elementima.
 • Svakako koristite suptilna "skrovišta" - mjesta za pohranu unutar kauča, taburea ili ispod stolića za kavu.
 • Kako biste svojoj dnevnoj sobi dali dojam prozračnosti, uvijek ostavite dovoljno prostora oko namještaja, slika i ukrasa.

Lucie je u kući spajala stare i nove komade u skladnu cjelinu.

Veliku ulogu u blagovaonici imaju i prirodni materijali.

Što je bio najveći izazov u uređenju kuće?

Moj muž i ja zajedno uređujemo naš peti dom. Ironično, kad smo sve završili, selili smo se. Nadam se da ćemo ostati ovdje zauvijek, imamo sve. Dakle, najveći izazov za nas u već unaprijed određenom prostoru bio je postaviti kućnu logistiku na način koji odlično funkcionira u svakodnevici

Iako obično uvijek imam jasnu ideju s klijentima, u vlastitom domu kao da sam "slijepa i zbunjena na momente".
Kupujete li promišljeno ili se više oslanjate na intuiciju?

Iako obično uvijek imam jasnu ideju s klijentima, u vlastitom se domu kao da sam "slijepa i zbunjena na momente". Temelj cijele kuće formiran je s arhitektom, ali ostatak se još uvijek dizajnira u skladu s promjenjivim potrebama i ukusima. Upravo zato ponekad skinem prašinu sa starijih komada svojih baka i prabaka.

Puno drvo i posuđe u pastelnim nijansama doprinose ugođaju u blagovaonici.

Interijer također ima sofisticirane ukrase.

Imate li omiljeni komad namještaja?

Kada je riječ o omiljenom namještaju i dodacima, moj je popis beskrajan. Već 20 godina sam zaljubljena u Barcelona stolicu Miesa van den Rohea. U isto vrijeme, željela bih dodati neke komade Prve Republike svom porculanskom arsenalu. Također, trebam promijeniti namjenu Halabala stola koji mi stoji tužno u skladištu.

Najdraža nam je niša uz kamin. Tu se ponekad sakrijem uz kavu ili čaj, zavrtim staru ploču ili jednostavno budem.
Gdje u kući najviše volite provoditi vrijeme i zašto?

Čini mi se da je mjesto na kojem ćete me najčešće vidjeti u mom kontrolnom centru - praonica rublja. Najdraži mi je krevet u spavaćoj sobi i niša kraj kamina. Tu se ponekad sakrijem uz kavu ili čaj, pustim neku staru ploču ili jednostavno budem.

Otok produljuje radnu plohu i istovremeno elegantno odvaja kuhinju od blagovaonice.

Otok produljuje radnu plohu i istovremeno elegantno odvaja kuhinju od blagovaonice.

Da imate neograničen budžet, što biste nabavili za svoju kuću?

Veći prozori daju nam više svjetla. I puno lijepih knjiga i ploča. A onda neki komadi iz snova s moje liste. Ali ne bi svi bili pravi za ovaj dom, a osim toga - nema potrebe da se potpuno opskrbljujete.

Podmetači, deke, jastuci ili prostirke mogu imati veliki utjecaj čak i u ne baš savršenom interijeru.
Suprotno tome, da imate samo 800 eura za opremanje dnevnog boravka, u što biste uložili? Na čemu biste uštedjeli novac?

Na dodatke koji se povezuju s drugim elementima u sobi. Podmetači, deke, jastučići ili tepih odlično će obaviti posao čak i u interijeru koji možda nije savršen. Miris doma također je vrlo važan. Ponekad možete uštedjeti na osnovnim komadima i nabaviti ih rabljene.

Daska za rezanje sastoji se od recikliranog papira koji se može u potpunosti reciklirati i materijala od smole koji je otporan na ogrebotine.

Oblaganjem "mrtvog" kuta stvoren je skladišni prostor za odlaganje začina.

Što smatrate vrlo pragmatičnim rješenjem za vrijeme koje koristite u kuhinji?

Zalijepljeni umivaonik koji olakšava čišćenje. Također je prikladno rješenje za kuhinje u obliku slova L, koje su često problematične zbog mrtvog kuta. Natkrilili smo je malom roletom, koja je stvorila prostor za postavljanje začina i, eventualno, kuhinjskog robota.

Trebali smo maksimalno iskoristiti trenutni prostor. Tome su pridonijeli ladičari s unutarnjim ladicama i ormarići do stropa.
Koji su vaši savjeti za održavanje kuhinje urednom?

Važno je usredotočiti se na to kako kućanstvo funkcionira i što mu je važno. Na primjer, mi smo veliki ljubitelji kave, ali smo znali da aparate za kavu želimo sakriti u ormariće. O tome razmišljali tijekom električne instalacije. Osim toga, budući da smo se selili iz puno veće kuhinje u manju, morali smo maksimalno iskoristiti naš trenutni prostor. Tome su pridonijeli ormarići s unutarnjim ladicama, ormarići od poda do stropa, okomito spremište i razni organizatori.

Zahvaljujući bijelim radnim pločama i svijetlom drvetu, kuhinja djeluje prozračno.

Zahvaljujući bijelim radnim pločama i svijetlom drvetu, kuhinja djeluje prozračno.

Držači za poklopce i posude pomažu u održavanju urednosti ladica.

Držači za poklopce i posude pomažu u održavanju urednosti ladica.

Bonami savjeti kako organizirati skladištenje u kuhinji

 • Podijelite kuhinju na funkcionalne zone. Na primjer, stavite čaše, šalice i kuhalo za vodu što bliže vodi. Stavite predmete za pečenje što bliže pećnici. Kretanje po kuhinji bit će lakše.
 • Odaberite ormariće koji sežu sve do stropa. Dobit ćete dodatni prostor za pohranu i izbjeći da neiskorišteni prostor postane vizualno odlagalište smoga.
 • Spremite stvari koje najmanje koristite, poput posuda za čaše, blagdanski servis ili zalihe hrane koja se ne kvari, na najviša mjesta.
 • Odaberite ladice za dno svojih kuhinjskih ormarića. U njega može stati puno stvari, a zahvaljujući unutarnjim ladicama, sve možete držati savršeno organiziranim.
 • Ako želite da se djeca mogu sama poslužiti, spremite njihovo posuđe na mjesto gdje im je lako dostupno - primjerice u ladice donjih ormarića.
 • Nemojte slagati daske za rezanje, već ih pohranite u okomitom položaju. Također pokušajte zadržati razmak između drvenih ploča kako biste im omogućili isušiti.
 • Koristite kuhinjske organizatore. U teško dostupnim policama upotrijebite rotirajuće ladice ili kutije za pohranu na više razina. To će vam pomoći da maksimalno iskoristite dubinu ormarića.
 • Odaberite kompaktni set posuđa. Bolje se slaže ne samo na policama nego i u perilici posuđa.
 • Nemojte se bojati plastike. U nekim slučajevima njegova je uporaba higijenskija, što se posebno odnosi na daske za rezanje. Provjerite je li plastično posuđe prikladno za pranje u perilici posuđa ili mikrovalnoj pećnici i ima li BPA certifikat.
 • Nikada ne stavljajte drveno posuđe u perilicu posuđa. Pazite da ih uvijek temeljito osušite i površinski tretirate, primjerice maslinovim uljem.
 • Čuvajte različite daske za rezanje za pripremu mesa i povrća. Idealno koristiti plastične za pripremu mesa.

U dječjoj sobi dominiraju zagasite boje i ujednačen drveni dekor.

U dječjoj sobi dominiraju zagasite boje i ujednačen drveni dekor.

Police nude prostor za izlaganje omiljenih igračaka.

Police nude prostor za izlaganje omiljenih igračaka.

Što vam je inspiracija pri uređenju stana?

Nadahnjuju me mnogi brendovi, arhitekti i umjetnici koje pratim. Uz društvene medije i pritisak za dijeljenjem, pristup inspiraciji vrlo je jednostavan. Dakle, neprestano spremam slike i pitam se može li se slično rješenje koristiti u mom domu. Ali obično smislim neki drugi, obično još teži za provedbu. I zato sve tako dugo traje. (smijeh) Sam dizajniram dio namještaja.

Važno je osjećati se ugodno kod kuće. A tome pridonose i predmeti kojima se okružujemo.
Što vam pada na pamet kad kažete dom?

Obitelj i sigurnost. Dom mi je najvažnije mjesto. Posljednjih nekoliko godina pokazalo je svima koliko je važno osjećati se ugodno kod kuće. A tome pridonose i predmeti kojima se okružujemo. Stoga ne čudi da su se mnoga kućanstva posljednjih godina usredotočila na sve vrste uređenja interijera. Životni stilovi su se promijenili i mi reagiramo. Što je dobra stvar.

Ni u dječjoj sobi ne nedostaje različitih vrsta rasvjete – od točkaste do dekorativne.

Postavljanje stola ispred prozora osigurava obilje dnevne svjetlosti.

Bonami savjeti kako riješiti prostor za odlaganje u dječjoj sobi

 • Dizajnirajte dječju sobu već tako da svaki predmet ima svoje mjesto za pohranu.
 • S vremena na vrijeme pregledajte sobu sa svojom djecom. Razgovarajte zajedno o tome koje igračke više ne koriste, a koje bi mogle usrećiti djecu koja možda nemaju toliko. U isto vrijeme, napravite mjesta u njihovoj sobi za nove igračke koje im Djed Mraz može donijeti.
 • Koristite kutije za pohranu igračaka mudro. Djeca se vjerojatno neće tako često igrati sa spremljenim igračkama. Stoga odaberite kombinaciju kutija za odlaganje i otvorenih dječjih polica i polica. S vremena na vrijeme promijenite izložene igračke.
 • Razvrstavanje igračaka u dijelove prema boji također će pomoći urednosti. Osim što će ga lakše pronaći, ovo će također eliminirati "eksploziju boja" na policama.
 • Iskoristite ormari za djecu do stropa. Odložite prtljagu ili sezonsku odjeću na najviše police. Spremite ostalu odjeću i dnevne potrepštine na način da vam budu pri ruci i razvijate neovisnost vašeg djeteta.
 • Za dodatni prostor za pohranu upotrijebite ladice ispod kreveta ili viseći organizatori od tkanine.

Zaobljeni oblici i uzorci na pločicama dodaju dašak luksuza kupaonici.

Postoji li nešto što vam je bitno olakšalo funkcioniranje u kući?

Dogovorio sam premještanje praonice rublja iz minijaturnog prostora ispod stepenica u dječju kupaonicu tako da mogu nositi s distribucijom rublja na jednom katu i da ne moram trčati gore-dolje s košarama s rubljem. To je neka vrsta mog komandnog centra gdje mogu složiti i rasporediti rublje po ormarima. Na taj način u prizemlju se ne nakuplja prašina ili nered.

Dogovorio sam premještaj praonice rublja iz minijaturnog prostora ispod stepenica u dječju kupaonicu kako bih mogao raspolagati rubljem na jednom katu.
Što mislite o trendu skrivanja perilice i sušilice u ormarima?

To je definitivno vrlo estetsko rješenje, ali nepraktično. Perilicu rublja treba savršeno osušiti nakon svakog pranja kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Zato ne preporučam skrivanje u ormaru.

Jednostavno uređenu kupaonicu oživljavaju dodaci u pastelnim bojama.

Jednostavno uređenu kupaonicu oživljavaju dodaci u pastelnim bojama.

U kupaonici su također prirodni materijali - platneni ogrtač i četka od bambusa.

U kupaonici su također prirodni materijali - platneni ogrtač i četka od bambusa.

Bonami savjeti kako organizirati pohranu u kupaonici

 • Kako bi kupaonica izgledala organizirano, pokušajte sakriti što više kozmetičkih proizvoda u ormariće koji se mogu zaključati.
 • U kupaonici držite samo ono što koristite. Držite zalihe ručnika ili toaletnog papira u prostorijama s nižom vlagom.
 • Iako veliko okruglo ogledalo iznad umivaonika izgleda vrlo elegantno i moderno, razmislite o tome ormar s vratima s ogledalima bio bi prikladniji. Zamjenjuje ogledalo i pruža dodatni prostor za pohranu u koji možete spremiti stvari poput ručnika.
 • Kupaonski ormarići ne smiju biti preduboki, tako da ćete moći vidjeti proizvode u zadnji red. Prikladna je i upotreba organizatora stepenica u kupaonici.
 • Ne zaboravite kupaonički ormarić ispod umivaonika, što opet daje dodatni prostor za pohranu. Ne podcjenjujte mogućnost vješanja, koja daje osjećaj prozračnosti.
 • Da bi vaše ladice bile u savršenom redu, plastične pregrade ili organizatori pomoći će.
 • Na policama i otvorenim policama, podijelite prostor košarama ili kutijama.
 • U malim prostorima koristite visinu prostorije što je više moguće. Kuke ili organizatori za vješanje na vratima mogu se koristiti za odlaganje kućnih ogrtača ili ručnika.
 • Ako ne možete izbušiti zid, upotrijebite vakuumske držače.

Okvir za slike, posude i zanimljiva rasvjeta dovoljni su za zadivljujuću siluetu.

Minimalistički dizajn stolne svjetiljke spaja funkcionalnost s estetikom.

Što biste savjetovali onima koji se bave sličnim načinom stanovanja?

Dajte si vremena i nemojte htjeti sve odmah. Čak i ako prostor izgleda nedovršeno, neka vam to bude prioritet. Ponekad će interijer sam reći što mu je potrebno - gdje dodati spremište, na primjer, ili gdje osvijetliti mračni kut.

Još savjeta od Lucie o tome kako opremiti svoj dom

 • Dopustite prostoru da diše, nemojte se bojati napraviti promjenu.
 • Odaberite namještaj u jednom drvenom dekoru, tada cjelina izgleda skladno.< /li>
 • Birajte dodatke u neutralnim bojama, oni će se mnogo kasnije istrošiti.
 • Ako je ikako moguće, koristite usluge dizajnera ili arhitekta za dizajn prostor po mjeri i pomoći da interijer bude ukusan i praktičan. Ovo ne samo da će vas uštedjeti gnjavaže nego i vaših financija.