Bonami Days do -50% | Iskoristite popuste →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako kombinirati različite uzorke i boje tekstilnih komada

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Pronašli ste savršenu posteljinu s originalnim uzorkom, ali se malo dvoumite hoće li se slagati s ostalim komadima u vašoj spavaćoj sobi?

Kombiniranje raznih boja i uzoraka može biti nezgodno. Zato je dobro unaprijed znati nekoliko pravila i trikova koji će učiniti da konačni rezultat izgleda istovremeno i razigrano i skladno.

Odaberite paletu boja

Upamtite da je boja izvrstan element ujedinjenja čak i kada se dizajni jako razlikuju. Ako ste u nedoumici, odaberite neutralne tonove kremasto bijele, sive i bež boje. To je izvrsna baza boja koja će funkcionirati u gotovo svakoj spavaćoj sobi.

Ali ako volite hrabrije boje, nemojte se bojati odmah početi i uskladiti sobu s monokromatskom paletom boja. To ne znači da svi dodaci moraju biti savršeno iste nijanse, samo neka budu u sličnom tonu.

Uzorak kao vodič za usklađivanje

Još jedan način da osigurate savršen sklad tkanine za posteljinu je da slijedite uzorak. Ako imate posebnu posteljinu, dopustite joj da igra glavnu ulogu u spavaćoj sobi i uskladite ostale dodatke poput jastuka, prekrivača, tepiha ili zavjesa s bojama koje su već dio uzorka. Cjelina će izgledati skladno, ali nikako konvencionalno.

Pazite na ravnotežu

Čak bi i maksimalisti sa strašću za hrabrim uzorcima trebali usporiti u određenom trenutku. Držite se pravila da se više od 60% prostorije ne smije sastojati od uzoraka, što znači da bi ostatak prostora trebao biti jednobojnog tekstila, teksture ili materijala.

Dakle, ako planirate oblijepiti jedan od svojih zidova hrabrijim motivom, pri odabiru tekstila odlučite se za vizualno prigušenije komade. Nasuprot tome, ako je namještaj za vašu spavaću sobu minimalistički, nemojte se bojati odabrati hrabrije kombinacije šarenih i avanturističkih uzoraka tekstila.

Spojite cvjetne i geometrijske uzorke

Možda niste o tome razmišljali kada ste birali, ali odvažna posteljina puna biljnih ili cvjetnih uzoraka savršeno će nadopuniti jastuke ili pokrivače s ravnim linijama i geometrijskim uzorcima koji se ponavljaju.

Prilikom odabira imajte na umu da dodaci trebaju biti < b>usklađenih boja s vizualno najdominantnijim komadom posteljine.

Poigrajte se i s ostalim komadima

Tapecirano uzglavlje, slika, baldahin ili tepih s uzorkom - svi ovi dodaci važan su dio cjeline i svakako ih treba uzeti u obzir.

Još bolje, ako se mučite s odabirom posteljine, < b>omiljena slika koja visi iznad vašeg kreveta može biti velika inspiracija. Ako vam se sviđa njena paleta boja, pokušajte je koristiti kao vodič za svoju posteljinu i dodatke.

Uživajte u procesu bez opterećivanja

Ugodna spavaća soba nije velika znanost. U nekom trenutku možete zaboraviti sva pravila i slijediti vlastite instinkte i uvjerenja pri donošenju odluke.

Predložena pravila služe kao izvrsni pokazatelji za zajamčeni uspjeh, ali najbolji rezultati i osobnost često se pojavljuju od neustrašivog eksperimentiranja. Zapamtite to i slobodno uživajte u procesu opremanja svoje spavaće sobe, bez opterećivanja!