Imamo novu aplikaciju | Otkrijte sve pogodnosti →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako odabrati vanjsku rasvjetu

Vanjska rasvjeta jednako je važna kao i unutarnja. Bilo da trebate riješiti rasvjetu oko kuće, osvijetliti terasu, prilaz, bazen, kamenjar ili samo želite večernji ugođaj upotpuniti dekorativnim rasvjetnim elementima, došli ste na pravo mjesto.

Savjetovat ćemo vas koje uvjete trebate znati prije kupnje i kako si olakšati život i boravak na otvorenom uz pomoć prave rasvjete.

Osvijetlite eksterijer

Prije nego što odaberete vanjsku rasvjetu, zapitajte se koju svrhu pojedine svjetiljke trebaju ispuniti i što točno osvjetljavaju. Najvažniji parametar je sigurnost. Stoga biste trebali osvijetliti šetnice, staze, terase, ulazna vrata i vanjska stubišta kako biste se bez problema mogli kretati svojim vrtom kad padne mrak. Neutralno bijelo svjetlo prikladno je za ovu svrhu.

Ali vanjska svjetla također služe za isticanje i naglašavanje lijepih obilježja ili omiljenih mjesta u vašem vrtu ili na balkonu, kao što su drveće, gredice s biljem, fontane, klupice ili ukrasni kipovi. U ovom slučaju odaberite prilično toplo svjetlo.

Vrste vanjske rasvjete

Slijedi izbor raznih vrsti svjetiljki, što će odrediti i njihov smještaj. Na Bonamiju možete birati između sedam osnovnih vrsta vanjske rasvjete. Razlikuju se po načinu postavljanja, te po dizajnu, namjeni i jačini osvjetljenja.

1. Vanjska zidna svjetla

2. Vanjske viseće svjetiljke

Viseća svjetla najčešće se koriste za osvjetljavanje nadstrešnica za automobile, pergola, ali svoje mjesto mogu pronaći i na terasama.

3. Ubodne svjetiljke

5. Stojeće svjetiljke

Svjetla na stupovima ili stojeće vrtne svjetiljke služe kao orijentacijska rasvjeta. Možete ih koristiti za osvjetljavanje staza i okoline vaše kuće. Međutim, zahtijevaju dobro i čvrsto postavljanje u tlo, obično na betonski stup.

6. Ugradbene svjetiljke

Još jedna alternativa vanjskim stojećim orijentacijskim svjetlima su ugradbena svjetla. Ova svjetla stvaraju lijepe svjetlosne efekte na pločniku ili u vrtu gdje su uvučena u tlo. Također su prikladni za osvjetljavanje prilaza i može ih pregaziti kosilica.

7. Dekorativna rasvjeta

Ova kategorija uključuje lampione, svjetlosne lance i razne svjetleće ukrase. Dizajnirani su kako bi vanjskom prostoru dali pravi ljetni ugođaj. Konkretno, trend su vanjski svjetlosni lanci. Na Bonamiju ćete pronaći širok izbor jednobojnih i višebojnih varijanti, u različitim vrstama izvora napajanja.

Odaberite prema izvoru napajanja

Sljedeće pitanje koje biste si trebali postaviti prije kupnje nove vanjske rasvjete bit će potrebna metoda napajanja. Postoji nekoliko opcija:

Trajno postavljena rasvjeta

Uz trajno instalirano ili mrežno napajanje, morate unaprijed razmisliti o tome gdje vam je potrebna vanjska rasvjeta i pripremiti električno ožičenje te utičnice. Ako su vam vanjske utičnice na dohvat ruke, neće biti problem uključiti rasvjetu. To uključuje i rasvjetu na kući, ali i stupna ili reflektorska svjetla u vrtu, koja se uglavnom koriste za osvjetljavanje staza.

Rasvjeta s utikačem

Ako imate vanjsku električnu utičnicu nadohvat ruke, lako je uključiti svjetlo.

Solarna rasvjeta

Solarna rasvjeta ima jedinstvenu prednost jer uopće ne troši energiju. Danju se puni sunčevim zrakama, a noću može svijetliti nekoliko sati. Međutim, nije idealno kao zimska rasvjeta jer je obično oblačno pa će slabije i kraće svijetliti.

USB priključak

Ova vrsta napajanja postaje sve popularnija. Uglavnom su to vanjske stolne lampe koje upotpunjuju ugođaj. Mogu se koristiti u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Samo napunite svjetiljke i one će vam uljepšati noć nekoliko sati. Mnogi od njih imaju i funkciju prigušivanja.

Rasvjeta na baterije

Rasvjete na baterije imaju iste prednosti kao i USB rasvjete. Jedina razlika je što se pune baterijama.

Važni pojmovi

IP - Stupanj zaštite
Još jedna vrlo važna stvar na koju treba obratiti pozornost pri odabiru vrtne rasvjete je IP ocjena. Ova jedinica pokazuje do koje su mjere vrtna svjetla zaštićena od ulaska predmeta (npr. insekata, prašine) i vode. Preporučujemo da uvijek provjerite jesu li svjetla IP44 ili više. Na Bonamiju smo se pobrinuli za vas, tako da ćete pronaći samo svjetla prikladna za korištenje na otvorenom u svim vremenskim uvjetima.
Watt
Broj vati vam govori koliko će energije vaše novo svjetlo koristiti. Što je veći broj, to je veća potrošnja.
Boja osvjetljenja
Za vanjsku dekorativnu rasvjetu prikladnija su svjetla toplijeg podtona (1 800 - 3 000 K) koja izazivaju umirujući, topao i ugodan osjećaj. Za orijentacijsku rasvjetu možemo odabrati neutralnu bijelu (3 500 - 6 000 K), koja je najsličnija dnevnom svjetlu.