Bonami Days -15 % na nesnižene proizvode | Kod: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako urediti sobu Putoklinca

Andrea Pavić
Andrea Pavić
Bonami Blogger

Putovanja su odlična prilika da djeca vide i dožive različitosti svoje zemlje, ali i drugih država i kultura. A ujedno i sjajna prilika za stvaranje snažnih obiteljskih veza i uspomena. Razvijanje i poticanje djetetove želje za putovanjima počinje kod kuće, a postoji li bolji način da potaknete njihov avanturistički duh, od stvaranja putničkog utočišta u njihovoj vlastitoj sobi?

Pročitajte savjete i inspirirajte se za stvaranje prostora koji odražava strast vašeg djeteta prema istraživanju, donoseći svijet na dohvat njegovih ruku. Otkrijte kako uklopiti namještaj, zanimljiv dekor i maštovite detalje, koji ne samo da potiču znatiželju, već služe i kao stalni podsjetnik na nezaboravne uspomene stvorene tijekom obiteljskih putovanja.

Kakav namještaj izabrati?

Djeca često imaju svoje vizije sobe, pa svakako pokušajte bar nešto od njihovih ideja uključiti u planiranje. Dobar odabir je multifunkcionalan namještaj, poput kreveta sa spremištem i stolova koji mogu "rasti" s vašim djetetom.

Što se tiče većeg namještaja, poput dječjeg kreveta ili ormara i stolica, birajte neutralne boje, koje možete upotpuniti zanimljivim dodacima, poput jastuka, ukrasa i tepiha i lako transformirati sobu u oazu, koja će pratiti vaše dijete u odrastanju. Uložite u udoban kutak za čitanje ili vreću za sjedenje, u kojoj će vaše dijete moći maštati i planirati buduća putovanja. Koristite otvorene police na kojima ćete izložiti sve suvenire s putovanja.

Dječji šatori su, također, vrlo zanimljivi, mogu im predstavljati super skrovište za igru, a ujedno ih je lako premjestiti u drugu prostoriju ako se požele igrati u primjerice, dnevnom boravku ili sobi od starije brata ili sestre, ili pak pospremati ako im u nekom periodu nije zanimljiv.

Brza i jednostavna transformacija zida u dječjoj sobi

Možda najjednostavniji i najbrži način da promijenite čitav dojam sobe i prilagodite ju željama vašeg Putoklinca je uređenje zidova. Neovisno voli li mali putnik vlakiće i autiće, životinje ili pak proučavati kartu svijeta, samoljepljivim naljepnicama, posterima i plakatima, začas možete stvoriti novi izgled. Naljepnice se lako lijepe i skidaju, a osim što su simpatične za promatranje i igru, potiču i na maštanje o budućim izletima, putovanjima i pustolovinama.

Korištenjem zanimljivih zidnih ukrasa, polica ili dekoracija, poput svjetleće zidne karte, također možete efektno urediti dječju sobu. Karte su ujedno i odlične za edukaciju, osim što uz njihovu pomoć djeca mogu pratiti i bilježiti svoja putovanja, uče i o geografiji.

Uokvirene fotografije na zidovima su dobrodošle, jer svakome izmame osmijeh na lice i prizovu vesele uspomene s putovanja. Možete postaviti jednu veću fotografiju na zid, koja će dominirati sobom ili pak napraviti galerijski zid, s pojedinačnim fotografijama s vaših putovanja i izleta.

Idealan tepih za obožavatelje izleta i putovanja

Ako u dječjoj sobi prevladavaju neutralne i zemljane boje, tepih je odličan način da se upotpuni ukupni dojam sobe, doda razigranosti i jarkih boja. Djeca obožavaju provoditi vrijeme na ugodnom, mekanom tepihu u igri, bilo da slažu puzzle, igraju se Lego kockicama ili maštaju o novoj destinaciji koju bi željeli posjetiti. Neka i tepih bude u skladu s njihovim pustolovnim duhom.

Također, tepisi sa životinjama, cestama, autićima i zanimljivim motivima potiču i kreativne igre, u kojima su oni glavni junaci u svom malom carstvu.

Korisni gadgeti za svaki izlet

Soba jednog Putoklinca svakako će imati i kutak s gadgetima za putovanja. Ruksaci, termosice, boce za vodu od nehrđajućeg čelika koje se ne mogu razbiti te ostali korisni dodaci, poput posude za namirnice i grickalice ili termo torbe koja drži temperaturu, dobrodošli su na svakom izletu.

Razmislite o putnom planeru ili dnevniku putovanja u koji obitelj, po povratku, može lijepiti fotografije s putovanja, zapisati što su sve posjetili, a djeci ostaje divna kolekcija uspomena, kojoj se mogu vraćati godinama.

Ostali tekstili i ukrasi za udobniju i razigraniju sobu

Ako želite samo sitnim detaljima ukrasiti sobu svog mališana i to je izvrsno rješenje. Promotrite koji bi motivi najbolje odgovarali i time se vodite. Često je manje više, stoga nema potrebe za sobu natrpate jastucima i prekrivačima i posteljinom istog motiva, dovoljan će biti i po jedan komad.

Birajte jastuke koji su zanimljivi, a osim što su udobni za trenutke opuštanja i drijemanja, mogu biti i u ulozi igračke ili savršenog ukrasa na krevetu ili fotelji.

Osim tekstilnih komada, tu su i zanimljive stolne dekoracije, poput globusa ili stolne lampe neobičnog oblika, figure ili skulpture u obliku omiljenog prijevoznog sredstva te ostali ukrasi koji mogu poslužiti kao igračke.

Ukoliko vam nedostaje ideja za izlete i putovanje s djecom, tu su za vas PutoKlinci. Online zajednica koja vam daje ideje i pomaže da otkrijete nove destinacije prilagođene dobi djece, budžetu roditelja, ali i zemlji ili atrakciji koju žele posjetiti. Kako i sami navode na svojim stranicama: "Putovanja su avantura za djecu, a iskustvo putovanja može ih inspirirati da budu avanturisti i otvorenog uma za nova iskustva koja ih tek čekaju u budućnosti."