Summer Sale | Uštedite do 50 % →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Odaberite pravu rasvjetu za hodnik ili predsoblje

Hodnici i predsoblja su prostorije u kojima ne provodimo previše vremena, samo prolazimo kroz njih. Ali to ne znači da bi trebali biti tamni. Baš suprotno! Radi ugođaja prostorije, sigurnosti i dobre orijentacije, potrebno je imati dovoljno svjetla. U nastavku saznajte kako odabrati pravu rasvjetu za vaš hodnik.

Kako odabrati rasvjetu za hodnik

Prilikom odabira rasvjete za hodnik ili predsoblje prvo pažljivo razmotrite veličinu i oblik prostorije. U prostranijem četvrtastom hodniku odaberite središnju viseću rasvjetu kako biste postigli ravnomjerno osvjetljenje cijele prostorije. Postavite ga na takvu visinu da vam ne smeta dok hodate okolo. Glavnu rasvjetu možete nadopuniti s još nekoliko zidnih svjetiljki.

Za duge, uske hodnike korisno je nekoliko halogenih žarulja postavljenih na strop u pravilnim razmacima. A ako se vratite kući s punim vrećicama i ne želite prekidač, senzorska svjetla za hodnik odlično su rješenje, koja se automatski pale svjetlo kada je to potrebno.

Svakako obratite pozornost na dizajn rasvjete. Uvijek bi trebala odgovarati ostatku rasvjete u cijelom domu. Na primjer, ako imate interijer u industrijskom stilu, rasvjeta u hodniku trebala bi mu pristajati. Na Bonamiju lako možete pronaći rasvjetna tijela po svom ukusu. Samo odaberite jedan od 9 stilova dizajna u filterima kategorije Rasvjeta.

Vrste rasvjete koje se uklapaju u hodnik i predsoblje
Stropne svjetiljke

Ako vaš hodnik ima visoke stropove, možete postaviti viseći luster koji će služiti kao centralna rasvjeta. Lusteri u industrijskom stilu izgledaju sjajno. Međutim, to ovisi o stilu drugih soba. Ali, svakako izbjegavajte sjajne ekstravagantne komade. Manje je ponekad više.


Zidne svjetiljke

Zidna svjetiljka za hodnik odličan je dodatak glavnoj rasvjeti. Osvijetlit će podnu površinu i što je najvažnije omogućiti sigurno kretanje u prostoriji. Također savršeno pristaje uz stubište ili obje strane ogledala. Preporučamo one koje ne strše, a proizvode neizravnu rasvjetu koja svijetli gore-dolje.


Reflektori

Reflektori dočaravaju udobnost i intimu te su posebno pogodni za moderne stanove i mlada kućanstva. Zahvaljujući reflektorima, možete koncentrirati svjetlost na precizno definirano područje, kao što je ogledalo, komoda ili ormarić za cipele.

Prikladan intenzitet svjetla u hodniku

Rasvjeta u hodniku trebala bi biti jaka kako biste se mogli kretati i bez poteškoća pronaći sve što vam treba. Intenzitet svjetla bi idealno trebao biti između 100 i 150 lumena po m². Osjećamo se posebno ugodno s ugodnom bojom ispod 3300 kelvina. Ovaj prikaz boja olakšava provjeru odjeće u zrcalu jer se boje prikazuju optimalno.

Koja je razlika između kelvina i lumena? Kelvini određuju boju svjetla. Na primjer, 2000 K bit će topla žuta nijansa, dok će 8000 K biti hladna nijansa koja blago prelazi u plavu. Lumeni (lm) izražavaju svjetlosni tok. Jednostavno rečeno, to je ukupna količina svjetlosti koju žarulja emitira.