15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Iskoristite trikove dizajnera interijera i odaberite pravi tepih za dnevnu sobu

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Želite li svoj dnevni boravak učiniti što ugodnijim, svakako vam treba jedan upečatljiv komad – tepih. Ne samo da zagrijava prostoriju i stilski ju određuje, već ju može i oblikovati.

Nadahnite se našim savjetima i idejama kako upotrijebiti tepih za vizualno povećanje prostora te za zoniranje i uokvirivanje prostorije.

Svijetli, tamni ili orijentalni tepih?

Prilikom odabira boje i uzorka uz svoj osobni ukus i veličinu dnevnog boravka, uzmite u obzir i njegovo održavanje. U pravilu, svijetle boje vizualno povećavaju, tamne ga čine manjim. I dok one s uzorkom olakšavaju kamufliranje mrlja, jednobojne površine, s druge strane, pokazuju i najmanju mrlju. Ispod stolića za kavu praktičniji će biti tepih niskog tkanja, dok će se mekani krzneni ili čupavi tepih dobro uklopiti kao prostirka.

Okrugli komad za impresivne kutke

Prednost okruglih tepiha je njihova mekoća i elegancija. Zato su prikladni za isticanje i definiranje različitih kutaka u vašem domu – za npr. kutka za čitanje. Možete ih iskoristiti i ako želite skrenuti pozornost na set od nekoliko okruglih stolića i taburea. Jedan od popularnih trikova je koristiti okrugli tepih u manjim sobama, kako bi ih vizualno povećali. Tim bolje ako je tepih svijetle boje. Opće pravilo je da promjer okruglog tepiha treba biti barem širine sofe.

Pravokutnim tepihom odijelite prostor

Pravokutni tepisi izvrsni su za razbijanje većih prostorija. Sa stazom ili većim tepihom možete jednostavno definirati različite funkcionalne prostore - blagovaonicu, radnu sobu ili dnevni boravak. Međutim, postoji jedna greška koju ti tepisi nikad ne opraštaju - pogrešna veličina. Zato je pri odabiru uzmite u obzir veličinu prostorije, ali i raspored namještaja. Širina tepiha ne smije biti kraća od širine sofe.

Kako odabrati tepih za mali dnevni boravak

Bijeli, krem ​​ili svjetlosivi tepih dobro će izgledati u manjoj dnevnoj sobi, ako ga postavite ispred sjedeće garniture, tako da ga odmaknete oko 10 do 20 centimetara. No, možete ga postaviti i tako da tepih pokrije trećinu garniture i fotelja, tj. da su prednje noge na tepihu. Prozračnost možete postići i postavljanjem stolića s obje strane sofe.

Za prostrani dnevni boravak trebate i veći tepih

Za veće sobe možete si priuštiti veći tepih. Imat ćete dovoljno prostora da na njega stane čitava garnitura za sjedenje - sofe, stolovi i stolice. Ovo grupiranje će uokviriti prostor za sjedenje u jednu zonu te će izgledati ujedinjeno i skladno. To će posebno doći do izražaja ako vam je dnevni boravak povezan s blagovaonicom. Ipak, nećete pogriješiti čak ni ako su na tepihu samo prednje noge garniture za sjedenje. A i lakše je usisati.

Ako imate dvije sofe...

U dnevnom boravku s dvije sofe imate dvije mogućnosti kako postaviti tepih. Prva je da postavite tepih ispred sofe, na udaljenosti od nekoliko centimetara, i da ga centrirate simetrično. Također možete ograničiti prostor za sjedenje uz pomoć tepiha. Odaberite dimenziju tako da i sofe i stolići stanu na tepih. Ne zaboravite uzeti u obzir prostor između stola i garniture.

Kako postaviti tepih uz kutnu garnituru

Ne morate previše brinuti o pravilnom postavljanju tepiha uz kutnu ili modularnu garnituru. Samo slijedite prethodne savjete. Uzmite u obzir širinu sofe, s obje strane. Tepih treba slijediti ili premašiti ovu dimenziju. Ako će prostor za sjedenje uključivati ​​ taburee ili fotelje, pobrinite se da ima dovoljno prostora i za njih, tako da budu barem jednom trećinom na tepihu.

Više savjeta i ideja možete pronaći ovdje